ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Του Λάμπρου  Τζούμη

- Τέτοιου είδους περιστατικά τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια δεν είναι συχνά στις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο παρελθόν είχαν γίνει κλοπές όπλων και πυρομαχικών από τρομοκρατικές ομάδες με σημαντικότερη αυτή στο Συκούριο της Λάρισας το 1989 από τη 17Ν που είχαν κλαπεί αντιαρματικές ρουκέτες, χειροβομβίδες και φυσίγγια.

- Μετά από το περιστατικό που συνέβη στην ΚΩ το 2002 που εκλάπη ένας σημαντικός αριθμός όπλων από αποθήκες του Στρατού Ξηράς έχουν ληφθεί ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας που περιλαμβάνουν εκτός από τη φυσική παρουσία, φύλαξη των ευαίσθητων εγκαταστάσεων με στρατιωτικούς σκύλους και παρακολούθηση με κάμερες επί 24ωρου βάσεως.

Συνεπώς η κλοπή από μεμονωμένα άτομα ή ομάδες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του κοινού εγκλήματος ή της τρομοκρατίας από στρατιωτικές εγκαταστάσεις είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί και προϋποθέτει τη συνεργασία με άτομα από το εσωτερικό της Μονάδος.

- Είναι πολύ σημαντικό να εντοπιστεί ο ακριβής χρόνος που έγινε η απώλεια με δεδομένο ότι πραγματοποιούνται συχνά έλεγχοι τόσο σε περιοδική βάση όσο και εκτάκτως. Αυτό θα συνδράμει στην ανεύρεση των δραστών και των απολεσθέντων πυρομαχικών.

- Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η απώλεια εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια καταμέτρησης λόγω αλλαγής του υπεύθυνου διαχειριστή. Η τελευταία προηγούμενη καταμέτρηση είχε πραγματοποιηθεί στη συγκεκριμένη Μονάδα τον περασμένο Δεκέμβριο.

- Θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη και παρά το γεγονός ότι αποτελεί ακραίο σενάριο το ενδεχόμενο ύπαρξης λογιστικού λάθους.

- Τέλος και με την ευκαιρία του συγκεκριμένου περιστατικού να επισημάνουμε και να προβληματιστούμε αναφορικά με τους κινδύνους από την ύπαρξη δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε περιοχές και χώρους υψηλής επιχειρησιακής ευθύνης όπως αποθήκες πυρομαχικών και στρατόπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο χώρος που φιλοξενούνται οι πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέρο απέχει μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από το χώρο φύλαξης των πυρομαχικών.

- Δεν είναι δυνατόν να καταλήξει κάποιος σε ασφαλή συμπεράσματα καθόσον δεν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα δεδομένα για την υπόθεση. Χωρίς να μπορεί να αποκλεισθεί κάθε ενδεχόμενο μετά τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από δημοσιογραφικές πηγές θεωρώ ότι η περίπτωση αφαίρεσης των πυρομαχικών για λόγους τρομοκρατίας απομακρύνεται και υπάρχουν δυο ενδεχόμενα :

- 1ον Η διαφορά που προέκυψε μπορεί να οφείλεται σε λογιστικό-διαχειριστικό λάθος που ενδεχομένως πηγαίνει σε βάθος χρόνου και δεν προέκυψε στην τελευταία απογραφή καθόσον πριν την ανακοίνωση εκτιμώ ότι έγινε καταμέτρηση κατ επανάληψη. Το λάθος μπορεί να ιφείλεται σε λάθος εγγραφο-διαγραφή ή μη καταχώρηση μετά από ανακατανομή ή χορήγηση ή χρησιμοποίηση των πυρομαχικών σε κάποια επιχειρησιακή εκπαίδευση. Το συμπέρασμα αυτό ενισχύει το γεγονός ότι δεν λείπει οπλισμός που βρισκόταν στην αποθήκη και είναι ιδιαίτερα ελκυστικός στόχος αλλά υλικά όπως βραδύκαυστο που μπορεί κάποιος να βρει εύκολα σε άλλους χώρους εκτός στρατοπέδων π.χ. λατομεία.

- 2ον : Τα πυρομαχικά να αφαιρέθηκαν από άτομα που είχαν πρόσβαση σ΄ αυτά και χρησιμοποιήθηκαν είτε καθ΄ υπερβολή στην εκπαίδευση είτε για άλλους λόγους π.χ. παράνομη αλιεία.Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ