ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΑΖΙΖ, Ο ΠΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΜΕΝΟΣ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΜΠΑΤ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


«ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ»

Η πώληση βιβλίων είναι μια πράξη αγάπης προς την πόλη και τη λογοτεχνία. Στην καρδιά της Μεδίνας του Ραμπάτ, ένας άντρας με το όνομα Μοχάμεντ περνά τις μέρες και τη ζωή του παγιδευμένος σε βιβλία και καταβροχθίζοντας τις ιστορίες που προκύπτουν από αυτά.

Λέει ότι χρειάζεται μόνο δύο μαξιλάρια και ένα βιβλίο για να είναι ευτυχισμένος. Λέει ότι έχει διαβάσει περισσότερα από 4000 βιβλία και ότι εξαιτίας αυτού έχει ζήσει περισσότερες από 4000 ζωές. Όταν τον ρωτούν πόσα βιβλία έχει στο μαγαζί του, απαντά: «Δεν είναι αρκετά».

Ο Μοχάμεντ, 71 ετών, έχει το βιβλιοπωλείο του ανοιχτό από το 1967 και εργάζεται 12 ώρες την ημέρα. Ξεκινήστε με μια βόλτα στις γειτονιές του Ραμπάτ αναζητώντας νέα βιβλία και στη συνέχεια αφιερώστε 8 ώρες την ημέρα στο διάβασμα. Σταματά μόνο για να φάει, να προσευχηθεί, να καπνίσει και να εξυπηρετήσει πελάτες.

Ο Αζίζ ξεκίνησε την καριέρα του ως βιβλιοπώλης το 1963, κάτω από τη σκιά ενός δέντρου, με ένα χαλί και 9 βιβλία. Ο Αζίζ, ορφανός σε ηλικία 6 ετών, προσπάθησε να ψαρέψει για να εκπληρώσει το όνειρό του να αποφοιτήσει από το γυμνάσιο. Στα 15 του έπρεπε να εγκαταλείψει το σχολείο επειδή δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση σε σχολικά βιβλία, τα οποία ήταν πολύ ακριβά για την οικογένειά του.

Απογοητευμένος και χωρίς σπουδές, χρόνια αργότερα αποφάσισε να ανοίξει ένα βιβλιοπωλείο. Τώρα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για περισσότερο από μισό αιώνα, κάτι που είναι και δική του υπόθεση. Μετά από περισσότερα από 43 χρόνια στο ίδιο μέρος, είναι ο μακροβιότερος βιβλιοπώλης στη Λα Μεντίνα (παλιά πόλη) του Ραμπάτ. Βλέποντάς τον να διαβάζει δίπλα στο πλαίσιο της πόρτας του βιβλιοπωλείου του είναι ένας ακρογωνιαίος λίθος της λεωφόρου Mohammed V, που διασχίζει την καρδιά του τόπου.
                Πηγήπληροφορίες: culturainquieta

 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό, αλλά είμαστε πάντα και παραμένουμε πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

 

 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ