ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΥΝ ΤΟ ΚΙΕΒΟ


          Πυρά πυροβολικού αντηχούν στο Κίεβο, όπως μετέδωσε την Παρασκευή το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα. Ένας άλλος μάρτυρας ανέφερε πως ακούγονται πυροβολισμοί στο δυτικό τμήμα της ουκρανικής πρωτεύουσας. Την ίδια ώρα, η ανταποκρίτρια του βρετανικού BBC μεταδίδει πως «πέφτουν πύραυλοι».

          Συνεχίζεται για δεύτερο 24ωρο η ολομέτωπη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να εντείνει την επίθεσή της στο Κίεβο, όπου είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα. Οι κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων πραγματοποιούνται από τα δυτικά, βόρεια και ανατολικά της πρωτεύουσας, με τους κατοίκους της πόλης να κάνουν λόγο για «πολιορκία» από τις ρωσικές δυνάμεις.

          Ο δήμαρχος της πόλης, ο πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας βαρέων βαρών, Βιτάλι Κλίτσκο, ανέφερε ότι έγιναν πέντε εκρήξεις στην πρωτεύουσα, κοντά σε σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στα βόρεια της πόλης. Στο σημείο σπεύδουν ασθενοφόρα ανέφερε ο ίδιος.

          Ο Κλίτσκο πρόσθεσε πως γέφυρες στην πόλη βρίσκονται υπό προστασία και ειδικό έλεγχο, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν, ενώ σημεία ελέγχου έχουν εγκατασταθεί κοντά σε στρατηγικής σημασίας στόχους.«Η κατάσταση τώρα, χωρίς υπερβολή, είναι απειλητική για το Κίεβο. Η νύχτα, τα ξημερώματα, θα είναι πολύ δύσκολα».

          Ουκρανικά τανκς που έχουν έρθει να ενισχύσουν την άμυνα βρίσκονται στους δρόμους.

          Με τη σειρά του, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στις ΗΠΑ τόνισε ότι οι σημερινές επιθέσεις ήταν «πιο βάναυσες» από τις χθεσινές.

          Από το πρωί ο ρωσικός στρατός είχε καταλάβει τα προάστια του Κιέβου και προωθούνταν προς το κέντρο της πόλης, με στόχο να καταλάβει τα κυβερνητικά κτίρια, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ουκρανική πλευρά.

          Εικόνες στα social media και τα διεθνή πρακτορεία έδειχναν Ουκρανούς στρατιώτες να έχουν παραταχθεί σε θέση άμυνας σε καίρια σημεία εισόδου προς το κέντρο του Κιέβου, ενώ, σύμφωνα με αναφορές, υπήρχαν απώλειες και από τις δύο πλευρές, με τους αμάχους να έχουν μεταφερθεί στα καταφύγια και τους υπόγειους σταθμούς του Μετρό, προκειμένου να προφυλαχθούν.



Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ