ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΗΚΕ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΕ ΚΑΤΑΒΟΛΗ 5.000€ ΛΟΓΩ ΗΘΙΚΗΣ ΒΛΑΒΗΣ (ΕΞΥΒΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ ΜΕΣΩ FACEBOOK)

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΟΓΩ ΘΕΣΗΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ

Με την υπ’ αρ. 398/2020 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, (αμετάκλητη από 15.7.2020) κρίθηκε τελεσίδικα η αγωγή  θιγόμενου πολίτη ο οποίος τον Ιούνιο 2018, σε ομάδα του facebook, ανάρτησε ένα σχόλιο για το Δήμαρχο ενός Δήμου της Μακεδονίας, σχετικά με την ανοχή που επέδειξε ο τότε Δήμαρχος για εργασίες  που διενεργούνταν από το Υπουργείο Πολιτισμού στην περιοχή του,  και του καταλόγιζε ο σχολιάζων πολίτης ευθύνες για την παθητική του στάση.

Σε αυτό σχόλιο έδωσε αμέσως απάντηση ο Δήμαρχος με χρήση πεζοδρομιακών λέξεων (“είσαι αλήτης, μεγάλος ψεύτης, άθλιε”, κλπ) αλλά και άρχισε  να τον συκοφαντεί ότι ήθελε από τον Δήμαρχο «ανταλλάγματα»,  ότι τον εξέθεσε σε παράγοντες του εξωτερικού, ότι κατάλαβε ποιον  “βρώμικο ρόλο” παίζει κ.α.

Όλα αυτά γράφτηκαν σε κοινή θέα όλων των 1.300 μελών της ομάδας στην οποία ήταν εγγεγραμμένοι τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο πολίτης. Συνέχισε δε, και μέσα από το messenger ο Δήμαρχος να του προσάπτει επιπλέον «κοσμητικά» επίθετα (“είσαι εκβιαστής, “τομάρια σαν κι εσένα” κλπ).

Ο θιγόμενος  άσκησε το Σεπτέμβριο 2018 αγωγή αποζημιώσεως ζητώντας  ποσό 49.906€ χρηματική ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης που υπέστη από τις ύβρεις και τη συκοφαντική δυσφήμιση από τον  (τότε) Δήμαρχο.

Η αγωγή προσδιορίστηκε να συζητηθεί τον Οκτώβριο 2018 και μετά από αναβολή, που ζήτησε ο εναγόμενος Δήμαρχος, ορίστηκε να συζητηθεί η αγωγή το Δεκέμβριο 2018.

Κατά τη δικάσιμο του Δεκεμβρίου, ο εναγόμενος Δήμαρχος ζήτησε εκ νέου αναβολή για να συνδικαστεί αντίθετη αγωγή του Δημάρχου εναντίον του ενάγοντος πολίτη, για αναρτήσεις, που τις θεωρούσε ο Δήμαρχος προσβλητικές. Δεν έγινε δεκτό το αίτημα δεύτερης αναβολής οπότε δικάστηκε ο εναγόμενος Δήμαρχος ερήμην.

Εκδόθηκε τον Ιανουάριο 2019 η υπ’ αρ. 22/2019  απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου   και αφού έκρινε τις εκφράσεις του εναγομένου ότι προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψη του πολίτη προς τον οποίο τις απεύθυνε, αναγνώρισε υποχρέωση αποζημίωσης του θιγομένου πολίτη με το ποσό των 5.000€ εκ των οποίων όρισε τα 3.000€ προσωρινώς εκτελεστά.

Κατά της πρωτόδικης αποφάσεως άσκησε ο Δήμαρχος έφεση, επί της οποίας εκδόθηκε η 398/2020 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης,  η οποία τελεσίδικα έκανε δεκτή την αγωγή του ενάγοντος πολίτη και του επιδίκασε τελικό ποσό 5.000€ εντόκως, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για τις ύβρεις και τις συκοφαντικές διαδόσεις του (τότε) Δημάρχου   μέσω facebook.

Μάλιστα, το Εφετείο διαπίστωσε ότι ο ενάγων με δημοσιεύσεις στο facebook είχε δικαίωμα να κρίνει και να σχολιάζει το έργο ενός Δημάρχου. Η απάντηση όμως του Δημάρχου με χαρακτηρισμούς βαρύτατα υβριστικούς ξεπερνά το επιβαλλόμενο μέτρο στην δημόσιο διάλογο και αντιπαράθεση. 

Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν οι χαρακτηρισμοί «άθλιος, ψεύτης, αλήτης, τομάρι» και μάλιστα γραπτώς, ενώπιον πλήθους άλλων χρηστών  του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, προέρχονται από Δήμαρχο, ο οποίος μάλιστα καταλόγισε δημόσια στον ενάγοντα την κολάσιμη πράξη της εκβίασης, κατηγορώντας τον ψευδώς, ότι τον κατηγορεί επειδή δεν του έδωσε αυτά που ζητούσε από τον Δήμο.

Με αυτόν τον τρόπο διέσυρε τον ενάγοντα ως εκβιαστή και έπληξε την αξιοπρέπεια και προσωπικότητα του ενάγοντα.

Στο επιχείρημα  του Δημάρχου,  ότι προέβη σε χαρακτηρισμούς “από δικαιολογημένη αγανάκτηση”,  το Εφετείο έκρινε,  ότι ένας  Δήμαρχος, ως πρόσωπο που ασκεί δημόσια εξουσία,  οφείλει να  ανέχεται  και να ακούει τη δημόσια κριτική, ακόμη κι αν τον αδικεί.

Το επιβαλλόμενο μέτρο της απάντησης ενός Δημάρχου στην κριτική οπωσδήποτε δεν είναι η δημόσια  έκφραση «αλήτη, τομάρι, άθλιε», δεδομένου ότι οι εκφράσεις αυτού του είδους δεν προσβάλλουν μόνο τον θιγόμενο πολίτη αλλά ακόμη και τον ίδιο τον θεσμό που υπηρετεί ο Δήμαρχος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ:

 

ΑΠΟΦΑΣΗ  398_2020  ΕΦΕΤΕΙΟ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

                                                           

Πηγή – πληροφορίες: https://vagenaslaw.gr

 


 

 

 

 

 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στις ενημερωτικές σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της  πασίγνωστης φράσης του  Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας)  «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως  η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».


Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ