ΘΕΛΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΤΑΓΙΠ ΡΕΤΖΕΠ ΕΡΝΤΟΥΑΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΞΑΝΑ ΤΖΑΜΙ…;;;


Του Βασιλείου Δημ. Γεωργιόπουλου


          Τον τελευταίο καιρό μετά από τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Ταγίπ Ρετζέπ Ερντούαν ότι προτίθεται να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας και από μουσείο να το μεταστρέψει και πάλι σε τζαμί. Συζήτηση έχει ξεσπάσει  εντός Τουρκίας στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο, καθώς η Αγία Σοφία από τον 6ο αιώνα και για χίλια χρόνια περίπου ήταν ο Μεγάλος Πατριαρχικός και Αυτοκρατορικός Ιερός Ναός της Κωνσταντινούπολης και ολόκληρης της ορθοδοξίας. 

           Τον 15ο αιώνα μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί ο Μωάμεθ Β' ο Πορθητής  μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς. 

              Ο Κεμάλ Ατατούρκ θέλοντας να εκσυγχρονίσει το  νέο τούρκικο κράτος και να κάνει την Τουρκία ένα ευρωπαϊκό κράτος, την δεκαετία του 1930, μέσα στα  πολλά μέτρα εκσυγχρονισμού που πήρε ήταν να κάνει την Αγία Σοφία από τζαμί σε μουσείο και έτσι, άλλαξε και  το όνομα της Κωνσταντινούπολης σε Ιστανμπούλ.

          Πέρα από κάθε ανάλυση, αν μπορεί ο Ερντουάν να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια,  είναι δεδομένο ότι μπορεί να το κάνει, αλλά δεν θα το κάνει για τον ένα και μοναδικό  απλούστατο λόγο ότι η Αγία Σοφία επιφέρει τεράστια πόσα  και ιδιαίτερα  συνάλλαγμα στο τούρκικο προϋπολογισμό κάθε χρόνο  από τα δύο (2) εισιτήρια που κόβονται για την είσοδο στο μουσείο.  Αν, λοιπόν, γίνει τζαμί, αυτομάτως, η είσοδος είναι δωρεάν και δεν θα επιφέρει κανένα οικονομικό και ούτε πολιτικό όφελος στην Τουρκία. Αντίθετα, για άλλη μια φορά η Τουρκία θα είναι δέσμια του κακού ανατολίτικου εαυτού της, που την καθιστά τριτοκοσμική χώρα και θα δώσει αφορμές για την παράταιρο απομόνωσή της.

          Ο      πρόεδρος Ερντουάν που μας έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι είναι ένας πολύ ευφυής πολιτικός δεν πρόκειται να προβεί σε μια τέτοια λαθασμένη ενέργεια. Άλλωστε, δεν θα ρισκάρει να κάνει κάτι το οποίο δεν θα του επιφέρει κανένα πολιτικό όφελος, αλλά αντίθετα άλο ένα  μεγάλο οικονομικό πρόβλημα.  Για αυτό η προκλητική  ρητορεία του για αυτό το θέμα είναι μόνο για εσωτερική εκλογική κατανάλωση και για να χαϊδέψει τα αυτιά ιδιαίτερα των φανατικών και εθνικιστικών κύκλων στην χώρα του.  

          Δυστυχώς,  το παραπάνω θέμα ανέδειξε τις αδυναμίες και την έλλειψη των αντανακλαστικών,  για άλλη μια φορά, της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και της κοινής γνώμης, που είναι ευάλωτη σε ειδήσεις σαπουνόφουσκας.

          Μετά τα αποτελέσματα τον τοπικών και δημοτικών εκλογών την περασμένη Κυριακή στην Τουρκιά και τα ανοιχτά  προβλήματα που έχει με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με την Ρώσικη Ομοσπονδία, αλλά και λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων. Φαντάζει πάρα πολύ δύσκολο, δηλαδή ο Ερντουάν να ασχοληθεί  με την Αγία Σοφία μόνο και μόνο για να προσθέσει  άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα στα ειδή σοβαρά υπάρχοντα προβλήματα, που έχουν άμεση συνάρτηση για το πολιτικό του μέλλον και ακόμα περισσότερο για την ίδια την προσωπική του επιβίωση.
Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ