ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΑ ΨΗΦΙΔΩΤΑ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Χωρίς τα ψηφιδωτά με τις μορφές του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και του ηγέτη της ΕΣΣΔ, Ιωσήφ Στάλιν - όπως είχε ανακοινωθεί -  έγιναν σήμερα στη Μόσχα τα Θυρανοίξια του μεγαλοπρεπούς Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως του Κυρίου, ο οποίος είναι αφιερωμένος στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας.


Ο ναός ανεγέρθηκε για την 75η επέτειο της ήττας των ναζιστικών δυνάμεων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τα εγκαίνια είχαν προγραμματιστεί - μαζί με μία μεγάλη στρατιωτική παρέλαση - για τις 9 Μαΐου. Ωστόσο, η πανδημία του κορωνοϊού ακύρωσε τότε όλες τις εκδηλώσεις.


Η ανακοίνωση ότι ανάμεσα στις εικόνες των Αγίων θα φιλοξενούνταν ψηφιδωτά με τις μορφές του Πούτιν και του  Στάλιν ( ο οποίος θεωρείται ευρέως υπεύθυνος για τους θανάτους εκατομμυρίων αθώων ανθρώπων, πολλοί στα στρατόπεδα εργασίας) - τιμώντας έτσι την προσφορά τους στις Ένοπλες Δυνάμεις και τις στρατιωτικές επιτυχίες της χώρας - είχε ξεσηκώσει στη Ρωσία θύελλα αντιδράσεων.


Επίσης, αρχικά στον τεράστιο ναό ήταν προγραμματισμένο να υπάρχει και ψηφιδωτό με του Πούτιν και τον υπ. Άμυνας της Ρωσίας να προσαρτούν την Κριμαία το 2014, ωστόσο και αυτό ακυρώθηκε.


Η Εκκλησία της Ρωσίας «απέρριψε» τα προγραμματισμένα ψηφιδωτά σύμφωνα με τις «επιθυμίες του αρχηγού κράτους», όπως δήλωσε ένας ιερέας στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax τον περασμένο μήνα.


Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο πρόεδρος Πούτιν αισθάνθηκε ότι ήταν πολύ νωρίς για να γιορτάσει τα επιτεύγματα της σημερινής ηγεσίας της Ρωσίας.


Όσον αφορά το ψηφιδωτό του Στάλιν, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τότε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία και άλλες θρησκευτικές ομάδες υπέστησαν διώξεις κατά τη διάρκεια της τριετούς κυριαρχίας του Στάλιν στην αθεϊστική Σοβιετική Ένωση. . 

Ο Καθεδρικός Ναός της Αναστάσεως του Κυρίου ανεγέρθηκε μόλις σε δύο χρόνια στο «Πατριωτικό Πάρκο» έξω από τη Μόσχα και αποτελεί από τους υψηλότερους καθεδρικούς ναούς της Ορθοδοξίας στον κόσμο.


Πηγή – πληροφορίες: https://www.kathimerini.gr
 

Αναδημοσίευση:

 

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στις ενημερωτικές σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της  πασίγνωστης φράσης του  Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας)  «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως  η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».


Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ