ΡΩΣΙΑ VS ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Του Αντιστράτηγου ε.α. Λάμπρου Τζούμη

          Εντύπωση προκαλεί το διάγγελμα του Ουκρανού Προέδρου ότι επίκειται ρωσική εισβολή, σύμφωνα με πληροφορίες που είχε από τη CIA.

          Η Μόσχα διαψεύδει, αλλά από την πλευρά των ΗΠΑ και των δυτικών χωρών όλοι επιμένουν σ΄ αυτό. 

          Η Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια καθόσον τις περιοχές Ντονετσκ και Λουγκάνσκ, για τις οποίες έχει δημιουργηθεί η ένταση, τις ελέγχει από το 2014 που έχουν αυτονομηθεί. Έχει όμως δηλώσει ότι αν υπάρξουν επεισόδια από Ουκρανούς σε βάρος των ρωσόφωνων κατοίκων θα αντιδράσει με στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Κατά την άποψή μου τα σενάρια περί αυτών των ανακοινώσεων είναι τα εξής :

-  Η προαναγγελία ενδεχομένως εντάσσεται στον πόλεμο προπαγάνδας και ψυχολογικών επιχειρήσεων προκειμένου να φέρουν τη Μόσχα σε ρόλο αμυνόμενου και να «κάψουν» οποιαδήποτε σκέψη εισβολής. Σε περίπτωση που βρεθεί τελικά διπλωματική λύση οι ΗΠΑ θα εμφανίζονται ως νικητές που απέτρεψαν με την αποφασιστικότητά τους μια ρωσική ενέργεια στην Ουκρανία.

-  Να έχουν πραγματικά πληροφορίες περί εισβολής η οποία θα προκληθεί μετά από μια ρωσική προβοκάτσια στις περιοχές Ντονετσκ και Λουγκάνσκ, προκειμένου στη συνέχεια να παρέμβει η Μόσχα και να προσαρτήσει τις περιοχές αυτές.

          Να επισημάνουμε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις επιδιώξεις της Ρωσίας για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.

-  Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο που θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει ότι αγγίζει τα επίπεδα της συνονωμοσιολογίας.

          Η Ουκρανία να έχει προαποφασίσει να προκαλέσει τη σύγκρουση. Γιατί να κάνει κάτι τέτοιο ;

          Τις περιοχές Ντονετσκ και Λουγκάνσκ τις έχει απολέσει από το 2014 όταν αυτονομήθηκαν και συνεπώς η προσάρτησή τους από τη Μόσχα θα έχει μικρή σημασία γι΄ αυτή.

           Η επέμβαση της Ρωσίας θα προκαλέσει τη συσπείρωση των δυτικών χωρών, θα αναδείξει το ζήτημα ασφαλείας της Ουκρανίας και πλέον ανοίγει η «πόρτα» για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ που είναι επιθυμία και στόχος του Κιέβου.

          Το σενάριο αυτό εγκυμονεί πολύ μεγάλους κινδύνους για γενικότερη ανάφλεξη καθόσον κανείς δεν είναι σίγουρος ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα σταματήσουν στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ ή  σε λίγες ώρες θα βρεθούν έξω από το Κίεβο, καθόσον η ένταξη της Ουκρανίας αποτελεί κόκκινη γραμμή για τη Ρωσία.Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ