Σας παρουσιάζουμε την βιοτεχνία Μεταξωτών-Υφαντών Γκόνος, την μοναδική επιχείρηση που συνεχίζει σε πείσμα των καιρών να παράγει το πραγματικό ολομέταξο μαντίλι. Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι του μεταξιού και ας διαβάσουμε την ιστορία της.
Η βιοτεχνία Μεταξωτών-Υφαντών Γκόνος ξεκίνησε από τα τέλη του περασμένου αιώνα, το 1895 στη Καλαμάτα και ιδρυτής της θεωρείται η γιαγιά Αγγελική Γκόνου.
Η επιχείρηση Γκόνου ξεκίνησε ως οικοτεχνία όταν η προγιαγιά της οικογένειας έκτρεφε μεταξοσκώληκες, στη συνέχεια ύφαινε το μετάξι σε χειροκίνητους αργαλειούς και έπειτα το πουλούσε στα πανηγύρια, όπως συνηθιζόταν εκείνα τα χρόνια στο εμπόριο. Η συστηματική της οργάνωση άρχισε το 1920 και προπολεμικά εθεωρείτο σαν ένα από τα πλέον σύγχρονα εργοστάσια μετάξης, όπου εργαζόντουσαν 30-40 άτομα σε χειροκίνητους αργαλειούς. Κύριο τους προϊόν ήταν το ολομέταξο Καλαματιανό μαντήλι αλλά και υφάσματα για ρούχα και εργόχειρα. (Το κουκούλι βράζει για να φύγει η κόλλα και να μείνει η κλωστή. Για μια κλωστή χρειάζονται 6, 8, 12 κουκούλια ανάλογα με το πόσο πάχος θέλουμε να έχει και στην συνέχεια με τους αργαλειούς παράγεται το ύφασμα που κόβεται και τυπώνεται) .
Το μετάξι το λάμβαναν από την καλλιέργεια του μεταξοσκώληκα που γινόταν από διάφορους παραγωγούς της Μεσσηνίας αλλά και από άλλες περιοχές όπως το Γύθειο. (Ο μεταξοσκώληκας είναι ένα είδος κάμπιας που παράγει το μετάξι για να φτιάξει το κουκούλι του και να μεταμορφωθεί σε πεταλούδα. Όταν τα αυγά εκκολαφθούν ξεκινάει να τρέφεται αποκλειστικά με μεγάλες ποσότητες φύλλων μουριάς. Μετά από περίπου 40 ημέρες σταματάει να τρώει και ξεκινάει να πλέκει το κουκούλι του από έξω προς τα μέσα και γίνεται πεταλούδα όπου κάνει αυγά και ξεκινάει η διαδικασία από την αρχή. Για να πάρει ο άνθρωπος την κλωστή πρέπει να βράσει τα κουκούλια πριν την μεταμόρφωση του μεταξοσκώληκα σε πεταλούδα γιατί η πεταλούδα για να βγει από το κουκούλι το τρυπάει με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον συνεχόμενη η κλωστή ).
Ο γιός της Παναγιώτης Γκόνος εκβιομηχάνισε την επιχείρηση και το 1950 άρχισαν να λειτουργούν οι πρώτοι ηλεκτρικοί της αργαλειοί γνωρίζοντας έτσι τη μεγαλύτερη ανάπτυξή της. Εν συνεχεία, το 1980 ανέλαβε ο γιός του και εγγονός της γιαγιάς Αγγελικής, Γιάννης και σήμερα διευθύνει την επιχείρηση, με θαυμάσια αποτελέσματα , ο γιός του, Παναγιώτης Γκόνος έχοντας πάρει τη σκυτάλη της σπουδαίας αυτής παράδοσης από το 2013.
Η βιοτεχνία μένοντας πιστή στην παράδοση για πάνω από έναν αιώνα συνεχίζει και σήμερα να παράγει ολομέταξα προϊόντα, σε μοντέρνα σχέδια και χρώματα Μαντήλια τετράγωνα, φουλάρια, εσάρπες, μονόχρωμα και εμπριμέ αλλά και ολομέταξα υφάσματα για ρούχα, εργόχειρα και παραμυθένια νυφικά. Κύριο μέλημά της είναι η ειλικρίνεια και η θέληση για απόλυτη εξυπηρέτηση του πελάτη της.
Με τα σημερινά δεδομένα, η παραγωγή
για το Καλαματιανό Μαντήλι δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη γιατί και η ζήτηση
είναι περιορισμένη. «Επιδιώκουμε να παράγουμε μικρή ποσότητα στη σωστή
ποιότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Και γι’ αυτό, «όποιος ζητήσει πραγματικό
ολομέταξο μαντίλι θα έρθει εδώ. Υπάρχουν Έλληνες και ξένοι οι οποίοι γνωρίζουν
καλά τι θέλουν να ψωνίσουν, Στην ερώτηση τι πιστεύει για το μέλλον, ο κ. Γκόνος
απαντά: «Εκ φύσεως δεν είμαι απαισιόδοξος άνθρωπος και πιστεύω ότι υπάρχει
δυνατότητα να διατηρηθεί η παράδοση». Άλλωστε, όπως λέει, «εμείς εδώ
βρισκόμαστε 120 χρόνια, έχουμε περάσει εποχές λιτότητας και ευελπιστούμε ότι τα
πράγματα θα βελτιωθούν».
Η βιοτεχνία διατηρεί ιστοσελίδα https://www.silkgonos.gr/
και σελίδα στο FB (Γκόνος Μεταξωτά
Υφαντά) https://www.facebook.com/k.gonou
Δημοσίευση σχολίου