ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΖΟΥΜΗΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ


Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πάντα αποτελούσαν ένα φλέγον ζήτημα και ένα καζάνι που βράζει.

Με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης στο Αμφιθέατρο Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Μεσσηνίας μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα “Ελληνοτουρκικές σχέσεις- Εκατό χρόνια από την συνθήκη της Λωζάνης”

Οι εκλεκτοί Ομιλητές, Άγγελος Συρίγος  καθηγητής διεθνούς δικαίου Παντείου  πανεπιστημίου, πρώην Υφυπουργός Παιδείας και Λάμπρος Τζούμης, Αντιστράτηγος, στρατιωτικός αναλυτής τοποθετήθηκαν αναφορικά με το περιεχόμενο της Συνθήκης, τις ενστάσεις της Τουρκίας η οποία δεν την δέχεται και με το ποια είναι κατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών σήμερα.

Ο Λάμπρος Τζούμης, Αντιστράτηγος, στρατιωτικός αναλυτής μεταξύ των άλλων τόνισε ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται και καταλαβαίνει μόνο την ισχύ και για αυτό αν θέλουμε μαζί της ειρήνη τότε πρέπει να προετοιμαζόμαστε εντατικά και ώστε να έχουμε την ισχυρή αποτρεπτική ισχύ απέναντι της όπως χαρακτηριστικά είπε Si vis pacem, para bellum (Αν θέλεις ειρήνη, προετοίμαζε πόλεμο- Ιούλιος Καίσαρας)

Επίσης ο Στρατηγός Τζούμης είπε: «Το ελληνικό πολιτικό σύστημα πρέπει με εθνική συνεννόηση και ομοψυχία να καθορίσει ενιαία και σταθερή γραμμή την οποία θα υπηρετήσουν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις ανεξάρτητα κομματικής προέλευσης. Υπάρχουν πολλά άλλα θέματα για συγκρούσεις και διαφωνίες. Οι αντιδράσεις στην υπαρκτή τουρκική απειλή πρέπει να είναι άμεσες και δραστικές. Πρώτα σε διεθνές διπλωματικό επίπεδο και κατόπιν, αν χρειαστεί, σε στρατιωτικό.

Το μεταπολιτευτικό δόγμα του κατευνασμού της Τουρκίας αποδείχτηκε απρόσφορο. Πρέπει να μετατραπεί σε δόγμα αποτροπής. Αποτροπής στηριζόμενης στις ίδιες δυνάμεις. Η Ελλάδα αυταπατάται αν περιμένει πολεμική βοήθεια από άλλους. Ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η ΕΕ προτίθενται να εμπλακούν σε στρατιωτική διένεξη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Μια τέτοια προσδοκία έχει ιστορικά διαψευστεί. Κανείς δεν θα πολεμήσει για την Ελλάδα. Οι Έλληνες αν θέλουν να σταματήσουν την εμφανή τουρκική απειλή πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι έχουν τη δυνατότητα να το πετύχουν με οποιοδήποτε κόστος. Η αντίληψη αυτή πρέπει να καλλιεργηθεί στην ελληνική κοινωνία ανεβάζοντας και την αυτοπεποίθησή της. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι επιτακτική ανάγκη να εκπονήσουν ένα σχέδιο δραστικής αποτροπής. Η Ελλάδα οφείλει να δώσει πειστικά δείγματα στους τούρκους ότι η τακτική του κατευνασμού και της προώθησης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας έλαβαν τέλος. Η Ελλάδα είναι πλέον κατάλληλα προετοιμασμένη και διατεθειμένη ν’ αντιδράσει σε στρατιωτικό επίπεδο. Και μάλιστα με τέτοιο τρόπο που θα έχει βαρύτατο κόστος για την Τουρκία. Μόνον έτσι θ΄ αρχίσει ν’ αναθεωρεί τη στάση της και ν΄ αλλάξει συμπεριφορά απέναντι στη χώρα μας. Μόνον έτσι θα κάνει διαφορετικούς υπολογισμούς και θα συγκρατείται από επιθετικές και προκλητικές ενέργειες.

Η Ιστορία έχει δείξει ότι μόνο αν αποδείξεις ότι έχεις στρατιωτική ισχύ και είσαι διατεθειμένος, αν προκληθείς, να φτάσεις και σε πολεμική σύγκρουση με τεράστιο τίμημα για τον αντίπαλο, διασφαλίζεις την ειρήνη και τα κυριαρχικά σου δικαιώματα.

Αν θέλεις να έχεις ειρήνη, πρέπει να προετοιμάζεσαι για πόλεμο!

Στην περιοχή που ζούμε και με τους γείτονες που έχουμε, όλα τα υπόλοιπα συνιστούν συρρίκνωση της εθνικής μας κυριαρχίας.»

Δυστυχώς οι δύο άλλοι ομιλητές, ο Ιωάννης Θεοδωράτος, Αμυντικός αναλυτής -Δημοσιογράφος και ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς που θα παρέμβαιναν διαδικτυακά στην εκδήλωση για τις τοποθετήσεις τους για τεχνικούς λόγους δεν τα κατάφεραν.

Πριν από τους εκλεκτούς ομιλητές η εκδήλωση άρχισε με τις προσφωνήσεις των παρευρισκόμενων από τον πρόεδρο της ΕΑΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Συνταγματάρχη εα Ιωάννη Ισσαρη.

Σύντομο Χαιρετισμό έκανε ο βουλευτής Μεσσηνίας κ. Χρυσομάλλης Μίλτος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΑΣ Αντισυνταγματάρχης Χρηστίδης Χρήστος.

Εκτός των προαναφερθέντων στην εκδήλωση παρευρέθηκαν:

Εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσσηνίας, η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κυρία Καλογεροπούλου Άννα, ο Υπδκτης της 120 ΠΕΑ, ο Δκτής του Κέντρου Νεοσυλλέκτων Καλαμάτας, ο Δκτής της 77 Μονάδος Επιστρατεύσεως, ο Δκτής Πυροσβεστικής, ο Δντής Λιμενικού Καλαμάτας, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας ,πρόεδροι των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας, πρόεδρος Εφέδρων Αξιωματικών και ο πρόεδρος των ΑΧΕΠΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.

Με το πέρας της εκδήλωσης απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στους ομιλητές και τους δόθηκε καλάθι με τοπικά προϊόντα.Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ