ΠΑΡΗΛΑΣΕ ΞΑΝΑ Η ΠΑΡΑΣΗΜΟΦΟΡΗΜΕΝΗ ΕΝΔΟΞΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΗΡΩΙΚΟΥ 9ου ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΕΖΙΚΟΥ

Φωτογραφίες : Βασιλείου Δημ. Γεωργιόπουλου

Με σύμμαχο τον καλό καιρό και τη συμμετοχή πλήθους κόσμους πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 28 Οκτωβρίου 2023 η παρέλαση στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. επι της οδού Αριστομένους.

Στην μεγαλειώδη παρέλαση του Σαββάτου 28 Οκτωβρίου 2023 παρήλασε ξανά η παρασημοφορημένη ένδοξη Πολεμική Σημαία του ηρωικού 9ου Συντάγματος Πεζικού κατά την διάρκεια της παρέλασης για τη μνήμη και τιμή των αθάνατων ηρώων της εποποιΐας του 1940 – 1941.

Η εμφάνιση της Πολεμικής Σημαίας γέμισε με συγκίνηση και υπερηφάνεια τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι ένθερμα καταχειροκροτούσαν, ενώ πάρα πολλά μάτια μεγαλύτερων ηλικίας γέμισαν με δάκρυα συγκινήσεως.

Η πολεμική σημαία του 9ου Συντάγματος Πεζικού έχει παρασημοφορηθεί με το μετάλλιο του Ταξιάρχην Αριστείου Ανδρείας και του Πολεμικού Σταυρού για τη συμμετοχή του στην εκστρατεία της Μικράς Ασίας.

Τον 19ο αιώνα, η Καλαμάτα ορίστηκε ως έδρα του 9ου Συντάγματος Πεζικού. Εκκινώντας από τους παλιούς στρατώνες το 9ο Σύνταγμα έδωσε το παρόν στον Μακεδονικό Αγώνα, στους Βαλκανικούς Πολέμους, στην Μικρασιατική Εκστρατεία, ενώ έγραψε την πιο λαμπρή του σελίδα στο έπος του ‘40, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κορυφαία στιγμή της Δράσης του 9ου Συντάγματος αποτέλεσε η συμμετοχή του στη νικηφόρα έκβαση της μάχης των Γιαννιτσών 19 - 20 Οκτωβρίου 1912 και της Απελευθέρωσης της ομώνυμης πόλης που ήταν και η Ιερή Πόλη των Μουσουλμάνων και άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης την 26 Οκτωβρίου 1912.

Η δράση του Συντάγματος και οι θυσίες των μελών του ακολουθούν την ιστορική πορεία της χώρας. Ξεχωριστή θέση στο πάνθεον των ηρώων του μεγάλου αυτού ξεσηκωμού κατέχει η 6μελής ομάδα υπαξιωματικών του 9ου Σ.Π., που υπό την ηγεσία του ανθυπολοχαγού Ν. Τσοτάκου γνωστού ως Καπετάν-Γέρμα πολέμησαν ηρωικά και έπεσαν μέχρι ενός το 1907 στο Βογατσικό του Κιλκίς.

Πάντα στην πρώτη γραμμή το Σύνταγμα πολέμησε ηρωικά σε όλες τις μάχες, που έδωσε ο ελληνικός στρατός και άφησε στα πεδία των μαχών εκατοντάδες νεκρούς.

Το 9ο Σύνταγμα στο Αλβανικό Μέτωπο, είχε ενταχθεί στην 4η Μεραρχία και είχε Διοικητή το Συνταγματάρχη Βενετσάνο Κετσέα. Απώθησε τους Ιταλούς και συνέλαβε 1.200 αιχμαλώτους, κατάσχεσε πολεμικό υλικό και συνέχισε την προέλασή του στην βόρειο Ήπειρο, καταβάλλοντας βαρύ φόρο αίματος.

Το 9ο Σ.Π. είχε τις μεγαλύτερες απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες, ενώ ήταν το δεύτερο σε κρυοπαγήματα. Μετά την εισβολή και την κατάπαυση του πυρός οι άνδρες του επέστρεψαν στην πόλη της Καλαμάτας συντεταγμένοι και εκεί έπειτα από παράγγελμα του Διοικητή του Συνταγματάρχη Βενετσάνο Κετσέα “τους ζυγούς έλυσαν”, αλλά μένουν πάντα εκεί να φυλάττουν Θερμοπύλες.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι στην παρέλαση συμμετείχαν το ηρωικό 9ο Σύνταγμα Πεζικού με την σημαία του και ένοπλο τμήμα,  η 120 ΠΕΑ με την Πολεμική Σημαία της και τμήμα Εκπαιδευμένων Ικάρων και σμηνιτών και εποχούμενα τμήματα της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Καλαμάτας.  

 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ