ΕΝΑΣ ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ..!!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 1941 ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ Ο ΣΥΝΤΟΠΙΤΗΣ ΜΑΣ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΗΜ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ  ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΤΗΝ ΠΝΟΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 1941...!!! 

ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΛΑΤΕΟΣ   ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2015 ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ...!!!

ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ  ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ   ΚΑΙ ΔΟΞΑΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΠΡΕΠΕ ΗΔΗ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΝΕΜΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΗΡΩΕΣ  ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΟΠΟΙΪΑ ΤΟΥ 1940 -  1941  ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΝ ΛΟΓΩ:1.      Ο Στρατιώτης Ιωάννης Ανδρεόπουλος του Γεωργίου.

2.      Ο Στρατιώτης Κωνσταντίνος Δημέας του Ιωάννη.ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΣΥΝΤΟΠΙΤΗΣ ΜΑΣ ΚΥΡΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΗΜ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ………;;;;;;;;;


ΜΑ ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ……..!!!!!!!!!!

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΠΙΤΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΕΓΚΥΡΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗΣ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΔΗΜ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ:

Βασίλειος Δημ. Γεωργιόπουλος
Πλατύ Καλαμάτας Μεσσηνίας
Πλατύ Τ.Κ. 24009
Τηλ.: 6973842129
E mail : basilisdg@yahoo.gr

Εν Πλατύ Μεσσηνίας, το  Σάββατο   22η  Αυγούστου 2015Προς : Τον Αξιότιμον  Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Πλατέος του Δήμου Καλαμάτας
 κ. Νικόλαο Β. Νίκα.

Κύριε Πρόεδρε,

Σας στέλνω την παρούσα με αφορμή  την έρευνα που κάνω εδώ και δυο χρόνια για την ιστορική αναδρομή του χωριού μας μέσα στην τοπική ιστορία.

Μετά από ενδελεχή έρευνα διαπιστώθηκε σε τοπικό επίπεδο η μη αναγνωσιμότητα της τιμής  στους Ήρωες του χωριού μας,  οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους κατά τους αγώνες του Έθνους προσφέροντας το ύψιστο αγαθό της ζωής τους  για μακραίωνα ιδανικά.Θα ήθελα να σας ενημερώσω και να απαιτήσω, διότι η τιμή και η δόξα των Ηρώων μας είναι απαίτηση ενός ελευθέρου ανθρώπου στο πρώτο από σήμερα Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Πλατέος  που θα διεξαχθεί, να  έρθω να σας παρουσιάσω τους δυο ήρωες και επί πρόταση μου  να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να τιμηθούν δέοντος ως ένδειξη  τιμής  προτείνω να εγγραφούν τα ονόματα τους στο ηρώο του χωριού και να δοθεί το όνομα τους σε δυο σημαντικούς οδούς ως ελάχιστος φόρος τιμής με ειδική τελετή, η οποία θα πρέπει να λάβει χωρά στο χωριό μας. Επίσης, θα πρέπει να βρεθούν οι φωτογραφίες τους  από τους συγγενείς τους και με ένα σύντομο βιογραφικό να τοποθετηθούν  στο κοινοτικό κατάστημα «ΜΑΤΖΕΙΟΝ ΜΕΓΑΡΟ».  Στα πλαίσια αυτά θα μπορούσαμε σε συνεργασία με τις οικογένειες και απογόνους των ηρώων μας να αναζητηθούν οι χώροι ταφής τους και τα οστά τους, ώστε να μπουν εντός του Ηρώου του χωριού μας.Οι ήρωες οι οποίοι συμμετείχαν και έδωσαν τη ζωή τους κατά την διάρκεια του ηρωικού αγώνα του έθνους ενάντια στον Γερμανοιταλικό άξονα κατά τον 1940 - 1941 είναι1.      Ο Στρατιώτης Ιωάννης Ανδρεόπουλος του Γεωργίου που γεννήθηκε στο Πλατύ Καλαμάτας Μεσσηνίας το 1906. Υπηρέτησε στο 13ο Σύνταγμα Πεζικού και φονεύτηκε στο Μουζάκι Ιωαννίνων την 19η Απριλίου 1941.2.       Ο Στρατιώτης Κωνσταντίνος Δημέας του Ιωάννη που γεννήθηκε στο Πλατύ Καλαμάτας Μεσσηνίας  το 1904. Υπηρέτησε στο 38ο Σύνταγμα Πεζικού και πέθανε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Καλαμάτας στις 17η Μαΐου 1941 ως τραυματίας και μαχόμενος της Μάχης της Καλαμάτας.Τα παραπάνω στοιχεία αντλήθηκαν από το βιβλίο «Αγώνες και Νεκροί του Ελληνικού Στρατού 1940 – 1945» από τις εκδόσεις ΓΕΣ/ΔΙΣ του 1990.Κύριε Πρόεδρε,

            Θα ήθελα όπως πρωτοκολληθεί η παρούσα, να μου δοθεί ο αριθμός πρωτοκόλλου, να με ενημερώνετε προσωπικά για τις ενέργειες σας και να κοινοποιηθεί στον Δήμο Καλαμάτας, ώστε μέσα από την αμοιβαία συνεργασία  να γίνουν οι απαραίτητες εκείνες ενέργειες  επί της προτάσεως μου για να επιτευχθεί το ζητούμενο που είναι η αναγνώριση της προσφοράς αυτών των δυο ηρώων για την ελευθερία της πατρίδας μας.

                                                       Με  Εκτίμηση,

                                          Βασίλειος  Δημητρίου  ΓεωργιόπουλοςΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1941)Μετά τη γερμανική εισβολή της 6ης Απριλίου 1941 στη Βόρεια Ελλάδα και παρά την ηρωική αντίσταση των οχυρών Ρούπελ, κατέστη σαφές ότι η γερμανική κάθοδος προς τη νότια Ελλάδα ήταν αναπόφευκτη.

 Η Θεσσαλονίκη συνθηκολόγησε στις 9 Απριλίου 1941 ενώ η Αθήνα έπεσε στις 27 Απριλίου. Ύστερα από αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις το Βρετανικό Εκστρατευτικό Σώμα αποφάσισε την εκκένωση από την ηπειρωτική χώρα των υποχωρούντων τμημάτων του. Οι περισσότερες βρετανικές μονάδες είχαν ήδη αποχωρήσει από το λιμάνι της Ραφήνας, το Ναύπλιο κ.α. Ωστόσο ένα μεγάλο μέρος αποτελούμενο από 15000 περίπου άνδρες της 16ης και 17ης Αυστραλιανής Ταξιαρχίας είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι της Καλαμάτας και περίμεναν την επιβίβαση τους. Η όλη επιχείρηση εκκένωσης από την Καλαμάτα έλαβε την κωδική ονομασία (Demon) και άρχισε το Σάββατο 26 Απριλίου 1941 και ολοκληρώθηκε βιαίως τη Δευτέρα το πρωί 29 Απριλίου , κατά την οποία υπογράφηκε η παράδοση τους στο Γερμανικό Στρατό.

Τις πρώτες βραδινές ώρες της 26ης Απριλίου κατέφθασαν στην προκυμαία της Καλαμάτας επτά βρετανικά πολεμικά πλοία και ξεκίνησε η επιβίβαση των Αυστραλών όπου μέχρι τις 3 το πρωί της Κυριακής είχαν επιβιβασθεί 8650 άντρες στους οποίους συμπεριλαμβανόταν και ένας μεγάλος αριθμός από κιβώτια που περιείχαν τους θησαυρούς και το χρυσό του Γιουγκοσλαβικού στέμματος.

Τα πλοία αυτά αναχώρησαν αμέσως για την Κρήτη ωστόσο παρέμειναν στην πόλη της Καλαμάτας 7000 περίπου άντρες, κυρίως Νεοζηλανδοί αλλά και μερικές εκατοντάδες Κύπριοι ,Παλαιστίνιοι και Γιουγκοσλάβοι πρόσφυγες. Η γερμανική αεροπορία επέτεινε τη χαώδη κατάσταση με τους συνεχείς βομβαρδισμούς και γι αυτό κατέστη αδύνατο να μεταφερθούν τα υπολείμματα των Βρετανών από την ηπειρωτική Ελλάδα . Μια νέα προσπάθεια επιβίβασης στα καταδρομικά Perth και Phobe και σε μερικά αντιτορπιλικά δεν ολοκληρώθηκε , καθώς ο πλοίαρχος Μπόγιερ Σμιθ διαπίστωσε ότι οι Γερμανοί είχαν εισέλθει στην πόλη και ότι δεν είχε πλέον επαρκή χρόνο για την επιβίβαση των στρατευμάτων.

 Το απόγευμα της 28ης Απριλίου , ξέσπασαν συμπλοκές στην παραλία της Καλαμάτας .Ένας λόχος Αυστραλών υπό την διοίκηση του λοχαγού Gray επιχείρησε να αναχαιτίσει τα τμήματα της γερμανικής εμπροσθοφυλακής που εισέρχονταν προσεκτικά στην πόλη. Οι Γερμανοί δέχονταν συνεχείς επιθέσεις όπως λέει μια περιγραφή εκείνης της εποχής. Ωστόσο πολύ σύντομα με τη βοήθεια μιας γερμανικής πυροβολαρχίας των 15 εκατ . η αντίσταση των Αυστραλών εξέλειπε.

Την αυγή της 29 Απριλίου 1941 ο Ταξίαρχος Διοικητής των εναπομείναντων Βρετανικών τμημάτων Parrington συναντήθηκε μ έναν Γερμανό ανώτατο αξιωματικό και αποφάσισε την παράδοση των ανδρών του. Ύστερα από την συμφωνία αυτή ,γύρω στους 7000 Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί και Βρετανοί οδηγήθηκαν στην αιχμαλωσία.


Έτσι έληξε η μάχη της Καλαμάτας και ακολούθησε η γερμανοιταλική κατοχή μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1944.


Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ