ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ "ΠΑΜΕ ΒΟΛΤΑ " ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΠΑΜΙΣΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΦΛΩΡΟ ΕΩΣ ΣΤΟ ΜΠΑΣΤΟΓΕΦΥΡΟ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Του, Γεώργιου  Αργυροηλιόπουλου

Μια πολύ ωραία βόλτα με τους "Πάμε Βόλτα " σήμερα στις πηγές του ποταμού Παμίσου στο χωριό Άγιος Φλώρος. Ο Πάμισος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Μεσσηνίας. Πηγάζει από μεγάλες καρστικές υπόγειες πηγές στο χωριό Άγιος Φλώρος. Στην αρχαιότητα λατρευόταν ως Θεός ποταμός, θεραπευτής μικρών παιδιών και στις πηγές του υπήρχε Ιερό του που το αναφέρει ο περιηγητής Παυσανίας τον 2ο μΧ. αιώνα όταν πέρασε από εκεί στην διαδρομή του προς την αρχαία Μεσσήνη.

Τον περασμένο αιώνα ο Σουηδός αρχαιολόγος Valmin εντόπισε ευρήματα του Ιερού στις πηγές του ποταμού. Ο Θεός Ποταμός Πάμισος απεικονιζόταν σε γλυπτές παραστάσεις ως μαινόμενος Ταύρος. Ο ποταμός στην αρχαιότητα ήταν πλωτός από τις εκβολές του στη θάλασσα έως περίπου 10 χλμ. στο εσωτερικό του. Πολύ συχνά πλημμύριζε μετατρέποντας την περιοχή σε απέραντο έλος. Στον ποταμό χύνει τα νερά του ο παραπόταμος Μαυροζούμενα που σχηματίζεται από τα ποτάμια.

 

Λευκασία και Αμφίτας της Άνω Μεσσηνίας. Στην δεκαετία του 1960 - 1970 έγιναν αποστραγγιστικά και εγγειοβελτιωτικά έργα που άλλαξαν την κοίτη του ποταμού τόσο στις πηγές όσο και στις εκβολές του στην πεδιάδα της κάτω Μεσσηνίας δημιουργώντας μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις οπότε και εξαφανίστηκαν βάλτοι, έλη, κουνούπια και ελονοσία. Από πηγή του Παμίσου άρχισαν να υδρεύονται μια σειρά χωριών του κάμπου την δεκαετία του 1960. Σκάλα, Μελιγαλάς, Βαλύρα, Λάμπαινα, Αριστοδήμιο, Βουρνάζι, Εύα, Αγριλιά, Αμφιθέα, Τρίοδος.

Στο χωριό Αρις δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1960 αρδευτικό φράγμα που περιόρισε τη ροή του νερού το καλοκαίρι προς τη θάλασσα. Σήμερα οι πηγές στον Άγιο Φλώρο δημιουργούν έναν πανέμορφο υδροβιότοπο με πανέμορφη και σπάνια βλάστηση από νούφαρα στην παλιά κοίτη του ποταμού και με εγκαταστάσεις ιχθυοτροφείου πέστροφας .

Στο τέλος της σημερινής βόλτας το πέτρινο γεφύρι (Μπαστογέφυρο) της παλιάς κοίτης στο χωριό Μπάστα (Πλατύ) που ένωνε παλιότερα τα δυτικά με τα ανατολικά χωριά του Παμίσου.

Πηγή – πληροφορίες: https://www.facebook.com/george.argyroiliopoulos

 

Αναδημοσίευση:

 

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

 

Η αναδημοσίευση τους στις ενημερωτικές σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της  πασίγνωστης φράσης του  Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας)  «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως  η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».


Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ