Η ΠΥΛΟΣ ΕΟΡΤΑΣΕ ΤΗΝ 187Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Η ΠΥΛΟΣ ΕΟΡΤΑΣΕ  ΤΗΝ 187Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ
(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Φωτογραφίες – Ρεπορτάζ : Βασίλειος Δ. Γεωργιόπουλος


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν  σήμερα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 187η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου στην Πύλο της Μεσσηνίας. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα παρευρεθήκαν  αντιπροσωπείες πρεσβειών για τους πεσόντες ναυτικούς και στρατιώτες  Γάλλους, Άγγλους και Ρώσους.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν νωρίς το πρωί με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες από τους Ιερούς Ναούς της πόλης και  στους κεντρικούς δρόμους  με εωθινά και εθνικά εμβατήρια από τη Φιλαρμονική του Δήμου Πύλου – Νέστορος.

Στις 9.30 οι σημαίες Ελλάδας, Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας μεταφέρθηκαν σε πομπή από το Δημαρχείο στην  κεντρική πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου πραγματοποιήθηκε  η έπαρση  τους στο μνημείο των Τριών Ναύαρχων από το δήμαρχο Πύλου – Νέστορος κύριο Καφαντάρη Δημήτριο .

Στη συνέχεια τελέστηκε δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πύλου, κατά την οποία θα χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Κατόπιν  έγινε  παράταξη των στρατιωτικών αγημάτων, μαθητών, οδηγών και ναυτοπροσκόπων στην κεντρική πλατεία Τριών Ναυάρχων, επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στο μνημείο Τριών Ναυάρχων και κατάθεση στεφάνων, ενώ τηρήθηκε  ενός λεπτού σιγή.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σοφία Καπετανάκη, με τίτλο «Η σωτήριος για την Ελληνική Επανάσταση Ναυμαχία του Ναυαρίνου».

Ακολούθησε  ανάκρουση του εθνικού ύμνου και στις 11.15 ξεκίνησε η παρέλαση.

Για άλλη μια χρονιά τις εντυπώσεις  έκλεψαν οι Ρώσοι ναύτες που παρέλασαν σε άψογο σχηματισμό και κέρδισαν το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου.


Στις δηλώσεις τους  στο περιθώριο των εορτασμών της 187ης επετείου της Ναυμαχίας του Ναυαρινου, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κύρια Μαρία Σπυράκη και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κύριος  Γιάννης Λαμπρόπουλος που εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό της χώρας κύριο Αντώνη Σαμαρά .  τόνισαν ότι το παράδειγμα της αλληλεγγύης των εταίρων , όπως το 1827 στην Πύλο, είναι επίκαιρο και στις μέρες μας, και με βάση αυτή την αλληλεγγύη θα πορευτούμε στο μέλλον. Σημείωσαν δε, ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές αυτή την κρίσιμη περίοδο αλλά πολιτική σταθερότητα. Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ