ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΚΑΤΑΘΕΤΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ


Με απόφασή του, το Ειρηνοδικείο Λέρου, καταδίκασε τραπεζικό ίδρυμα  να επιστρέψει  σε καταθέτη του το συνολικό ποσό που αφαιρέθηκε από λογαριασμό του παράνομα, από τρίτους αγνώστους μέσω της μεθόδου phishing. Ο λογαριασμός του καταθέτη και οι κωδικοί του υπεκλάπησαν από άγνωστους δράστες μέσω τηλεφωνικής γραμμής, με παραβίαση των κωδικών του, με αποτέλεσμα να υπεξαιρεθεί σημαντικό χρηματικό ποσό.  Το δικαστήριο απεφάνθει ότι  η τράπεζα δεν επέδειξε την δέουσα επιμέλεια και δεν προστάτευσε τα δεδομένα του τραπεζικού λογαριασμού του πελάτη της. Ενώ ταυτόχρονα η τράπεζα δεν έπραξε όσα όφειλε μετά την παραβίαση των κωδικών του πελάτη για να εμποδίσει την μεταφορά των χρημάτων σε τράπεζα του εξωτερικού. Με την απόφαση αυτή το δικαστήριο κρίνει ότι η τράπεζα έχει υποχρέωση να προστατεύει τους πελάτες της από επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού που οδηγούν σε παράνομη ανάληψη χρημάτων από τους λογαριασμούς τους και επιπλέον οφείλει διά μέσω των ηλεκτρονικών της συστημάτων να προστατεύει τους λογαριασμούς  αυτούς από κάθε τυχόν απόπειρα παράνομης ανάληψης χρημάτων. Η απόφαση διατάσσει την επιστροφή από την τράπεζα, ολοκλήρου του ποσού που αφαιρέθηκε και επιπλέον επιδικάζει και αποζημίωση στον δικαιούχο του τραπεζικού λογαριασμού για την ταλαιπωρία που υπέστη.

Η απόφαση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς αιτιολογεί πλήρως την ευθύνη των τραπεζών έναντι των πελατών τους για την προστασία των τραπεζικών λογαριασμών από επιθέσεις με κακόβουλο λογισμικό, υποχρέωση η οποία κρίνει ότι βαρύνει την τράπεζα που οφείλει δια μέσω των ηλεκτρονικών της συστημάτων να προστατεύσει τον καταθέτη ο οποίος έχει επιδείξει εμπιστοσύνη στην τράπεζα.

Ο δικηγόρος που χειρίστηκε την υπόθεση είναι ο Αλκιβιάδης Χατζαντώνης, δικηγόρος Κω.

 


                Πηγή – πληροφορίες: https://aegeanews.gr

 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό, αλλά είμαστε πάντα και παραμένουμε πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

 

 

 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ