ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε.


Στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας παρουσιάστηκε σε πολίτες και φορείς το βράδυ της Τετάρτης 13 Σεπτεμβρίου 2023, το Κλιματικό Συμβόλαιο Καλαμάτας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Καλαμάτας στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις της Ε.Ε. έως το 2030.

Το Κλιματικό Συμβόλαιο, που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023, είναι προαπαιτούμενο, προκειμένου να προχωρήσει η Καλαμάτα στο επόμενο βήμα του προγράμματος. Σήμερα, άλλωστε, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, συνεδριάζει με μοναδικό θέμα στην Ημερήσια Διάταξη την υποβολή του Κλιματικού Συμβολαίου.

Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: “ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ”

 

“Ιστορική στιγμή” για την πόλη της Καλαμάτας και το Δήμο μας, χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, την εκπόνηση και ολοκλήρωση του Κλιματικού Συμβολαίου, στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. “Έχουμε πλέον στα χέρια μας, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ένα πρόγραμμα για το μέλλον της Καλαμάτας, ένα πρόγραμμα που υπηρετεί σύγχρονες ανάγκες, ένα πρόγραμμα το οποίο εκπονήθηκε σύμφωνα με τα όσα όλοι εμείς θέσαμε. Τον οδικό χάρτη για όλα όσα θα αλλάξουν την πόλη μας. Κάνοντάς την περισσότερο ανθεκτική και φιλική, μέσα από την επίτευξη των στόχων της κλιματικής ουδετερότητας. Μετατρέποντας επί της ουσίας την Καλαμάτα, έως το 2030 από μία σύγχρονη Ελληνική πόλη, σε μία Ευρωπαϊκή πόλη πρότυπο... Δύο χρόνια πριν λοιπόν, επίσημα ξεκινήσαμε την μεγάλη προσπάθεια. Την προσπάθεια για τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030. Μία προσπάθεια που λίγοι πίστεψαν, μία προσπάθεια που επιχειρήθηκε -ευτυχώς από λίγους- να απαξιωθεί, μία προσπάθεια που εν τέλει μας δικαίωσε για την επιλογή μας.

Και πράγματι για την Καλαμάτα η απόφαση να διεκδικήσουμε τη συμμετοχή μας στο Mission, ήταν μια μεγάλη πρόκληση. Ακολούθησε η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πολλές συναντήσεις, δημόσιες διαβουλεύσεις, θεματικά εργαστήρια, συστάθηκαν 28 ομάδες εργασίας πάνω σε εφτά άξονες με Καλαματιανούς, εξωτερικούς συνεργάτες και 11 πανεπιστημιακά εργαστήρια. Υπογράφηκαν μνημόνια συνεργασίας με 71 φορείς του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με 15 Δήμους, με την Περιφέρεια, με 4 μεγάλα Πανεπιστήμια της χώρας μας, με 2 Τράπεζες, με μεγάλες επιχειρήσεις για να φτάσουμε στην πρώτη φάση. Μια πρώτη Φάση που στήριζαν με επιστολές τους, η Πολιτεία μέσω του αρμόδιου Υπουργείου, όλοι οι βουλευτές του Νομού και ο Περιφερειάρχης.

Αμέτρητες ώρες εργασίας, δεκάδες συναντήσεις, όμως ποτέ, δεν το βάλαμε κάτω, δεν τα παρατήσαμε. Το αντίθετο, κόντρα σε προβλέψεις, η πρόταση που καταθέσαμε τον Ιανουάριο του 2022, ο Στρατηγικός σχεδιασμός, το όραμα για την Καλαμάτα του αύριο, μας οδήγησε στην επιτυχία της συμμετοχής μας στην Αποστολή και ταυτόχρονα ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών αλλά και των δυσκολιών, για όλα εκείνα που θέλουμε για την Καλαμάτα και την περιοχή μας ευρύτερα.

Σήμερα, έχοντας διανύσει περίπου ένα έτος από την ημέρα που μπήκαμε στην δεύτερη φάση, που επιλεγήκαμε ως Πόλη και ξεκίνησε η εκπόνηση του Κλιματικού Συμβολαίου, το οποίο και θα παρουσιαστεί, εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι ήδη η πόλη έχει κερδίσει. Έχει κερδίσει διότι έχει ένα συγκεκριμένο, στενευμένο, κοστολογημένο και μετρήσιμο ως προς το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα πρόγραμμα. Που έρχεται ως συνέχεια του Στρατηγικού σχεδιασμού που υποβάλαμε κατά την πρώτη Φάση. Έχει κερδίσει όμως, καθώς μέσα απ’ όλη αυτή τη διαδικασία, καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε όλες τις υγιείς δυνάμεις της πόλης. Νέους και εμπειρότερους συμπολίτες μας, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν και συμμετείχαν, σε μία ευρεία δημόσια διαβούλευση για το αύριο της Καλαμάτας.

Ένα Κλιματικό Συμβόλαιο το οποίο είναι δυναμικό και για το οποίο θα κληθούμε τα επόμενα χρόνια να συζητήσουμε πάρα πολλές φορές, να το ενισχύσουμε, να το προσαρμόσουμε, να το τροποποιήσουμε σύμφωνα με τις ανάγκες της πόλης.

Πριν κλείσω, θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω όλους όσοι απ’ όποιο πόστο εργάστηκαν, λίγο ή πολύ, βάζοντας το λιθαράκι τους, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, να έχουμε έτοιμο, ολοκληρωμένο και προς υποβολή του Κλιματικό Συμβόλαιο της Καλαμάτας.

Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας. Ως Δήμος ατενίζουμε το αύριο με αισιοδοξία και με ευθύνη. Και είμαστε εδώ, έτοιμοι να υπηρετήσουμε την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας, μετατρέποντας τον σχεδιασμό μας σε πράξη. Για μία Καλαμάτα πιο σύγχρονη, περισσότερο έξυπνη, φιλική και φιλόξενη, για μία Καλαμάτα κλιματικά ουδέτερη, μία Καλαμάτα πόλη – πρότυπο.”

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΣΥΓΚΑΤΑΛΕΓΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

Την εκδήλωση - παρουσίας του Κλιματικού Συμβολαίου της Καλαμάτας, χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού Ευθύμιος Μπακογιάννης. Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που εξελίσσεται με μεγάλη ένταση τα τελευταία δύο χρόνια, επισημαίνοντας ότι η Καλαμάτα συγκαταλέγεται στις πρωτοπόρες πόλεις. Στο ίδιο πνεύμα, και ο χαιρετισμός από την πλευρά του Βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά.

Ν. ΜΠΑΣΑΚΙΔΗΣ: Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΟΙΚΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

Στο Κλιματικό Συμβόλαιο εμπεριέχονται όλες οι αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα στο δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα. Αυτές οι παρεμβάσεις και ο στρατηγικός σχεδιασμός για την Καλαμάτα του 2030 παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση από τον αντιδήμαρχο Στρατηγικού Σχεδιασμού, Τουρισμού, Κλιματικής Αλλαγής, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Νίκο Μπασακίδη.

Κατά την παρουσίαση, ο κ. Μπασακίδης μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Σε ανοικτό εργαστήρι Γνώσης και Καινοτομίας μετατρέπεται η Καλαμάτα για την υλοποίηση των προτεινόμενων δράσεων του Κλιματικού Συμβολαίου που εκπονήθηκε στο πλαίσιο συμμετοχής της πόλης στην Αποστολή του Δικτύου των 100 πόλεων της ΕΕ, με στόχο την επίτευξη της Κλιματικής Ουδετερότητας μέχρι το 2030.

Ιδρύονται Κέντρο Καινοτομίας, Ερευνητικό Ινστιτούτο Ενέργειας και Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής, που θα παρακολουθούν και θα επεξεργάζονται τα δεδομένα από την πορεία υλοποίησης των δράσεων, που αφορούν:

Παρεμβάσεις στον αστικό χώρο με στόχο τη βελτίωση της αισθητικής, της λειτουργικότητας, καθώς και τη ρύθμιση της κινητικότητας και των μεταφορών στα πολυσύχναστα μέρη της πόλης (Κέντρο και Παραλία).

Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης του κτηριακού αποθέματος των κατοικιών και του τριτογενούς τομέα, καθώς και του εκσυγχρονισμού της λειτουργίας των βιοτεχνικών και μεταποιητικών μονάδων του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα.

Παραγωγή καθαρής ενέργειας:

από φωτοβολταϊκά

αξιοποίηση της λυματολάσπης και του υπολείμματος επεξεργασίας του ελαιοκάρπου

της παραγωγής υδρογόνου από τη θάλασσα

Δράσεις για τη μείωση των αποβλήτων, προωθώντας τη διαλογή στην πηγή, την ενίσχυση ρευμάτων ανακύκλωσης και την ευαισθητοποίηση για όρους κυκλικής οικονομίας.

Το Κλιματικό Συμβόλαιο, θα είναι ένα ζωντανό κείμενο που θα αξιολογείται ετήσια και θα ανατροφοδοτείται από τα αποτέλεσμα που θα παράγει.

Με τις παρεμβάσεις, προκύπτει μείωση εκπομπών το 2030 κατά 94,23 % που οφείλεται στην απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα κατά 96 % και στη μείωση της εισαγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 77 % ενώ η διείσδυση των ΑΠΕ στο τοπικό ενεργειακό μίγμα είναι 67 %.

Ο προϋπολογισμός των δράσεων είναι 2,04 δις και θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ από ευρωπαϊκούς, εθνικούς, δημοτικούς και ιδιωτικούς πόρους».

Μ. ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ: “Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ”

Στην εκδήλωση παρέστησαν και τοποθετήθηκαν, επίσης, οι εμπειρογνώμονες της Ε.Ε., μέλη της Ευρωπαϊκής Αποστολής, Μαρία Βασιλάκου και Χρυσής Νικολαΐδης.

“Κάθε ταξίδι, όσο μεγάλο και περίπλοκο και αν φαίνεται ξεκινάει με ένα πρώτο βήμα... Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν πόσο σημαντική είναι η προσπάθειά μας. Είναι προσπάθεια μέλλοντος, είναι προσπάθεια επιβίωσης. Το μέλλον της ανθρωπότητας, η ποιότητα ζωής στον πλανήτη, κρίνεται από την επιτυχία της προσπάθειας που ξεκινάει τώρα”, ανέφερε στη δική της παρέμβαση η εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλος της Ευρωπαϊκής Αποστολής,(Mission), Μαρία Βασιλάκου και συμπλήρωσε:  “Αισθάνομαι εξαιρετικά υπερήφανη για την Ελλάδα που με τόση ζέση αποφάσισε να πάρει μέρος στην αποστολή αυτή, και ακόμα πιο περήφανη αισθάνομαι για την Καλαμάτα. Η οποία όχι μόνο ήταν από τις πρώτες πόλεις που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, η οποία έχει ένα τεράστιο έργο από πίσω της... Οι περισσότεροι από εσάς που βρίσκεστε εδώ έχετε συμμετάσχει. Και το γεγονός ότι η αίθουσα αυτή είναι τόσο γεμάτη από κόσμο, αποδεικνύει ακριβώς ότι το έργο αυτό και η προσπάθεια είναι συλλογική για την Καλαμάτα, ώστε να δημιουργηθεί αυτό το πραγματικά καταπληκτικό σχέδιο που είδαμε σήμερα”.

“ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ”

“Άρα, η Καλαμάτα ήταν όχι μόνο μια από τις πόλεις που μπήκαν μπροστά στην προσπάθεια αυτή, αλλά ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση και υποβάλλοντας το Κλιματικό της Σχέδιο, είναι μια από τις πρωτοπόρες πόλεις στην Ευρώπη, που μέσα στο Σεπτέμβριο θα καταθέσουν τα σχέδια, και θα μπουν μπροστά στην προσπάθεια που στην ουσία, τώρα αρχίζει”.

Αναφερόμενη η κα Βασιλάκου στο Κλιματικό Συμβόλαιο υπογράμμισε ότι ουσιαστικά αυτό εμπεριέχει “δύο μεγάλα αστικά στοιχήματα”: Πρώτον, αλλάζουμε σε βάθος χρόνου, σταδιακά, αλλά ριζικά την κινητικότητα και τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη και δεύτερον, κτήρια και ενέργεια σε βάθος χρόνου. «Αλλάζουμε τον τρόπο που προμηθευόμαστε ενέργεια και αναβαθμίζουμε ενεργειακά το σύνολο των κτηρίων σε μια πόλη” τόνισε η Μαρία Βασιλάκου και επεσήμανε επιπλέον τρία πράγματα που όπως είπε μέσα από το πρόγραμμα των 100 πόλεων αλλάζουν ριζικά:

“Συσχεδιασμός και συνεργασία φορέων και ενδιαφερομένων μερών, πολύ συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο, και δέσμευση όλων, σε βάθος δεκαετιών, το κομμάτι που ανέλαβαν, να το φέρουν εις πέρας.

Άρα, η μέρα σήμερα είναι ημέρα σταθμός. Σηματοδοτεί το τέλος μιας προσπάθειας που στέφθηκε με επιτυχία, με τη δημιουργία του Κλιματικού Συμβόλαιο της Καλαμάτας. Σηματοδοτεί και την αρχή της πραγματικής προσπάθειας. Στα αγγλικά λέμε “the end of the beginning” δηλαδή, το τέλος της αρχής, του αρχικού σταδίου. Το ταξίδι στην ουσία ξεκινάει τώρα”, κατέληξε, απευθύνοντας τα συγχαρητήριά της στον δήμαρχο και τη δημοτική αρχή, στους φορείς και επαγγελματίες που συνεργάστηκαν και οδήγησαν την Καλαμάτα σε αυτό το αποτέλεσμα.

ΧΡ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: “Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ”

“Η Καλαμάτα είναι σήμερα έτοιμη να παραδώσει το Κλιματικό της Συμβόλαιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με 40 με 50 ακόμα πόλεις, μέχρι την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου. Το καινοτόμο Κλιματικό Συμβόλαιο διασφαλίζει ότι οι τοπικές αρχές, ο ιδιωτικός τομέας, οι ακαδημαϊκοί φορείς και οι πολίτες δεσμεύονται να συνεργαστούν για τον ίδιο φιλόδοξο στόχο μέσω μιας κοινής στρατηγικής”, επεσήμανε χαρακτηριστικά το άλλο μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Χρυσής Νικολαΐδης, συμπληρώνοντας ότι “Τα εμπόδια και οι προκλήσεις είναι μεγάλες για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2030, αλλά είναι πλέον γνωστά”.

“Η διευκόλυνση της πρόσβασης σε Κοινοτική και Εθνική χρηματοδότηση είναι το κλειδί για την επιτυχία της αποστολής, παράλληλα με την κινητοποίηση επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος και στην πρόσφατη ενίσχυση των κονδυλίων για τον σκοπό αυτόν. “Η Καλαμάτα με την κατάθεση του Κλιματικού της Συμβολαίου την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου θα συγκαταλέγεται στις πρωτοπόρες πόλεις, μεταξύ των 40 με 50 πόλεων που θα καταθέσουν την ίδια μέρα τα Συμβόλαιά τους, ενώ έχουν ήδη καταθέσει 12 πόλεις».Αρχείο

Φόρμα επικοινωνίας

Αποστολή

Labels

12Ο ΠΕΑ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1821 1940 2022 5G 77 ΜΕ 9ο ΣΠ ΑΓΓΛΙΑ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΑΓΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΔΟΛΦΟΣ ΧΙΤΛΕΡ ΑΕΙ ΑΕΚ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΡ. ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ ΑΘΗΝΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΙ ΑΙΓΑΙΟ ΑΙΓΙΟ ΑΙΜΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΛΟΓΑ ΙΠΠΟΙ ΑΛΩΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΛΩΝΙΣΜΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΝΔΑΝΙΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΥΔΑΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ ΑΟΖ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΕΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΑΠΟΚΡΙΑ αρ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΑΡΗΣ ΓΑΛΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑ ΑΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΡΡΩΣΤΟΣ ΑΡΦΑΡΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΡΧΙΜ. ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΒΑΛΥΡΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΣΚΟΛΑΡΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΗΜ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΖΙΩΖΙΑΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ ΒΙΑΣΜΟΣ ΒΙΒΛΙΟ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΝΤΕΟ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΒΟΥΛΚΑΝΟΣ ΒΡΟΜΩΒΡΥΣΗ ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΤΖΟΥΜΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΝΥΧΤΑ ΓΑΛΛΙΑ ΓΑΜΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΓΕΝΝΗΤΟΥΡΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΗΠΕΔΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΒΑΣ ΓΛΥΚΑ ΓΟΕΒ ΓΡΙΠΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΕΔΔΗΕ ΔΕΗ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ ΔΕΣΥΛΛΑ ΔΕΥΑΚ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ. ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΆΡΘΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΡΑ ΔΡΑΜΑΛΗΣ ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΑΑΣ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΕΥΝΑ – ΙΣΤΟΡΙΑ - ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΕΚΑΒ ΕΚΔΡΟΜΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΕΛΙΣΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΟΝΕΣ ΕΜΑΚ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΜΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΟΚΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΝΩΜΗΣ – ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΥΑΝ ΕΡΤ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΕΥΧΕΣ ΕΦΟΡΙΑ ζ ΖΕΛΕΝΣΚΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑ ΉΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΈΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΠΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΑΥΜΑΤΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΡΙΣΜΑ ΘΕΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΛΙΨΗ ΘΟΥΡΙΑ ΙΑΠΩΝΙΑ ΙΑΤΡΟΣ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΗΜΙΟΒΑΣ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΙΩΗΛ ιερο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΤΕΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΤΕΩΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΙΘΩΜΗ ΙΜΒΡΟΣ ΙΠΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ ΙΡΑΝ ΙΣΘΜΟΣ ΙΣΛΑΜ ΙΣΠΑΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΚΑΝΑΔΑΣ ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ ΚΑΡΑΓΚΙΩΖΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΡΒΕΛΙ ΚΑΡΕΛΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΚΑΤΑΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΔΑΠ ΑμεΑ ΚΕΝΕΝΤΙ ΚΗΔΕΙΑ ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΙΕΒΟ ΚΙΝΑ ΚΙΝΑΛ ΚΚΕ ΚΛΟΠΕΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΚΟΡΕΑ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΚΟΡΩΝΑΪΟΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΚΟΥΤΣΑΒΙΤΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΚΡΑΣΙ ΚΡΗΤΗ ΚΤΕΛ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΥΝΗΓΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΚΥΠΡΟΣ ΚΩ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΛΑΔΑ ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΛΑΜΠΡΟΣ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΑΡΙΣΑ ΛΕΝΙΝ ΛΗΜΝΟΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ ΛΙΜΝΗ ΛΟΑΤΚΙ ΛΥΚΕΙΟ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΝΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΔΑΜ ΓΚΡΟΓΚΟΥ ΜΑΣΚΑ ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑ ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ ΜΕΡΑ25 ΜΕΡΚΕΛ ΜΕΣΣΗΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕΤΑΞΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΚΟΥΡΑ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ ΜΟΣΧΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΑΣΑΚΙΔΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΥΚΟΝΟΣ ΝΑΘΑΝΑΗΛ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΕΑ ΕΙΣΟΔΟ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΝΕΑ ΡΩΜΗ ΝΕΑ ΡΩΜΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΝΕΑ ΣΚΗΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΝΕΔΟΥΣΑ ΝΕΚΡΟΙ ΝΕΡΟ ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΝΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΛΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΥΧΤΑ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΟΜΑ ΟΔΥΝΗ ΟΘΩΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΟΙΧΑΛΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΠΚΕ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΟΣΕ ΟΣΦΠ ΟΤΕ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟ ΠΑΪΣΙΟΣ ΠΑΚΟΕ ΠΑΜΙΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΥΛΚΑΝΙΩΤΙΣΣΑ ΠΑΝΑΓΙΟΣ ΤΑΦΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΥΡΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ ΠΑΟ ΠΑΟΚ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΟΓΡΙΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΠΟΥΚΑΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΧΑ ΠΑΤΡΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΕΝΘΟΣ ΠΕΡΣΙΑ ΠΕΤΑΛΙΔΙ ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑΣ ΠΕΥΚΟ ΠΗΔΗΜΑ ΠΙΠΙΝΑ ΚΟΥΜΑΝΤΟΥ ΠΛΑΤΥ ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΠΛΟΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ πολι ΠΟΛΙΑΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΛΙΜΝΙΟ ΠΟΝΟΣ ΠΟΡΝΗ ΠΟΤΑΜΙ ΠΟΤΟ ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΙΓΚΙΠΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΠΤΥΧΙΟ ΠΤΩΧΟΣ ΠΥΛΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ. ΡΩΣΙΑ ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΑΜΟΣ ΣΔΟΕ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΕΡΒΙΑ ΣΚΑΛΑ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΣΤΑΣΙΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΣΤΟΥΠΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΑ ΑΓΙΑ ΠΑΘΗ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ ΠΛΑΤΥ ΤΑΜΠΑΡΗΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΤΑΥΓΕΤΟΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΤΕΙ ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ ΤΖΑΚΙΑ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ ΤΖΟΥΜΗΣ ΤΗΝΟΣ ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΛΑΤΕΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΡΑΝΟΥΛΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟ ΤΣΑΚΩΝΑ ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΥΓΕΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΦΑΓΗΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΦΛΑΡΙΟΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΦΟΝΙΚΟ ΦΡΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ φω ΦΩΤΑ LED ΦΩΤΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ χαρ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ ΧΑΣΙΣΙ ΧΟΡΤΑΡΕΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ Χρυσόστομος Καράμπελας ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΣ ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ ΩΝΑΣΗΣ BEETLE c COVID-19 e FACEBOOK FAKE NEWS GAY i INSTAGRA INSTAGRAM INTERNET LOCKDOWN MAGAZINE p PLATI PLATY PLATY MAGAZINE PLATY NEWS SEX SIEMENS SOCIAL MEDIA t TWITTER VIDEO