ΔΕΞΙΩΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΗ ΣΚΑΦΙΔΙΑ ΗΛΕΙΑΣ

Μια από τις σημαντικότερες ιστορικές στιγμές της Ηλείας αποτέλεσε η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, από τις 02 έως τις 06 Σεπτεμβρίου 2023 για πρώτη φορά στην ιστορία στη Μητρόπολη Ηλείας.

Στο πλαίσιο της τιμητικής επισκέψεως του Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στον Νομό Ηλείας και στη Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης, το Σάββατο 03 Σεπτεμβρίου 2023, αποδόθηκαν οι πρέπουσες τιμές στον θεσμό της Ορθοδοξίας και του Γένους και στον θεσμό της Ελληνικής Δημοκρατίας με την τελετή από κοινού αναγόρευσης του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κας. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, σε επίτιμους δημότες.

Την Κυριακή 03 Σεπτεμβρίου 2023, επί τη αφορμή της επισκέψεως και παραμονής της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, χοροστάτησε πλαισιούμενος πλειάδας Αρχιερέων, του Όρθρου και της πανηγυρικής Ιεράς και Θείας Λειτουργίας, που τελέστηκε στον περίλαμπρο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Πύργου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλαπλά μηνύματα ανησυχίας αναδείχθηκαν για την περιβαλλοντική κρίση του πλανήτη, που βιώνει καθημερινά η ανθρωπότητα, θέτοντας ως κορυφαίο την προστασία του περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια της ημερίδας της Δευτέρας 05 Σεπτεμβρίου 2023 με θέμα: «Η κοινή αειφόρος συνθήκη στο φυσικό και αστικό περιβάλλον-Εκφάνσεις του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Την Τρίτη 05 Σεπτεμβρίου 2023, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε επισκέψεις σε ιερούς ναούς της Ηλείας, σε κωμοπόλεις και χωριά, καθώς και συναντήσεις με πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς της περιοχής.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, παραβρέθηκε στη λήξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Φείας στον χώρο του πανέμορφου ξενοδοχειακού συγκροτήματος Aldemar στη Σκαφιδιά Ηλείας της Επιχειρηματικής Οικογένειας Αγγελόπουλου. Εκεί, πραγματοποιήθηκε και το επίσημο γεύμα προς τιμήν του Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου με θέμα την τοπική γαστρονομία, που επιμελήθηκαν γνωστοί σεφ και παρουσιαστήκαν τα τοπικά προϊόντα, αλλά και γεύσεις της ευρύτερης περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτού του επίσημου γεύματος παρευρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος Β’, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ικονίου κ. Θεόληπτος, ο εξ Αμερικής Πρωτοσβέτυρος του Οικουμενικού Θρόνου Αλέξανδρος Καρλούτσος, συνοδευόμενος από την Πρεσβυτέρα του, ο Διευθυντής Γραφείου Επικοινωνίας και Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Νικόλαος-Γεώργιος Παπαχρήστου, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο Δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος και ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Ιωάννης Λέντζας και από τη Μεσσηνία και το χωριό Πλατύ Καλαμάτας Μεσσηνίας, ο Βασίλειος Δημ. Γεωργιόπουλος και η σύζυγός του, Μαριάννα Γκρόγκου, ως εκλεκτοί φίλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σημαντικός ο λόγος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου για την εξέλιξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο πέρασμα των αιώνων και άκρως συγκινησιακός, αφού συγκίνησε όλους τους παρευρισκόμενους και τόνισε πως «η Ορθοδοξία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορική πορεία του Ελληνισμού, με τις περιπέτειές του, την μαρτυρία του, και την προσφορά στον πολιτισμό», όντας όπως πάντα πνευματικός, απλός, ταπεινός, μεστός και κυρίως αγαπητερός.

Ο Α.Π.Θ. Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε πως: «το Οικουμενικό Πατριαρχείο, πρώτον μεταξύ ίσων των Χριστιανικών Εκκλησιών, ανέδειξε το οικολογικό μήνυμα του Χριστιανισμού. Επίσης, πρόσθεσε ότι «η σύγχρονος οικολογική κρίσις είναι κρίσις του ιδίου του ανθρώπου, της ελευθερίας του, του πολιτισμού του, της θρησκείας και των ιδεολογιών του” και ότι “πρόκειται περί πνευματικής κρίσεως, η οποία απαιτεί αντιμετώπισιν εις το επίπεδον του πνεύματος, της νοοτροπίας, των αξιών”».

Σήμερα, Τετάρτη 06 Σεπτεμβρίου 2023, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στον Δήμο Πύργου και τη Μητρόπολη Ηλείας και ανεχώρησε από το αεροδρόμιο Ανδραβίδας για τη Βασιλίδα Πόλη, την Κωνσταντινούπολη.Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ