ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ: «Η ΤΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΝ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑ ΕΣΤΙ»

''  Ο άνθρωπος είναι ον φύσει κοινωνικό και πολιτικό. Αυτός που μπορεί να ζήσει μακριά απ’ τις ανθρώπινες κοινωνίες είναι είτε θηρίο είτε θεός''

(Αριστοτέλης)

Της, Βραχάτης Ελένης του Νικήτα *

Τίποτα δεν χάνεται στον ελλαδικό χώρο, αντιθέτως με ένα μοναδικό τρόπο   επιβιώνει ακόμα και στα αστικά κέντρα.  Το πανηγύρι ως  <<υλικό>>  πολιτισμού  αποτελεί ακόμα ένα κύτταρο κοινωνικής  δραστηριοποίησης  και εμπορικής δραστηριότητας, σε έναν χώρο όπου κανείς μπορεί πιο άνετα να  διασκεδάσει   και  παράλληλα  να  προβεί  σε αγορά ειδών και προϊόντων. Είναι μια ευκαιρία για αναψυχή και φθηνά ψώνια.  Τα  πανηγύρια είναι ένας  πανάρχαιος θεσμός  που δίνει ζωή στις τοπικές κοινωνίες και έχει τόσα πρόσωπα όσα και η ελληνική γη.

Τα πανηγύρια  ήταν και φυσικά είναι , παρ όλες τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες επιβίωσης  , ένα  ζωντανό  κομμάτι της κοινωνικής ζωής κάθε τόπου, καθώς στους κόλπους τους ανταμώνουν σε εξελιγμένους αρχαίους δωρικούς χορούς  οι κάτοικοι, οι ξένοι, οι επισκέπτες, οι ξεριζωμένοι που μεταφυτεύτηκαν στις μεγαλουπόλεις  ή μετοίκησαν στο εξωτερικό

Είναι η τοπική γιορτή, η συνάθροιση, το αντάμωμα, η μάζωξη, η συζήτηση, η << ζωντανή>>  επικοινωνία , η ευκαιρία να βρεθεί κανείς στον ίδιο χώρο με τους συγχωριανούς του και τις οικογένειες .Είναι  η ευκαιρία να μάθει ο ξένος τις τοπικές λιχουδιές να χορέψει σε ρυθμούς  ανεμελιάς  ,να γνωρίσει τους τόπους ,τα ήθη και τα έθιμα. Είναι μια τονωτική ένεση για την τοπική οικονομία και φυσικά η αφορμή για γλέντι και χαροκόπι.

Το σημερινό πανηγύρι είχε τα αρχαία χρόνια μια πιο πρακτική χροιά. Ο Στράβων, περιγράφοντας την πανήγυρη της Δήλου, που είχε και θρησκευτική σημασία, υπογραμμίζει τον εμπορικό της χαρακτήρα: «Η τε πανήγυρις εμπορικόν τι πράγμα εστί». Οι πανηγύρεις διοργανώνονταν  όπως και σήμερα ,κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες  σε όλες τις ιστορικές περιόδους στην Ελλάδα  ήτοι κατά τον Αύγουστο  στη γιορτή της Παναγιάς ,τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, κοντά στην εορτή του Αγίου Δημητρίου, και ξανά από τον Μάρτιο, κοντά στην εορτή του Αγίου Γεωργίου. Και τούτο διότι κατά τον Οκτώβριο οι άνθρωποι έπρεπε να προμηθευτούν τα αναγκαία για τον χειμώνα όπου ήταν πολύ δύσκολες οι μετακινήσεις , την άνοιξη λάμβαναν χώρα οι  ζωοπανηγύρεις και το καλοκαίρι, κυρίως τον Αύγουστο, οι άνθρωποι γιόρταζαν τις νέες σοδειές.

όπως και στην αρχαία Ελλάδα  έτσι  και στην σύγχρονη εποχή, τα ανταμώματα έχουν θρησκευτικό χαρακτήρα, καθώς συνδέονται με την εορτή κάποιου Αγίου, και αποτελούν πόλο έλξης για τους διασπαρμένους  συγγενείς ,τους  τουρίστες και τους επισκέπτες.

Φυσικά  δεν είμαστε μόνο οι Έλληνες για τα... πανηγύρια!!!. Ο οικονομικός αυτός θεσμός απαντάται στην Αίγυπτο, στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γαλλία, όπου γνώρισε μεγάλη άνθηση από τον 12ο έως τον 14ο αιώνα, καθώς και στα Βαλκάνια, όπου οι πανηγύρεις απέκτησαν κομβικό χαρακτήρα και για τον ελλαδικό χώρο. Από τον 17ο αιώνα οι κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, θέτοντας τις βάσεις για την απίστευτα ενεργή εμπορική δραστηριότητα που ανέπτυξαν έως τον 19ο αιώνα στην Κεντρική Ευρώπη, χρησιμοποιώντας τους εμπορικούς δρόμους και τον Δούναβη δραστηριοποιούνταν σε όλες τις αγορές των Βαλκανίων και ακόμα παραπέρα

Κατά τα βυζαντινά χρόνια, το πανηγύρι ως εμπορική δραστηριότητα δεν θα μπορούσε παρά να είναι ενταγμένο στην Εκκλησία, αλλά προστατευόταν και από το Δίκαιο. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή οι Πατέρες είχαν αντιδράσει στον θεσμό, καθώς προήγε τη φιλοχρηματία ενώ το αδιάκοπο γλεντοκόπι επιβάρυνε τα ήθη. Τελικώς, όμως, η Εκκλησία μόνο οφέλη είχε από αυτό, όπως και η πόλη συνολικά.

Βασικός πυλώνας του εμπορίου, το πανηγύρι ήταν συνδεδεμένο με τις θρησκευτικές εορτές και ήταν δυνατόν να στηθεί σε οποιαδήποτε πόλη εξυπηρετούσε τις ανάγκες των εμπόρων.

Κατά τον Μεσαίωνα, το πανηγύρι αποτελούσε το κύτταρο της ανάπτυξης του εσωτερικού εμπορίου. Σε όλα τα σημαντικά εμπορικά κέντρα του βυζαντινού κράτους, Κωνσταντινούπολη, Αντιόχεια, Τραπεζούντα, Σμύρνη, Θεσσαλονίκη, λειτουργούσαν εμποροπανηγύρεις με μεγάλη οικονομική σημασία και εκεί συνέρρεαν οι περιπλανώμενοι έμποροι, οι οποίοι έστηναν τις δουλειές τους όπου υπήρχε ευκαιρία.

Πιστές  και  πιστοί  λοιπόν εμείς  στις παραδόσεις μας ,τα ήθη και τα έθιμά μας συμμετέχουμε και επικοινωνούμε. με ένα διαχρονικής αξίας τρόπο.......

 

*Ποια είναι η Βραχάτη Ελένη του Νικήτα (Βιογραφικό)

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

E-mail: e_vrahati@yahoo.gr

Διεύθυνση Κατοικίας:  Ανθέων  7  Μικρά  Μαντίνεια   Καλαμάτα, Τ.Κ.: 24100

Προσωπικές

Πληροφορίες

Οικογενειακή Κατάσταση: Διαζευγμένη  μητέρα  δυο ενήλικων τέκνων χωρίς  οικογενειακές  υποχρεώσεις.

Εθνικότητα: Ελληνική

Θρήσκευμα: Βαπτισμένη Χριστιανή .

Τόπος  Γέννησης: Καλαμάτα, Μεσσηνίας

Αργάζεται  στην εταιρεία    DC Dimitropoulos  IKE

 

Σπουδές 

Πτυχιούχος  της  Δημόσιας  Σχολής  Δημοσιογραφίας  των ΔΙΕΚ ( κρατικής  σχολής)  Καλαμάτας .

Κάτοχος δελτίου  ταυτότητος της ΄Ενωσης Πολιτιστικών Συντακτών ( Ε.Π.Σ)  και  μέλος της  ‘’΄Ενωσης  Πολιτιστικών  Συντακτών ‘’

Πτυχιούχος  εκτελωνίστρια  της Τελωνειακής  Περιφέρειας  Καλαμάτας

Πιστοποίηση  του  εκπαιδευτικού κέντρου της Εμπορικής Τράπεζας  στα  προγράμματα  ιδιωτικής  ασφάλισης  του ΥΠ.ΑΝ ( Υπουργείου Ανάπτυξης)

Πτυχιούχος   ζωγράφος-φωτογράφος-σχεδιάστρια   της  σχολής  ΑΒC College  με  συμμετοχή στην εκπαίδευση εφαρμοσμένων τεχνών  της σχολής Βακαλό

Πιστοποίηση  ΕΟΜΕΧ  χρήσης  ηλεκτρονικών υπολογιστών –Ασφαλιστικών προγραμμάτων, Λογιστικών  φύλλων - εκτελωνιστικών εργασιών και δραστηριοτήτων

Πιστοποίηση  Σπουδής –Μελέτης  του τμήματος  Βυζαντινής  Αγιογραφίας  της  κρατικής  σχολής  ΚΕΚ  Καλαμάτας

Σπουδάστρια  νομικών  προγραμμάτων  επιμόρφωσης  νομικών ενοτήτων  και άρθρων  του εμπορικού  δικαίου- του κώδικα  ποινικής και πολιτικής δικονομίας  στο αστικό , φορολογικό  και διοικητικό δίκαιο.

Μέλος  - σπουδάστρια  του  Ρητορικού  Ομίλου  του Ανοικτού Πανεπιστημίου  Καλαμάτας

 

Εργασιακή Εμπειρία    

Με  το περιοδικό  ‘’Σύμβουλος υγείας’’  ως  αρθρογράφος.

Συνεργάτιδα – σύμβουλος στο περιοδικό ‘’ΑΕΡΟΠΟΣ’’  σε θέματα  πολιτιστικού   και  πολιτιστικού πολιτισμού.

Στα  πλαίσια  της  πρακτικής  άσκησης  960   ωρών  δημοσιογραφίας  εργάστηκε στην  Περιφέρεια  Πελοποννήσου  στο  γραφείο  της  αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας   και  για  την απόκτηση εμπειρίας ραδιοφωνικών εκπομπών  στον  ‘’Απόλλων’’ fm.

Εκτελωνίστρια   στην Τελωνειακή Περιφέρεια  Καλαμάτας  από  το 1978 ως το 2011 .

Ασφαλίστρια  - ειδικός  συνεργάτης  στην Εμπορική Τράπεζα   υπεύθυνη των  ασφαλιστικών  εργασιών  στο σύνολο των καταστημάτων της  στην Μεσσηνία ( εκπαίδευση  στα ασφαλιστικά προγράμματα  , γενική αστική ευθύνη, προστασία  περιουσίας , μεταφορών  κλπ  εργασιών  )

Ιδιωτική υπάλληλος   και  υπεύθυνη του  εκπαιδευτικού τμήματος  -ασφαλιστικών σεμιναρίων  δια  την ανάπτυξη  του  δικτύου πώλησης  της  θυγατρικής  εταιρίας  της  Εμπορικής  Τράπεζας με  την επωνυμία  ‘’ ΦΟΙΝΙΞ ΑΕ ‘’  στο σύνολο των προγραμμάτων Αστικής Ευθύνης  -Περιουσίας  κλπ  νομοθεσίας  ασφαλιστικών εν γένει εργασιών  στο εφαρμοσμένο  Γερμανικό Δίκαιο  και  το Αγγλικό Δίκαιο  για  τον κλάδο  ασφάλισης  Σκαφών.

Ιδιωτική υπάλληλος  της  ανωνύμου   ασφαλιστικής εταιρίας  ‘’ΦΟΙΝΙΞ  ΜΕΤΡΟΛΑΙΦ  ΕΜΠΟΡΙΚΗ΄’   στα  κεντρικά της   γραφεία  με  θέση στο υποκατάστημα της  Καλαμάτας  δια  της εταιρίας  ΜΕΝΤ  ΝΕΤ  ΑΕ  .

Ιδιωτική  υπάλληλος   λογιστικών  εργασιών   της  ΦΟΙΝΙΞ ΜΕΤΡΟΛΑΙΦ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ  ΑΕ

Ασφαλιστικός Σύμβουλος και Μεσίτης Ακινήτων.

Επαγγελματίας   Ζωγράφος  - Αγιογράφος –Φωτογράφος   ( με έναρξη  εργασιών στην ΟΙΚ . ΕΦΟΡΙΑ)

Ειδική βοηθός  -συνεργάτης  στην μελέτη – σύνταξη συγγραμμάτων  πολιτιστικής  Δημοσιογραφίας 

Ασκούμενη  Δημοσιογράφος  από την  1-7-2016  ως και την 3-2-2017  στην Περιφέρεια  Προπονήσου   στο  γραφείο  της  Καλαμάτας   ( δελτία  τύπου  και μηχανογράφηση )   δια  την υποχρεωτική    Πρακτική  άσκηση  προς  απόκτηση του  πτυχίου  της  δημοσιογραφίας. 

Ξένες Γλώσσες        -        Αγγλικά  τα βασικά  !

Γνώσεις Ηλεκτρονικών Υπολογιστών       

-        Άριστη γνώση Hardware Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Λειτουργικών Συστημάτων

-        Άριστη γνώση Λειτουργικών Συστημάτων  HARDWARE Ηλεκτρονικών  Υπολογιστών , Λειτουργικών  Συστημάτων  και  Φορητών Συσκευών Επικοινωνίας και Δικτύωσης.

-        Microsoft   windows , Εφαρμογών  office , INTERNET και  Διαδικτυακών  εφαρμογών .

Σεμινάρια ,γνώσεις   & Επιμόρφωση      -        Συμμετοχή σε Ομάδα Επιμόρφωσης με Θέμα: Συμβουλευτική Ανάληψη Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών.

-        Συμμετοχή   ως  υπεύθυνη     διοργάνωσης    στην Καλαμάτα   σε  διεθνή συνεδρία Μαθηματικών.

-        Γνώσεις  εργασιών λογιστηρίου  ασφαλιστικών λογιστικών  μηχανογραφημένων φύλλων .

-        Συμμετοχή  στο σύνολο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων  ασφαλιστικών σπουδών της ασφαλιστικής εταιρίας ΦΟΙΝΙΞ ΜΕΤΡΟΛΑΙΦ ΕΜΠΟΡΙΚΗ  ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΈΡΕΙΑ  ΠΑΤΡΩΝ

-        Συμμετοχή  στο σύνολο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων  ασφαλιστικών σπουδών της ασφαλιστικής εταιρίας ΕΜΠΟΡΙΚΗ  ΜΕΡΙΜΝΑ  ΑΕ

-        Συμμετοχή  στο σύνολο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων  ασφαλιστικών σπουδών λογιστικών  εφαρμογών  και  εργασιών  της  εταιρίας  ΜΕΝΤ ΝΕΤ Α

-        Συμμετοχή   σε  σεμινάρια  φωτογραφίας  και εξειδικευμένων τεχνικών εργασιών  ζωγραφικής  ( νωπογραφία- μεταξοτυπία- ζωγραφική σε ύφασμα – μετάξι , οροφογραφία)

-        Διαρκή  επιμόρφωση  (δια  βίου  μάθηση )  μέσω  διαλέξεων – σεμιναρίων  μαθημάτων  φιλοσοφίας-φιλολογίας- πολιτιστικής  κληρονομιάς  και  αρχαιοτήτων.

-        Παρακολουθώ  μαθήματα  νομικών  ενοτήτων  πολιτικού  και  ποινικού  δικαίου .

Ασχολίες , Ενδιαφέροντα και  Πολιτιστική  δραστηριότητα  

σελίδα    με την επωνυμία  ‘’Ελένη Βραχάτη Καλαμάτα 21’’  στην οποία  ασχολούμαι  με  την  δημοσιογραφία  πολιτών.

-        Διατηρεί     πέντε   προφίλ   στο  διαδίκτυο   26.000 περίπου ατόμων μέσω  της  εταιρίας  facebook  με  την επωνυμία  Ελένη  Βραχάτη   του Νικήτα –δια  των οποίων  εκφράζω  τις  απόψεις  μου με  αντίστοιχες  αναρτήσεις  και  φωτογραφίες  μου    στα  θέματα  που απασχολούν  την Ελληνική  Κοινωνία, ισότητας-ισοτιμίας –παγκοσμιοποίησης  κοκ .

-        Διατηρεί  τρεις   οικογενειακές  σελίδες  στο  διαδίκτυο  μέσω  της  εταιρίας  facebook  με την επωνυμία   στις οποίες αναφέρομαι  στα εν γένει πολιτιστικά  δρώμενα  .

-        Διατηρεί   την σελίδα  Ελένη Βραχάτη Καλαμάτα 21 στην οποία  αρθρογραφεί  επιτυχώς  δια  σειρά  ετών.

Αυτεπάγγελτα  η εταιρεία GOOGLE   υποστηρίζει  τα  ως άνω προφίλ μου  και σελίδες.

Μέλος   πολιτιστικών  συλλόγων   για την διατήρηση και ανάδειξη  της         πολιτιστικής  μας  κληρονομιάς.

‘έχει  συμμετάσχει  επιτυχώς  σε  υπεράριθμες  εκθέσεις  ζωγραφικής   -φωτογραφίας   στην χώρα  μας  ειδικά  με  θεματολογία  εκ του Ελληνικού πολιτισμού   και συνδυασμένων επιστημών  και  τεχνών-τεχνικών

Πολιτική -  κοινωνική δραστηριότητα      

-        έχει αναπτύξει   έντονη πολιτική  δραστηριότητα  ως  εκλεγμένο μέλος  Νομαρχιακών  Επιτροπών  Μεσσηνίας

-        Υπήρξε  δια  σειρά  ετών  υπεύθυνη  στην Περιφέρεια  Πελοποννήσου  σε θέματα  Αγροτικής  Πολιτικής  (   Πυλίας ) και  του γραφείου  Ισότητας 

-        έχει  συμμετάσχει   σε πολλές   κοινωνικές  δραστηριότητες επικοινωνίας πολιτών  και  προγραμμάτων δια βίου μάθησης  ως  ομιλήτρια  σε πολιτιστικά θέματα  και φιλοσοφίας.

-        Είναι   ενεργό  μέλος  φιλοσοφικών  ομάδων Μεσσηνίας  και Αθηνών  με  ενεργή δραστηριότητα ( πριν την πανδημία )

-        έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις  ως προσκεκλημένη  συλλόγων , ομάδων , ενώσεων  και  ασφαλιστικών εταιρειών στον  τομέα  ανάπτυξη  πωλήσεων καθώς  και  στον τομέα ανάπτυξης δικτύων.

 



Πηγή – πληροφορίες: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009203172764

 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στις ενημερωτικές σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της  πασίγνωστης φράσης του  Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας)  «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως  η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

 

Αρχείο

Φόρμα επικοινωνίας

Αποστολή

Labels

12Ο ΠΕΑ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1821 1940 2022 5G 77 ΜΕ 9ο ΣΠ ΑΓΓΛΙΑ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΑΓΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΔΟΛΦΟΣ ΧΙΤΛΕΡ ΑΕΙ ΑΕΚ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΡ. ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ ΑΘΗΝΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΙ ΑΙΓΑΙΟ ΑΙΓΙΟ ΑΙΜΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΛΟΓΑ ΙΠΠΟΙ ΑΛΩΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΛΩΝΙΣΜΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΝΔΑΝΙΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΥΔΑΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ ΑΟΖ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΕΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΑΠΟΚΡΙΑ αρ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΑΡΗΣ ΓΑΛΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑ ΑΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΡΡΩΣΤΟΣ ΑΡΦΑΡΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΡΧΙΜ. ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΒΑΛΥΡΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΣΚΟΛΑΡΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΗΜ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΖΙΩΖΙΑΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ ΒΙΑΣΜΟΣ ΒΙΒΛΙΟ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΝΤΕΟ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΒΟΥΛΚΑΝΟΣ ΒΡΟΜΩΒΡΥΣΗ ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΤΖΟΥΜΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΝΥΧΤΑ ΓΑΛΛΙΑ ΓΑΜΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΓΕΝΝΗΤΟΥΡΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΗΠΕΔΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΒΑΣ ΓΛΥΚΑ ΓΟΕΒ ΓΡΙΠΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΕΔΔΗΕ ΔΕΗ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ ΔΕΣΥΛΛΑ ΔΕΥΑΚ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ. ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΆΡΘΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΡΑ ΔΡΑΜΑΛΗΣ ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΑΑΣ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΕΥΝΑ – ΙΣΤΟΡΙΑ - ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΕΚΑΒ ΕΚΔΡΟΜΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΕΛΙΣΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΟΝΕΣ ΕΜΑΚ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΜΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΟΚΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΝΩΜΗΣ – ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΥΑΝ ΕΡΤ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΕΥΧΕΣ ΕΦΟΡΙΑ ζ ΖΕΛΕΝΣΚΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑ ΉΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΈΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΠΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΑΥΜΑΤΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΡΙΣΜΑ ΘΕΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΛΙΨΗ ΘΟΥΡΙΑ ΙΑΠΩΝΙΑ ΙΑΤΡΟΣ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΗΜΙΟΒΑΣ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΙΩΗΛ ιερο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΤΕΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΤΕΩΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΙΘΩΜΗ ΙΜΒΡΟΣ ΙΠΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ ΙΡΑΝ ΙΣΘΜΟΣ ΙΣΛΑΜ ΙΣΠΑΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΚΑΝΑΔΑΣ ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ ΚΑΡΑΓΚΙΩΖΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΡΒΕΛΙ ΚΑΡΕΛΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΚΑΤΑΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΔΑΠ ΑμεΑ ΚΕΝΕΝΤΙ ΚΗΔΕΙΑ ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΙΕΒΟ ΚΙΝΑ ΚΙΝΑΛ ΚΚΕ ΚΛΟΠΕΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΚΟΡΕΑ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΚΟΡΩΝΑΪΟΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΚΟΥΤΣΑΒΙΤΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΚΡΑΣΙ ΚΡΗΤΗ ΚΤΕΛ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΥΝΗΓΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΚΥΠΡΟΣ ΚΩ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΛΑΔΑ ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΛΑΜΠΡΟΣ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΑΡΙΣΑ ΛΕΝΙΝ ΛΗΜΝΟΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ ΛΙΜΝΗ ΛΟΑΤΚΙ ΛΥΚΕΙΟ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΝΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΔΑΜ ΓΚΡΟΓΚΟΥ ΜΑΣΚΑ ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑ ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ ΜΕΡΑ25 ΜΕΡΚΕΛ ΜΕΣΣΗΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕΤΑΞΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΚΟΥΡΑ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ ΜΟΣΧΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΑΣΑΚΙΔΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΥΚΟΝΟΣ ΝΑΘΑΝΑΗΛ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΕΑ ΕΙΣΟΔΟ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΝΕΑ ΡΩΜΗ ΝΕΑ ΡΩΜΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΝΕΑ ΣΚΗΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΝΕΔΟΥΣΑ ΝΕΚΡΟΙ ΝΕΡΟ ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΝΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΛΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΥΧΤΑ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΟΜΑ ΟΔΥΝΗ ΟΘΩΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΟΙΧΑΛΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΠΚΕ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΟΣΕ ΟΣΦΠ ΟΤΕ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟ ΠΑΪΣΙΟΣ ΠΑΚΟΕ ΠΑΜΙΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΥΛΚΑΝΙΩΤΙΣΣΑ ΠΑΝΑΓΙΟΣ ΤΑΦΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΥΡΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ ΠΑΟ ΠΑΟΚ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΟΓΡΙΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΠΟΥΚΑΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΧΑ ΠΑΤΡΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΕΝΘΟΣ ΠΕΡΣΙΑ ΠΕΤΑΛΙΔΙ ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑΣ ΠΕΥΚΟ ΠΗΔΗΜΑ ΠΙΠΙΝΑ ΚΟΥΜΑΝΤΟΥ ΠΛΑΤΥ ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΠΛΟΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ πολι ΠΟΛΙΑΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΛΙΜΝΙΟ ΠΟΝΟΣ ΠΟΡΝΗ ΠΟΤΑΜΙ ΠΟΤΟ ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΙΓΚΙΠΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΠΤΥΧΙΟ ΠΤΩΧΟΣ ΠΥΛΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ. ΡΩΣΙΑ ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΑΜΟΣ ΣΔΟΕ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΕΡΒΙΑ ΣΚΑΛΑ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΣΤΑΣΙΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΣΤΟΥΠΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΑ ΑΓΙΑ ΠΑΘΗ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ ΠΛΑΤΥ ΤΑΜΠΑΡΗΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΤΑΥΓΕΤΟΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΤΕΙ ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ ΤΖΑΚΙΑ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ ΤΖΟΥΜΗΣ ΤΗΝΟΣ ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΛΑΤΕΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΡΑΝΟΥΛΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟ ΤΣΑΚΩΝΑ ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΥΓΕΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΦΑΓΗΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΦΛΑΡΙΟΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΦΟΝΙΚΟ ΦΡΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ φω ΦΩΤΑ LED ΦΩΤΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ χαρ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ ΧΑΣΙΣΙ ΧΟΡΤΑΡΕΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ Χρυσόστομος Καράμπελας ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΣ ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ ΩΝΑΣΗΣ BEETLE c COVID-19 e FACEBOOK FAKE NEWS GAY i INSTAGRA INSTAGRAM INTERNET LOCKDOWN MAGAZINE p PLATI PLATY PLATY MAGAZINE PLATY NEWS SEX SIEMENS SOCIAL MEDIA t TWITTER VIDEO