GUARDIAN ΓΙΑ ΟΑΚΑ: ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΑΠΟΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΘΕΙ ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ – 130 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΠΕΤΑΜΕΝΑ


«Η κυβέρνηση φοβήθηκε μήπως βρεθεί ξανά σε δύσκολη θέση», αναφέρει μεταξύ άλλων για το κλείσιμο του ΟΑΚΑ

«Ήταν ένα στέγαστρο που συμβόλιζε την ολυμπιακή δόξα. Ένας γιγάντιος θόλος από λευκό χάλυβα που κρεμόταν πάνω από ένα στάδιο που θα αποτελούσε όχι μόνο το επίκεντρο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, αλλά και το έμβλημα του θεαματικού στυλ με το οποίο θα διεξαγόταν η διοργάνωση», γράφει o βρετανικός Guardian για το στέγαστρο Καλατράβα λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του «λουκέτου» στο ΟΑΚΑ επ’ αόριστόν λόγω έλλειψης συντήρησης .

«Για τους Έλληνες, οι οποίοι ήλπιζαν ότι θα αναπολούσαν τους «ονειρεμένους αγώνες»  με υπερηφάνεια, το αρχιτεκτονικό ορόσημο του Σαντιάγο Καλατράβα τα έλεγε όλα. Μια κατασκευή που τόσο αψήφησε τους σκεπτικιστές που αμφισβητούσαν την ικανότητά τους να φιλοξενήσουν το μεγαλύτερο σόου της Γης όσο και εξέφραζε μια νεογέννητη αίσθηση αυτοπεποίθησης», αναφέρει το άρθρο κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία του έργου και των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.

Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, χρειάστηκαν 20 χρόνια για να αποκαλυφθεί η όλη η αλήθεια πίσω από την φαινομενική λάμψη του Ολυμπιακού Σταδίου. «Αυτή την εβδομάδα, σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, η Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη με μια πολύ διαφορετική αφήγηση, καθώς η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το στάδιο των 70.000 θέσεων θα κλείσει «επ’ αόριστόν» λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια του χαλύβδινου στεγάστρου του Καλατράβα. Το δίτοξο στέγαστρο – προάγγελος των μεταγενέστερων έργων του Ισπανού αρχιτέκτονα – δεν είχε καταφέρει να «ανταποκριθεί στα νομικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας», σύμφωνα με τον φορέα δημόσιας περιουσίας που είχε αναλάβει την επιθεώρηση του χώρου».

Αναφορά γίνεται και στο «λουκέτο» στο ποδηλατοδρόμιο: «Το ποδηλατοδρόμιο, το οποίο είχε μια παρόμοια κατασκευή, θα έπρεπε επίσης να κλείσει επειδή και αυτό είχε παρουσιάσει σημάδια αστάθειας. «Θα ήταν επιφανειακό και ακόμη και ανόητο να δώσουμε οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα … ή να πούμε πότε θα ανοίξει είτε το ποδηλατοδρόμιο είτε το στάδιο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, στους δημοσιογράφους την Τρίτη».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυναρμολογηθεί το στέγαστρο Καλατράβα

Μια δήλωση – βόμβα παρέθεσε στη συνέχεια του άρθρου ο Guardian, λέγοντας πως σύμφωνα με μια καλά πληροφορημένη πηγή, υπάρχει το ενδεχόμενο να απομακρυνθεί το στέγαστρο Καλατράβα προκειμένου να  ανοίξει συντομότερα το ΟΑΚΑ. «Αλλά μέχρι την Τετάρτη, καθώς το κόστος του κλεισίματος του σταδίου γινόταν εμφανές, με την προοπτική να ακυρωθούν δεκάδες εκδηλώσεις – συμπεριλαμβανομένης μιας sold-out συναυλίας των Coldplay το επόμενο έτος – οι αξιωματούχοι άρχισαν να ψιθυρίζουν το αδιανόητο: ίσως ήταν καιρός να αποσυναρμολογηθεί το περίφημο στέγαστρο. Σκουριά είχε βρεθεί όχι μόνο κατά μήκος των χαλύβδινων καλωδίων και των τόξων της, αλλά ακόμη και στους κοχλίες που τη συγκρατούσαν. «Τίποτα δεν αποκλείεται σε αυτό το σημείο», δήλωσε μια καλά πληροφορημένη πηγή την οποία επικαλείται το βρετανικό μέσο. «Ίσως θα πρέπει να κατέβει».

Ο Καλατράβα έχει δεχθεί επικρίσεις στο παρελθόν για έργα που ενώ ήταν περίπλοκα και εντυπωσιακά, στη συνέχεια αποδείχθηκαν προβληματικά – σε μια περίπτωση μια οροφή που είχε διαρροή σε ένα οινοποιείο στη βόρεια Ισπανία. Αλλά στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα ήταν η ανεπαρκής συντήρηση που κατηγορήθηκε για την κατάντια του ολυμπιακού σταδίου και, πράγματι, για την ερημική κατάσταση σχεδόν κάθε άλλης εγκατάστασης που κατασκευάστηκε για τους αγώνες.

«Είναι γνωστό ότι το ολυμπιακό συγκρότημα του ΟΑΚΑ δεν είχε συντηρηθεί επί δύο δεκαετίες», έγραψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε διαδικτυακή ανάρτηση. «Ποιος δεν νιώθει απογοήτευση όταν βλέπει τις εικόνες τόσο σημαντικών εγκαταστάσεων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους για τόσα χρόνια;», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπήρχαν χρήματα για την συντήρηση του ΟΑΚΑ

«Η έλλειψη συντήρησης πίσω από τις εγκαταστάσεις που τώρα στέκονται άδειες, βεβηλωμένες και εγκαταλελειμμένες, έχει αποδοθεί, ως επί το πλείστον, στις δημοσιονομικές περικοπές που αναγκάστηκαν να κάνουν οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις κατ’ εντολή των διεθνών δανειστών, αφού η καταχρεωμένη χώρα απέφυγε οριακά τη χρεοκοπία -και την εκδίωξη από την ευρωζώνη- στα τέλη του 2009.

«Δεν υπήρχαν τα χρήματα για τη συντήρηση του ΟΑΚΑ», λέει ο Σταύρος Κοντονής, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Αθλητισμού όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία υιοθετώντας μέτρα κατά της λιτότητας το 2015. «Ο χώρος είχε αφεθεί στο έλεος του Θεού από το 2004 έως το 2014».

Ακόμη και οι προσπάθειες των υπαλλήλων του υπουργείου να βρουν το φάκελο του Ολυμπιακού Σταδίου είχαν πέσει σε πέτρινο έδαφος, υποστήριξε ο Κοντονής, μετά την ανάληψη της θέσης του. «Δεν μπορούσαμε καν να βρούμε τον φάκελο του έργου… Αναγκαστήκαμε να τον ζητήσουμε από το γραφείο του Καλατράβα στην Ισπανία».

Δεν είναι όλοι οι μηχανικοί πεπεισμένοι ότι τα στέγαστρα κινδυνεύουν με επικείμενη κατάρρευση. Κάποιοι που εργάστηκαν πάνω στο σχέδιο το 2003 πιστεύουν ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από καταστροφές φέτος, από ένα θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα μέχρι πυρκαγιές και πλημμύρες, μπορεί να ενήργησαν βιαστικά από φόβο μήπως βρεθούν σε δύσκολη θέση».
 

 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ