Ο ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ Π. ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΛΗΣ ΝΕΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΓΕΕΘΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 33 ΧΡΟΝΙΑ ΘΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΑ. Π. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΟΥΡΔΟΥΠΗΣ

Αποστρατεύθηκε πρόσφατα κριθείς ευδοκίμως τερματίσας την θητεία του, κατά τις κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, ο γνωστός Αρχηγός τής Διεύθυνσης Θρησκευτικού Γ.Ε.ΕΘ.Α. π. Νικόλαος Γουρδούπης.

Ο π. Νικόλαος συμπλήρωσε 33 έτη ευδοκίμου υπηρεσίας και έφυγε με τον βαθμό τού Υποστρατήγου – μόνος αυτός τόσο υψηλόβαθμος από όλους τους προκατόχους του.

Η παρουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και η γενικότερη ποιμαντορική του δράση στην περιοχή μας αλλά και ευρύτερα υπήρξε πλούσια και αγλαόκαρπη, ενώ βοήθησε χιλιάδες παιδιά τής Πάτρας και όλης τής Ελλάδας στις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Παράλληλα τεράστια ήταν η προσφορά του στην Θρησκευτική Υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, την οποίαν επί των ημερών του αναβάθμισε και ανέδειξε.

Ο π. Νικόλαος κατάγεται από πολυμελή οικογένεια των Πατρών, ενώ αρχικώς χειροτονήθηκε διάκονος και τοποθετήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό τής Ευαγγελίστριας από τον Μακαριστό Μητροπολίτη πρώην Πατρών κυρό Νικόδημο.

Σπούδασε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Κηφισιάς και εν συνεχεία στην Θεολογική Σχολή Αθηνών. Είχε ήδη, πολύ μικρός, προ τής χειροτονίας του ασφαλώς. παντρευτεί την Δήμητρα Σερέτη, με την οποία απέκτησαν μιαν ευλογημένη οικογένεια με πέντε παιδιά! Σύντομα εντάχθηκε στις τάξεις τού Στρατού και το 1987 βρέθηκε να υπηρετεί ως στρατιωτικός Ιερέας στην ακριτική Λήμνο. Ήταν μια απόφαση ζωής να εγκαταλείψει την προσφιλή του γενέτειρα, την οικογένειά του, τους οικείους και τους φίλους του και να μετακινηθεί εν μια νυκτί στην παραμεθόριο. Μια δύσκολη απόφαση για την οποίαν τότε προβληματίστηκε, αλλά στην πορεία δικαιώθηκε και δεν μετάνιωσε ποτέ!

Μετά ένα ικανό διάστημα τεσσάρων ετών στην Λήμνο, ο π. Νικόλαος μετετέθη στην 116 Πτέρυγα Μάχης τού Αράξου, το 1991, ερχόμενος πλέον κοντά στο σπίτι του και την οικογένειά του. Μπορεί πλέον να μην υπηρετεί στην παραμεθόριο, αλλά η Πτέρυγα Μάχης είναι αυξημένης ετοιμότητας και εξίσου απαιτητική. Μάλιστα ο π. Νικόλαος στο διάστημα που υπηρετούσε στην 116 Π.Μ., από το 1991 έως το 2005, εκάλυπτε μια μεγάλη περιοχή σε όλη την Δυτική Ελλάδα, που περιελάμβανε και την 117 Π.Μ. Ανδραβίδας, την ΣΕΤΤΗΛ τού Πύργου, τις μονάδες τής Πάτρας, (ΚΕΤΧ, ΜΟΜΑ, Ναυτική Διοίκηση Ιονίου), την Σμηναρχία Αγρινίου, Ακτίου και Λευκάδας, όλες δηλαδή τις μονάδες που λειτουργούν στην Δυτική Ελλάδα.

Το 2005, ο π. Νικόλαος μετακινήθηκε στην Αθήνα, όπου ανέλαβε την ηγεσία στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ως Διευθυντής τής Θρησκευτικής Υπηρεσίας τής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ το 2010 προήχθη σε Γενικό Διευθυντή στην Διεύθυνση τού Σώματος Στρατιωτικών Ιερέων που εδρεύει στο Πεντάγωνο, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Από εκεί συντόνιζε όλο το έργο των στρατιωτικών ιερέων έως προσφάτως που αποστρατεύθηκε.

Σημειώνεται ότι το σώμα των στρατιωτικών ιερέων υπάρχει από την εποχή τού Καποδίστρια. Ο πρώτος κυβερνήτης τής Ελλάδος στην πρώτη Σχολή Ευελπίδων, στο Ναύπλιο, τοποθέτησε με διάταγμα τον πρώτο στρατιωτικό ιερέα. Από τότε το σώμα υφίσταται και νομικά.

 

ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΙΕΡΕΩΝ

 

Το θρησκευτικό σώμα είναι διακλαδικό. Τα καθήκοντα τού στρατιωτικού ιερέα είναι όπως τού ιερέα σε μιαν ενορία. Τελεί αγιάστηκες πράξεις, αγιασμούς, μυστήρια, θείες λειτουργίες, κηρύγματα, είναι σε άμεση επαφή με τα στρατευμένα παιδιά τής πατρίδας μας αλλά και με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των οποίων αναλαμβάνει να εξυψώσει το ηθικό, ιδιαίτερα σε πολεμικές περιόδους.

 

Οι στρατιωτικοί ιερείς είναι χειροτονημένοι ιερείς που προσλαμβάνονται από τις Ειδικές Δυνάμεις κατόπιν διαγωνισμού ως μόνιμοι αξιωματικοί Κοινών Σωμάτων. Όσοι κατέχουν πτυχίο ΑΕΙ κατατάσσονται με τον βαθμό τού λοχαγού ενώ οι υπόλοιποι με τον βαθμό τού υπολοχαγού. Ως μόνιμοι αξιωματικοί υπάγονται διοικητικά στο ΓΕΕΘΑ ενώ ως ιερείς, πνευματικά και κανονικά στην Ιερά Σύνοδο και τις κατά τόπους Μητροπόλεις.

Οι νομοθετημένες οργανικές θέσεις στρατιωτικών ιερέων στην χώρα είναι 44. Μέχρι πρόσφατα υπηρετούσαν 30. Το 2018 διεξήχθη πάλι διαγωνισμός μετά από 12 χρόνια, με ενέργειες τού π. Νικολάου Γουρδούπη και την σύμφωνη βούληση τής Ηγεσίας, για να πληρωθούν οι κενές θέσεις.

Έτσι η τελετή ορκωμοσίας των 6 νέων Στρατιωτικών Ιερέων πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο τού 2019 στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ), στην πλατεία Ρηγίλλης, παρουσία τού τότε Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ Αντιναυάρχου Ιωάννη Παξιβανάκη ΠΝ, ως εκπροσώπου τού τότε Αρχηγού Πτεράρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου, Μητροπολιτών, αξιωματικών και λοιπών διακεκριμένων προσκεκλημένων. Μεταξύ αυτών των στρατιωτικών ιερέων και ο επίσης Πατρινός π. Γεώργιος Μάντζιος, καθηγητής και Λυκειάρχης τού σχολείου «Ελληνική Αναγέννηση», ο οποίος εντάχθηκε στο σώμα με τις τελευταίες προσλήψεις και υπηρετεί στην Ανδραβίδα.

 

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

- ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΠΑΡΤΗΣ

 

Μια άλλη λαμπρή εκδήλωση που προετοίμασε πρόσφατα ο π. Νικόλαος,  με την συνδιοργάνωση τής Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων τής Ιεράς Συνόδου τής Εκκλησίας τής Ελλάδος, ήταν για τα 190 έτη παρουσίας των Στρατιωτικών ιερέων στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, που πραγματοποιήθηκε στην ΛΑΕΔ, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στην εν λόγω επετειακή εκδήλωση ανεδείχθη η πολύτιμη συνεισφορά των στρατιωτικών ιερέων στους αγώνες των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και η διαχρονική συμβολή τους στην διατήρηση τού υψηλού ηθικού τού στρατεύματος, από συστάσεως τού ελληνικού κράτους έως και σήμερα.

Το παρόν έδωσαν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, πολλοί Μητροπολίτες και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία τού ΥΠΕΘΑ. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο τότε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου κ.ά.

Μετά τους χαιρετισμούς και τις αξιόλογες εισηγήσεις, παρουσιάστηκε το ενδιαφέρον βιβλίο τού Αρχιμανδρίτου π. Μελετίου Κουράκλη, τότε Διευθυντή ΓΕΣ και νυν διαδόχου τού π. Νικολάου Γουρδούπη, με τίτλο: «Η προσφορά των ιερέων στον Ελληνικό Στρατό».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την επίδοση πλακετών σε τιμώμενα πρόσωπα, για την προσφορά τους ως ιερωμένων στον Ελληνικό Στρατό. Την προσφώνηση των τιμώμενων ανέλαβε ο εμπνευστής τής εκδήλωσης Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Γουρδούπης. Ο πρώτος που τιμήθηκε ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, για την άριστη λειτουργική εξυπηρέτηση τού στρατοπέδου «Συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Δαβάκη» από τον ίδιο και αξιόλογους ιερείς τής μητροπολιτικής του περιφέρειας.

Αυτές είναι ορισμένες από τις πτυχές τού πολύπλευρου έργου τού π. Νικολάου Γουρδούπη. Λαμπρή προσωπικότητα που προσέφερε πολλά στις Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως στα στρατευμένα παιδιά μας, ενώ εξόχως έχει ευεργετήσει την Πάτρα και πλήθος συμπολιτών μας που τον τιμούν και τον αγαπούν. Σίγουρα, μετά την αποστρατεία του πολλά έχει ακόμη να οικοδομήσει με την εν γένει δράση και διακονία του.

 

Πηγή – πληροφορίες: Aπό την έντυπη έκδοση της Κυριακής

Του Στέφανου Σκαρπέλλου / https://www.gnomip.gr

 


 

 

 

 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

 Η αναδημοσίευση τους στις ενημερωτικές σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της  πασίγνωστης φράσης του  Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας)  «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως  η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».


Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ