Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΡ. ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΤΟΣ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣΤη λειτουργία ενός πρωτοποριακού και μοναδικού στην Ελλάδα εργαστηρίου έχει την τύχη να «φιλοξενεί» η πόλη της Καλαμάτας τα τελευταία τρία χρόνια. Ο λόγος για το Εργαστήριο Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Η πρωτοβουλία μιας τόσο σημαντικής δράσης ανήκει στους καθηγητές του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ανδρέα Γ. Μαρκαντωνάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, και Ελένη Βολονάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, την οποία και υλοποίησαν, ενώ πλέον έχουν αναλάβει τη διεύθυνση και γενικότερη διαχείριση του εργαστηρίου.

Ο διευθυντής του εργαστηρίου κ. Ανδρέας Γ. Μαρκαντωνάτος, είναι έγκριτος κλασικός φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές στο περίφημο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και με πολυσχιδές και διεθνώς διακεκριμένο ερευνητικό και συγγραφικό έργο στον τομέα της ερμηνείας του αττικού δράματος και εν γένει του αρχαίου ελληνικού θεάτρου, μας παρουσιάζει το Εργαστήριο Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια του εργαστηρίου κα Ελένη Βολονάκη είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ερευνήτρια της αττικής ρητορείας με πολυάριθμες συμμετοχές σε συνέδρια και επιστημονικές ημερίδες, καθώς επίσης συγγραφέας έγκυρων μελετημάτων αναφορικά με πληθώρα αρχαιογνωστικών ζητημάτων.

Είναι γεγονός ότι το συγκεκριμένο εργαστήριο συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω επιστημονική αναβάθμιση του Τμήματος Φιλολογίας και ενισχύει αποφασιστικά τις ερευνητικές δραστηριότητες των μελών του μέσα από μία σειρά προσεκτικά στοχευμένων συνεργασιών με άλλα εφάμιλλα αρχαιογνωστικά εργαστήρια και ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Με αφορμή, λοιπόν, το εργαστήριο αυτό, μιλήσαμε με τον κ. Μαρκαντωνάτο, ο οποίος παρακάτω μεταξύ άλλων μας παρουσιάζει τις δράσεις και τους σκοπούς του εργαστηρίου…

Μέσα στα πρώτα τρία έτη λειτουργίας του το Εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης κατάφερε να οργανώσει με πρωτοβουλία της αναπληρώτριας διευθύντριας κας Ελένης Βολονάκη δύο εξαιρετικά επιτυχημένους κύκλους σεμιναρίων, στο πλαίσιο των οποίων κραταιοί επιστήμονες, διακεκριμένοι συγγραφείς, φιλόσοφοι και ποιητές έδωσαν ενδιαφέρουσες διαλέξεις ενώπιον πολυπληθούς κοινού. Ήδη ετοιμάζεται ο τρίτος κύκλος πανεπιστημιακών σεμιναρίων, ο οποίος είναι βέβαιον ότι θα αποτελέσει σημαντικό πνευματικό γεγονός στην Καλαμάτα και θα προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας.

Επιπροσθέτως, στον απόηχο της μεγάλης επιτυχίας του πρώτου διεθνούς συνεδρίου σχετικά με τη μελέτη της αττικής ρητορείας και του αρχαιοελληνικού θεάτρου κατά τον Οκτώβριο του 2015, διοργανώνεται το δεύτερο διεθνές συνέδριο, το οποίο θα αποδειχτεί ορόσημο στην ερμηνευτική ανάλυση ενός ευρέος φάσματος αρχαιογνωστικών θεμάτων γύρω από την έννοια της μαρτυρίας και γενικότερα της χρήσης της πληροφορίας στη ρητορική και δραματική τέχνη. Αξίζει να επισημάνουμε ότι τα πρακτικά και των δύο αυτών συνεδρίων θα εκδοθούν από έναν από τους σπουδαιότερους εκδοτικούς οίκους της Γερμανίας, ο οποίος μάλιστα ειδικεύεται στη δημοσίευση έργων, σχετικών με τις κλασικές σπουδές.

Οι άνθρωποι που στελεχώνουν το Εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης, διεύθυνση, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και τεχνικοί συνεργάτες, ευελπιστούν ότι θα κάνουν αισθητή την παρουσίαση τους στα πανεπιστημιακά πράγματα της χώρας μας και συνάμα θα προσφέρουν ένα σημαντικό βήμα έρευνας και διαλόγου στους νέους μελετητές της κλασικής μας κληρονομιάς. Έτι σημαντικότερον, αυτό το εργαστήριο στόχο έχει να παροτρύνει τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Φιλολογίας να εγκύψουν στα αρχαία κείμενα και να προσπελάσουν στον πυρήνα των υψηλών νοημάτων τους, νιώθοντας έτσι τη χαρά της ανακάλυψης και της δημιουργίας.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ:

Ειδικότερα, οι κεντρικοί σκοποί του εργαστηρίου είναι οι εξής:

– Η αξιοποίηση υπαρχουσών διασυνδέσεων για τη δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου έρευνας μεταξύ κλασικών φιλολόγων των Πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού (λ.χ. Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Ινστιτούτο Κλασικών Σπουδών του Ηνωμένου Βασιλείου), με σκοπό τον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή ερευνών στον τομέα της αρχαίας ρητορικής και δραματικής τέχνης. Το ως άνω εργαστήριο έχει το προνόμιο να στεγάζεται σε ευρύχωρη αίθουσα των Διδακτηρίων της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών στην Καλαμάτα, η οποία μάλιστα διαθέτει δίκτυο Η/Υ τελευταίας τεχνολογίας, φωτοτυπικό μηχάνημα και σαρωτή.

– Η διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, ερευνητικών επισκέψεων σε βιβλιοθήκες και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού (Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Γαλλία κ.λπ.), ημερίδων και συμποσίων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

– Η ενίσχυση του προπτυχιακού προγράμματος μαθημάτων και των ήδη λειτουργούντων μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθώς και η οργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς αλλά και για το ευρύτερο κοινό. Ειδικότερα, το εν λόγω εργαστήριο θεραπεύει τους ερευνητικούς τομείς της αττικής ρητορείας και του αρχαίου δράματος, οι οποίοι αποτελούν κεντρικά γνωστικά αντικείμενα του προγράμματος προπτυχιακών μαθημάτων (ιδίως της κλασικής κατεύθυνσης) και του προγράμματος μεταπτυχιακών μαθημάτων (ΠΜΣ) υπό τον τίτλο: «Αρχαία και Νέα Ελληνική Φιλολογία – Κατεύθυνση: Αρχαία Ελληνική Φιλολογία».

– Η διευκόλυνση υποβολής αιτήσεων για έργα και προγράμματα που χρηματοδοτούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της ρητορικής και δραματικής τέχνης, με απώτερο στόχο να εκπονηθούν σημαντικές σχετικές μελέτες και ευρύτερα να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του ως άνω εργαστηρίου.

– Η συστηματική δημοσίευση ερμηνευτικών υπομνημάτων αρχαίων ρητορικών και δραματικών κειμένων, καθώς επίσης πραγματειών και μονογραφιών αναφορικά με την Αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή Ρητορική και Δραματική Τέχνη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η σχεδιαζόμενη ερευνητική παραγωγή θα ‘αιμοδοτήσει’ την επικείμενη έκδοση Επιστημονικής Επετηρίδας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών στην Καλαμάτα.

– Η εποπτεία διδακτορικών διατριβών στο αντικείμενο της ρητορικής και δραματικής τέχνης με απώτερο στόχο τη δημοσίευσή τους ως αυτοτελών μονογραφιών.

– Η συμβολή στη συνεχή αναβάθμιση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του Τμήματος Φιλολογίας σε συνεργασία με όλο τι διδακτικό προσωπικό, τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του, καθώς επίσης και με άλλα Κέντρα και Εργαστήρια που λειτουργούν στην Καλαμάτα.

– Η συνεργασία με άλλα εκπαιδευτικά, ερευνητικά και εν γένει επιστημονικά ιδρύματα και άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε αντικείμενα κοινού ενδιαφέροντος.

– Η ανάληψη κάθε άλλης πρόσφορης πρωτοβουλίας για την πραγματοποίηση των σκοπών του, τηρουμένων πάντοτε των κανόνων της ακαδημαϊκής και της ερευνητικής δεοντολογίας. Εξυπακούεται ότι σταθερή επιδίωξη των στελεχών του εργαστηρίου είναι η αδιάλειπτη αξιολόγηση των βασικών στόχων του και των ερευνητικών αποτελεσμάτων του στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ευρύτερα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.


ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΡ. ΑΝΔΡΕΑΣ  ΓΕΡ.  ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΤΟΣ :
Ο Ανδρέας Μαρκαντωνάτος γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Τελείωσε το Γενικό Λύκειο με άριστα το 1988 και φοίτησε στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1988-1993) απ' όπου πήρε πτυχίο με "λίαν καλώς". Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, απ' όπου πήρε Master of Studies και D.Phil στην Κλασική Φιλολογία. Κέρδισε τριετή υποτροφία (1994-1997) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ως επιβράβευση της εργασίας του για το Master. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία (1999-2001) ως έφεδρος ανθυπολοχαγός Σώματος Υλικού Πολέμου. Είναι έγγαμος με ένα τέκνο. Η διδακτορική του εργασία "Tragic Narrative. A Narratological study of Sophocles' Oedipus at Colonus" εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Walter de Gruyter (Berlin και N. York, 2002). Έχει δημοσιεύσει άρθρα και βιβλιοκρισίες πάνω σε θέματα Κλασικής Φιλολογίας. Κατέχει άριστα την Αγγλική Γλώσσα και χειρίζεται επαρκώς τη γερμανική και Γαλλική. Υπηρέτησε ως καθηγητής φιλολογίας στο Κλασικό Λύκειο Αρσακείου (2001-2002). Υπηρέτησε ως προσωρινός Λέκτορας Κλασικής Φιλολογίας (Ν. 407) στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης (Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, Ρέθυμνο).
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2013)        Λαϊκός πολιτισμός και έντεχνος λόγος, Ακαδημία Αθηνών
(2011)        Αττική κωμωδία, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός [επιμέλεια, κείμενα, επιμέλεια σειράς]
(2008)        Αρχαία ελληνική τραγωδία, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός [επιμέλεια, κείμενα, επιμέλεια σειράς]
(2007)        ΧΙΙ Διεθνής συνάντηση αρχαίου ελληνικού δράματος 2004, Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών
(2007)        ΧΙΙΙ Διεθνής συνάντηση αρχαίου δράματος 2007: Η γυναίκα στο αρχαίο δράμα, Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών
(1998)        Αισχύλου Προμηθεύς Δεσμώτης για τη Γ΄ γυμνασίου, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

Λοιποί τίτλοι
(2012)        Συλλογικό έργο, Θέατρο και πόλη, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός [επιμέλεια]
(2008)        Συλλογικό έργο, Αλεξανδρινή Μούσα, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός [επιμέλεια σειράς]
(2006)        Race, William H., Πίνδαρος, Τυπωθήτω [επιμέλεια σειράς]
(2005)        Lamberton, Robert, Ησίοδος, Τυπωθήτω [επιμέλεια, επιμέλεια σειράς]
(2004)        Romm, James, Ηρόδοτος, Τυπωθήτω [επιμέλεια, επιμέλεια σειράς]
(2003)        Hornblower, Simon, Θουκυδίδης, Τυπωθήτω [επιμέλεια, επιμέλεια σειράς]
(2002)        Anderson, J. K., Ξενοφών, Τυπωθήτω [επιμέλεια σειράς]
(1999)        Bowie, Angus M., Αριστοφάνης, Τυπωθήτω [επιμέλεια, επιμέλεια σειράς]

Κριτικογραφία
Βίνκελμαν και κλασική τέχνη [Johann Joachim Winckelmann, Ιστορία της αρχαίας τέχνης], "The Books' Journal", τχ. 15, Ιανουάριος 2012

Συνάντηση με τον πατέρα της ιστορίας [Reinhold Bichler, Ηρόδοτος], "Ελεύθερος Τύπος", 27.1.2008

ΠΗΓΗ: http://kalamatain.gr/new/o-k-andreas-markantonatos-mas-parousiazi-to-ergastirio-ritorikis-ke-dramatikis-technis/


Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ