ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ: ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021 ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΜΠΑΡ ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ


          Σε κινητοποιήσεις και κλείσιμο των καταστημάτων προχωρά ο κλάδος της εστίασης, ζητώντας αντισταθμιστικά μέτρα - Για μείωση τζίρου 30 - 50% πανελλαδικά το Σαββατοκύριακο, όταν ξεκίνησαν να εφαρμόζονται τα μέτρα, έκανε λόγο πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ,  Γιώργος Καββαθάς

          Πανελλαδική απεργία στην εστίαση έχουν κηρύξει για την Τρίτη, 16 Νοεμβρίου, οι επαγγελματίες του κλάδου, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού.

          Σημειώνεται ότι την ημέρα του πανελλαδικού «λουκέτου» στις 12:00 το μεσημέρι οι εκπρόσωποι του κλάδου θα επιδώσουν σχετικό ψήφισμα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

          Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) τα αιτήματα του Κλάδου είναι:

          -Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.

          -Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα.

          -Συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.

          -Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.

          -Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

          -Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.

          -Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

          -Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.

          -Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

          Παράλληλα, η ΠΟΕΣΕ ζητεί τα παρακάτω διαρθρωτικά μέτρα:

          -Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.

          -Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.

          Εξορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.

          Επίσης, ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης καλεί για τη συμμετοχή και στήριξη στην απεργία υποστηρίζοντας ότι ο κλάδος εργαλειοποιείται. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο κλάδος από την αρχή της κρίσης της πανδημίας, έχει επιδείξει πλήρη ενσυναίσθηση και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία της Δημόσια Υγείας, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας πελατών και εργαζομένων.

          «Σε αντίθεση με άλλους χώρους συνάθροισης (βλ. Εκκλησία, γήπεδα, ΜΜΜ), ο κλάδος της εστίασης έχει να επιδείξει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού παρόλο το κόστος και την ταλαιπωρία στην λειτουργία των επιχειρήσεων», υποστηρίζει μεταξύ άλλων.

          Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μετά και την τελευταία συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, του περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος.

          «Ζητήσαμε να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα λόγω των περιορισμών και της αισθητής μείωσης που παρατηρήσαμε ήδη από το πρώτο Σαββατοκύριακο. Η απάντηση που πήραμε είναι ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ο δημοσιονομικός χώρος για κάτι τέτοιο. Ο πρωθυπουργός άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα συνάντηση στο τέλος του μήνα, προκειμένου να δούμε εκ νέου την εικόνα του κλάδου»,
 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ