Η ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΤΟΝ ΉΛΙΟ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΤο έμβλημα του Ήλιου της Βεργίνας θα αφαιρεθεί από όλους τους δημόσιους χώρους και από όλα τα μνημεία μετά από απόφαση της κυβέρνησης Ζάεφ. Ο Ήλιος αναγνωρίζεται ως σύμβολο που ανήκει "στην ελληνική κληρονομιά".

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Βόρειας Μακεδονίας Sloboden Pecat, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να αποσύρει και να απαγορεύσει τη χρήση του Ήλιου της Βεργίνας, έμβλημα το οποίο απεικονιζόταν και στη σημαία του κράτους.

Η εφημερίδα επισημαίνει πως η απόσυρση του συμβόλου προκαλεί αντιδράσεις της αντιπολίτευσης η οποία ούτως ή άλλως είχε ταχθεί εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η απαγόρευση έρχεται ως απόρροια της συμφωνίας, ωστόσο δεν έχουν έρθει στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες για το πότε ξεκινά η αλλαγή, καθώς και για το αν θα υπάρξουν πρόστιμα.
Συγκεκριμένα, ο Ήλιος θα φύγει από όλους τους δημόσιους χώρους και από όλα τα μνημεία όπως προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών με την κυβέρνηση να ζητά πληροφορίες για τα μέρη όπου χρησιμοποιείται ακόμη.

Η κυβέρνηση Ζάεφ αναγνωρίζει έτσι και επί της ουσίας ότι το εν λόγω σύμβολο ανήκει στον ελληνικό πολιτισμό και προχωρά στην ολική απαγόρευση δημόσιας χρήσης του συμβόλου του εμβλήματος των αρχαίων Μακεδόνων που ανακαλύφθηκε στη Βεργίνα της Μακεδονίας.

Θυμίζουμε πως οι συνταγματικές τροποποιήσεις για την αλλαγή του ονόματος ψηφίστηκαν στις 11 Ιανουαρίου και τέθηκαν σε ισχύ στις 12 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η προθεσμία για τη μετονομασία των μνημείων και η αφαίρεση του Ήλιου της Βεργίνας λήγει στις 12 του Αυγούστου.

Η νέα επίσημη σημαία της Βόρειας Μακεδονίας αποτελείται από έναν κίτρινο ήλιο που ανατέλλει με 8 ακτίνες, οι άκρες των οποίων εκτείνονται σε κόκκινο φόντο. Υιοθετήθηκε επίσημα στις 5 Οκτωβρίου του 1995 και συμβολίζει τον "νέο ήλιο της ελευθερίας".

Παρόλα αυτά η σημεία με τον Ήλιο της Βεργίνας χρησιμοποιείται κατά κόρον από την αντιπολίτευση μέχρι και σήμερα.

Πριν λίγες μέρες άλλωστε άλλαξαν και οι πινακίδες των οχημάτων. Όπως προβλέπουν τα συμφωνηθέντα, στη γαλάζια λωρίδα της πινακίδας αντί του μέχρι τώρα υφιστάμενου κωδικού "MK" αναγράφεται ο κωδικός "NMK".Πηγή: news247.gr

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ