ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

 

Ο πίνακας «Στην πόρτα του σχολείου» (1897, λάδι σε καμβά) φιλοτεχνήθηκε από τον περιπλανώμενο καλλιτέχνη Nikolai Petrovich Bogdanov-Belsky (Ρώσος, 1868-1945) και ανήκει σε μια σειρά έργων αφιερωμένων στο λαϊκό σχολείο του Ρώσου επιστήμονα, εκπαιδευτικού, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Μόσχας Sergei Aleksandrovich Rachinsky.

Στο κέντρο του έργου απεικονίζεται ένας έφηβος με αρκετά φθαρμένα ρούχα, ο οποίος δεν τολμά να περάσει το κατώφλι της τάξης όπου φοιτούν οι συνομήλικοί του. Το αγόρι με κομμένη την ανάσα κοιτάζει τους επιμελείς μαθητές ενός αγροτικού σχολείου. Παρουσιάζεται ως περιπλανώμενος: στην πλάτη του έχει μια τσάντα ώμου, στα χέρια του έχει ένα μακρύ ξύλινο ραβδί. Από αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορεί κανείς εύκολα να μαντέψει ότι ο ήρωας της εικόνας περπάτησε πολύ δρόμο για να φτάσει στο σχολείο.

Το αγόρι στέκεται με την πλάτη προς το κοινό, το πρόσωπό του δεν φαίνεται. Μπορεί κανείς να διακρίνει τη δειλία του μελλοντικού μαθητή και τον ενθουσιασμό που τον κατέλαβε. Οι λεπτομέρειες του φόντου είναι προσεκτικά ζωγραφισμένες: ένας σχολικός πίνακας, ένας γεωγραφικός χάρτης, τα σκυμμένα κεφάλια των μαθητών. Το έργο κλίνει προς το κίτρινο και το καφέ χρώμα. Ο καλλιτέχνης έδωσε μεγάλη προσοχή στον φωτισμό.

Κρατικό Μουσείο Ρωσίας, Αγία Πετρούπολη.
 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ