ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΤΟΥ ΣΑΡΩΦ.Του: Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε κ.κ. Σεραφείμ


Κάποτε ως αρχιμανδρίτης πριν τριάντα έτη πήρα προσκυνητές στο μοναστήρι του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ κοντά στην Ναύπακτο και επειδή είχαμε νυχτωθεί κάνανε οι μοναχοί μια εξαίρεση , να ανοίξουν το μοναστήρι να προσκυνήσουμε και επειδή ήταν νύκτα στάθηκα στην είσοδο του Ναού και έλεγα στις κυρίες που συνόδευα από το Κύκλο Αγίας Γραφής, να προσκυνούν μόνο την εικόνα του Χριστού και της Παναγίας και να έρχονται έξω να φύγουμε γιατί ήδη οι οικογένειες τους περίμεναν στην Αθήνα να τις παραλάβουν. Συμπεριφερόμουνα  χωρίς να το καταλάβω όπως ο τουριστικός πράκτορας για την οργάνωση της εκδρομής.

          Όταν  όλες οι κυρίες έφυγαν για το λεωφορείο πρόσεξα ένα ηλικιωμένο γεροντάκι να προχωρά να προσκύνα όλες τις εικόνες.

 Τότε έφυγα από την είσοδο και προχώρησα προς το μέρος του φωνάζοντας του, μα δεν ακούς ότι είναι πολύ αργά και νυχτωθήκαμε και πρέπει να φύγουμε κι ότι είπα μόνο τις εικόνες του Χριστού και της Παναγίας; και προχώρησα νευριασμένος προς την έξοδο για να το περιμένω να τελειώσει.

 Πριν να φθάσω στην είσοδο του ναού, ξαφνικά έπαθα σοκ,  η μορφή που είδα, δεν ήταν ένα γεροντάκι, ήταν ο άγιος Σεραφείμ.!

Ήταν ακριβώς η άγια μορφή του σε μια εικόνα που μου έδωσε ως προσωπική ευλογία ο προηγούμενος πατριάρχης της Ρωσίας Αλέξιος.!

Ήμουν συγκλονισμένος μέχρι να επιστρέψουμε στην Αθήνα, δεν μπορούσα ούτε ακόμη να μιλήσω,  απλώς προσευχόμουν και έκλαια νοερά μέσα μου..

Είχα μετά από μερικά χρόνια την τιμή και την ευλογία να επισκεφτώ το καθεδρικό της Παναγίας του Καζάν στην Αγία Πετρούπολη όπου ήταν κρυμμένο το άγιο σκήνωμα του στο τρούλλο,  εκεί που οι άθεοι κομμουνιστές είχαν μετατρέψει το Ναό αυτό σε μουσείο αθεΐας. Μετά είχα πάλι την ευλογία όταν συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την οσιακή του κοίμηση,  να είμαι στην ειδική αντιπροσωπεία από όλες τις Ορθόδοξες εκκλησίες το 2002 που ξεκινήσαμε από τη Μόσχα         με ειδικό τραίνο και εκκλησάκι μέσα με τα άγια λείψανα του για να μεταφερθούν στο όρος Σαρώφ,  εκεί που έζησε,  800 χιλιόμετρα από τη Μόσχα.

Η περιοχή αυτή ήταν κλειστή πυρηνική στρατιωτική βάση   και το Μοναστήρι του είχε γίνει Μουσείο αθεΐας και προπαγάνδας.

Για πρώτη φορά άνοιξε η περιοχή και έδωσαν πίσω το Μοναστήρι..

Εκεί κάναμε λειτουργία δημόσια , αγιάσαμε ξανά το Ναό και τοποθετήσαμε τα άγια Λείψανα του Αγίου.

Στις 2 Αυγούστου κάθε χρόνο γίνονται μεγάλοι εορτασμοί με χιλιάδες κόσμου από όλο το κόσμο.!

Η εορτή είναι 19 Ιουλίου και με το παλιό ημερολόγιο εορτάζουν στις 2 Αυγούστου. Κανονικά η εορτή του αγίου είναι 2 Ιανουαρίου που κοιμήθηκε, αλλά λόγω των πολλών χιονιών είναι απρόσιτη η περιοχή, γι' αυτό οι μεγάλοι εορτασμοί είναι στις 2 Αυγούστου που εορτάζουμε την ανακομιδή των αγίων του Λειψάνων.

Ο άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ είναι και ο προστάτης του Πατριάρχη μας Θεοδώρου.!

Έκανα παρεκκλήσια του αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ κι όταν ήμουν στην Κένυα, και στην Νότιο Αφρική και τώρα στη Ζιμπάμπουε.

 Ο άγιος να μας προστατεύει μαζί με τον άγιο Σπυρίδωνα και την αγία μας Παρασκευή και τον άγιο Ερμόλαο ,τον άγιο Παντελεήμονα κι όλων των αγίων.!

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ