ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ (φωτογραφίες)

Φωτογραφίες: Βασιλείου Δημ. Γεωργιόπουλου

Πληροφορίες: κου Σπύρου Αλεξάκη

Κέρδισε τα βλέμματα και τις εντυπώσεις το τμήμα αναβίωσης του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Τριάδας Καλαμάτας στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2023.

Μέσα στις πολλές δραστηριότητες του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Τριάδας Καλαμάτας υπάρχει και λειτουργεί  μια σημαντική και πολύπλευρη ομάδα αναβίωσης που στηρίζουν δημιουργούν και αναβιώνουν την ιστορία όσο μπορούνε και στα πλαίσια των δυνατοτήτων, γιατί όλη αυτή η ομολογουμένως σημαντική και τιτάνια προσπάθεια απαιτεί αστείρευτο μεράκι, χρόνο, κοπιαστική δουλειά, αλλά είναι και ιδιαίτερη δαπανηρή.

Στην παρέλαση της 28ης Οκτώβριου 2023 που τιμήθηκαν οι ήρωες της εποποιΐας 1940 – 1941 πραγματοποιήθηκε μια έξοχη σπουδαία αναβίωση με αυθεντικές στολές από τον Ιταλογερμανικό πόλεμο του 1940 - 1941 με τον ανάλογο πολεμικό και βοηθητικό εξοπλισμό όπως, Εξάρτηση-Κράνος-Δίκοχο καπέλο-Γκέτες-Ζώνη με σφαίρες-Χειροβομβίδα-Ασύρματος-Πυξίδα.

Όπως επίσης συνόδευσαν το τμήμα αναβίωσης στην παρέλαση γυναίκες νοσοκόμες που έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην ανάρρωση και ανακούφιση των τραυματιών από τον πόλεμο κατά την διάρκεια των σκληρών μαχών.

Όπως και επίσης οι γυναίκες της Ηπείρου που ήταν φορτωμένες με διάφορα σημαντικά είδη 1ης ανάγκης για τον ανεφοδιασμό των μάχιμων Μονάδων που πολεμούσαν μέρα και νύχτα ενάντια στην υπερδύναμη του άξονα, Ιταλία, στα άγρια και απροσπέλαστα βουνά της Πίνδου.

Οι γυναίκες αυτές μετέφεραν ζαλωμένες τα πολεμοφόδια στους στρατιώτες και αυτός ο σημαντικός, αλλά δύσκολος ανεφοδιασμός γινόταν με όποιο τρόπο μπορούσαν να σκεφτούν ιδιαίτερα την νύχτα και μάλιστα ζαλιά και κάτω από αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες.

Συνήθως, οι γυναίκες της Ηπείρου μετέφεραν Ξύλινα μεταλλικά ή Ξύλινα Κασέλια (κουτιά) συνήθως χειροποίητα, που είχαν μέσα από σφαίρες και άλλα πυρομαχικά και πολεμοφόδια μέχρι όλων των ειδών τα τρόφιμα, που χρειαζόταν ο Ελληνικός Στρατός.

Δείτε μερικές φωτογραφίες από αυτή την σπουδαία και σημαντική προσπάθεια αναβίωσης που δείχνουν σε όλους εμάς σήμερα το ότι αυτό που θεωρούμαι δικαίωμα δεν μας χαρίστηκε, ούτε μας δόθηκε, άλλα κατακτήθηκε με αίμα αγώνα και δάκρυα. 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ