ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΑΦΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΜΕ ΤΟ «ΣΥΧΩΡΙΟ» ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΣΤΗ ΖΙΑ ΤΗΣ ΚΩ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)


          Κατανυκτικά και με τον αρμόζοντα σεβασμό  τελείται η εορτή του Αγίου Νικολάου  στον  κοινό κοιμητηριακό Ναό των ενοριών του Λαγουδιού και της Ζιάς, στο παλιό λατομείο της Ζιάς, με τις διάφορες προσφορές στη μνήμη των κεκοιμημένων.

          Με αρκετούς προσκυνητές τελέστηκε και φέτος η Θεία Λειτουργία από τους Ιερείς του Λαγουδιού και της Ζιάς, τον π. Κυριάκο και τον π. Ιωάννη.

          Αμέσως μετά αναβίωσε το παλιό έθιμο, σύμφωνα με το οποίο γίνονται διάφορες προσφορές («παγκέρι») για «συχώριο» των αποθανόντων στους παρευρισκόμενους, συνήθως διάφορα γλυκίσματα, παλιότερα όλα χειροποίητα.

          Ενώ από  ενορίτες της Ζιάς τηρείται και το ταφικό έθιμο με προσφορά φαγητών (ντολμαδάκια, ζυμωτό ψωμί) συνοδευόμενο από ντόπιο γλυκό κρασί για συχώριο, πάνω στους τάφους των συγγενικών τους προσώπων.

 


 

                Πηγή – πληροφορίες: http://aegeanews.gr/news/ekklisia/419974/foto-vinteo-eorti-tou-agiou-nikolaou-sti-zia-tafiko-ethimo-sygchorio

 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό, αλλά είμαστε πάντα και παραμένουμε πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ