Α. ΣΥΡΙΓΟΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ Γ΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΑΝ ΕΜΠΛΑΚΕΙ ΤΟ ΙΡΑΝ»


«Έχουν ασκηθεί αφόρητες πιέσεις στο Ισραήλ για να αποφύγει να κάνει ενέργειες οι οποίες θα προκαλέσουν μαζικούς θανάτους αμάχων»

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος αναφέρθηκε στον πόλεμο στη Γάζα και χαρακτήρισε τις δηλώσεις του ισραηλινού στρατού για μεγάλη εισβολή ως άσκηση ψυχολογικής επιχείρησης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ εξέφρασε την ανησυχία του και τόνισε πως «είμαστε στα πρόθυρα Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου εάν εμπλακεί το Ιράν», εκτιμώντας παράλληλα ότι «έχουν ασκηθεί αφόρητες πιέσεις στο Ισραήλ για να αποφύγει να κάνει ενέργειες οι οποίες θα προκαλέσουν μαζικούς θανάτους αμάχων».

Όπως επεσήμανε: «Δεν μπορείς να βάζεις ως στόχο νοσοκομεία. Δεν μπορείς να βάζεις ως στόχο σημεία στα οποία οι άμαχοι θα είναι πολλαπλάσιοι των ανθρώπων που είναι εκεί. Δεν μπορείς να κάνεις παρατεταμένους αποκλεισμούς περιοχών. Όλα εξαρτώνται από τον χρόνο. Ναι στο δικαίωμα της αυτοάμυνας, απόλυτος σεβασμός όμως στο ανθρωπιστικό δίκαιο».

Εκτίμησε δε ότι η Χαμάς θέλει να μπει στη Λωρίδα της Γάζας ο ισραηλινός στρατός, γιατί εκεί θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση για τους Ισραηλινούς.

Αναφέρθηκε και στη Χεζμπολάχ λέγοντας: «Περιμένει να δει ποια είναι η έκταση της χερσαίας επιχείρησης. Αν μπουν τα τεθωρακισμένα περικυκλώνουν την πόλη και ομάδες στρατιωτών μπαίνουν μέσα για να χτυπήσουν συγκεκριμένους στόχους. Αυτή τη στιγμή το Ιράν επηρεάζει άμεσα τρεις περιοχές εκτός από τη Χεζμπολάχ. Επηρεάζει το Ιράκ το οποίο ελέγχει ουσιαστικά, επηρεάζει τη συριακή κυβέρνηση και επηρεάζει και τους αντάρτες της Υεμένης. Επομένως, μιλάμε για συνολική ανάφλεξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Αμερικανοί, βλέποντας όλα αυτά, έσπευσαν να στείλουν κατευθείαν δύο αεροπλανοφόρα τους. Και έσπευσαν, επίσης, να στείλουν και τον υπουργό Εξωτερικών τους να κάνει περιοδεία σε όλα τα κράτη».

Και συνέχισε λέγοντας: «Επηρεάζεται η παγκόσμια αλυσίδα πετρελαίου και το Ιράν είναι μια χώρα η οποία έχει ισχυρότατα όπλα. Μπορεί να μην είναι τελευταίας τεχνολογίας, άλλα είναι απολύτως καταστροφικά και ισχυρά όπλα. Θα αναφλεγεί όλη η περιοχή της Μέσης Ανατολής. Εάν συμβεί αυτό πλησιάζει κοντά στην ιστορία ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. Δηλαδή, το Ιράν δεν προμηθεύει αυτή τη στιγμή πετρέλαιο τη Δύση, αλλά προμηθεύει με πετρέλαιο την Κίνα και τη Ρωσία. Εάν κοπεί η τροφοδοσία της Κίνας από το πετρέλαιο του Ιράν, αυτό θα προκαλέσει παρέμβαση της Κίνας.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις και η σύρραξη Ισραήλ – Χαμάς δεν είναι ένα θέμα τοπικό. Από τη δεκαετία του ’90 και μετά το Παλαιστινιακό έχει πάψει να είναι μόνο ένα εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Έχει πάρει διαστάσεις σύγκρουσης του εξτρεμιστικού Ισλάμ με τη Δύση. Η διεθνής τρομοκρατία θα τιναχθεί στα ύψη».
 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ