Ελληνικός εκδοτικός οίκος στην ΠόληΗ ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης ίδρυσε στον Γαλατά έναν νέο εκδοτικό οίκο, 50 χρόνια αφότου η Κοινότητα εξέδωσε το τελευταίο της βιβλίο, αναφέρει σε άρθρο της η αγγλική έκδοση της εφημερίδας «Hürriyet». Το άρθρο τιτλοφορείται: «Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης ανοίγουν εκδοτικό οίκο» και φιλοξενεί δηλώσεις των ιδρυτών του.

«Θα εκδίδουμε βιβλία και στα Τουρκικά και στα Ελληνικά, αλλά τα περισσότερα θα είναι στα Τουρκικά. Θα προσπαθήσουμε να εισάγουμε ελληνικές μεταφράσεις από πρώτο χέρι», δήλωσε ο Χάρης Ρήγας ένας από τους ιδρυτές του εκδοτικού οίκου «ΙΣΤΟΣ».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι Έλληνες παλαιότερα ήταν αρκετά δραστήριοι αναφορικά με την έκδοση βιβλίων, αλλά σταμάτησαν τη δράση τους τη δεκαετία του ’60, όταν «οι σχέσεις Τουρκίας- Ελλάδας οξύνθηκαν πάνω στο Κυπριακό πρόβλημα, δήλωσαν οι Ρήγας και Seçkin Erdi, ο συνιδρυτής του οίκου». Χωρίς να γίνεται καμία άμεση αναφορά στην απέλαση των Ελλήνων το 1964 από την Πόλη, ωστόσο η εφημερίδα στο ρεπορτάζ τηρεί ίσες αποστάσεις και εστιάζει στην είδηση της απόφασης κάποιων μελών της ελληνικής μειονότητας να δραστηριοποιηθούν και πάλι στον χώρο του βιβλίου.

«Πολλοί Έλληνες εγκατέλειψαν την Τουρκία εκείνη την περίοδο` ο αριθμός των Ελλήνων μειώθηκαν όπως και η πολιτιστική και κοινωνική τους ζωή», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας και προσθέτει: «Το τελευταίο βιβλίο τυπώθηκε στην Κωνσταντινούπολη πριν από 50 χρόνια. Το πρώτο μας βιβλίο θα είναι του Δοσίθεου Ανανγωστόπουλου, γραμματέα Τύπου του Ελληνικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, το οποίο θα πραγματεύεται το τραύμα των μεταναστών που πήγαν στην Ελλάδα εξαιτίας της πολιτικής έντασης».

«Από τη μία, θα πρέπει να παλέψουμε ενάντια στον εθνικισμό και από την άλλη πλευρά, θα αντιμετωπίζουμε προβλήματα αναφορικά με τη μετάφραση και την έκδοση, όπως οικονομικής φύσης θέματα, αλλά αυτό δεν θα σταθεί εμπόδιο για μας», τόνισε.

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ