ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΥΒΙΣΤΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

  Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου*

          Δεν είναι μόνο οι μεταμορφώσεις του Ταγίπ Ερντογάν στο Ουκρανικό, όπου κάνει τον μεσολαβητή και περιμένει ποιος θα νικήσει για να πάει με το μέρος του... Αυτό είναι συνηθισμένο στην τουρκική διπλωματία, όπως συνηθισμένο είναι οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων να ανέχονται αυτή τη συμπεριφορά της Τουρκίας από την εποχή των Σουλτάνων, έως την εποχή των Κεμάλ και Ερντογάν.

          Συνέβη στο τέλος του παρελθόντος Απριλίου μια εντυπωσιακή κυβίστηση, κοινώς κωλοτούμπα, του Τούρκου προέδρου στις σχέσεις του με τη Σαουδική Αραβία. Είναι γνωστό πως μετά την δολοφονία στο Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη του Τζαμάλ Κασόγκι, Σαουδάραβα δημοσιογράφου και διαφωνούντος με το εκεί καθεστώς, στις 2 Οκτωβρίου 2018, οι σχέσεις των δύο χωρών ουσιαστικά πάγωσαν. Ο Κασόγκι μετέβη για κάποιο διάβημα  στο εν λόγω Προξενείο, εν γνώσει της μνηστής του Χατίς Τσενζίγκ, και από αυτό δεν βγήκε ποτέ, ούτε το πτώμα του βρέθηκε, για να παραδοθεί στους οικείους του.

          Τότε ο Ερντογάν μίλησε για «πολιτική δολοφονία» και σημείωσε ότι η διαταγή να εκτελεσθεί ο δυσάρεστος στο καθεστώς του Ριάντ δημοσιογράφος δόθηκε «από τα πιο ψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας». Οι υποψίες για συμμετοχή στο έγκλημα έφθασαν έως τον πρίγκιπα διάδοχο Μπεν Σαλμάν. Για τη δολοφονία του Κασόγκι επελήφθη το  τουρκικό δικαστήριο και ερήμην απήγγειλε βαριές κατηγορίες σε βάρος είκοσι έξι ατόμων, όλων Σαουδαράβων, και διέταξε τη σύλληψη τους και την παραπομπή τους σε δίκη.

          Η Σαουδική Αραβία αντέδρασε στην δίωξη των εν λόγω υπηκόων  της από τα τουρκικά δικαστήρια και επέβαλε άτυπο εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα. Οι εξαγωγές της Τουρκίας προς την Σαουδική Αραβία μειώθηκαν κατακόρυφα το 2021. Ήσαν μόνο 180 εκατομμύρια Ευρώ από τρία δισεκατομμύρια που ήσαν το 2019... Η οικονομία της Τουρκίας είναι σε  κακή κατάσταση και ο Ερντογάν καταλαβαίνει ότι οφείλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τη Σαουδική Αραβία....

          Για να ανοίξει πάλι την κάνουλα το Ριάντ ζήτησε από τον Ερντογάν να σταματήσει κάθε δικαστική διαδικασία σε βάρος των ανθρώπων του. Ο Ερντογάν υπάκουσε. Στις 31 Μαρτίου 2022 ο Εισαγγελέας του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, στο οποίο εκδικαζόταν η υπόθεση, ζήτησε το κλείσιμο της και την μεταφορά του φακέλου της στη Σαουδική Αραβία, με το παράδοξο σκεπτικό ότι το έγκλημα συνέβη μεν στην Τουρκία, αλλά οι κατηγορούμενοι είναι αλλοδαποί...

          Η υπόθεση Κασόγκι  έκλεισε στην Τουρκία χωρίς να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά άνοιξε η πόρτα αποκατάστασης των σχέσεων της  με την Σαουδική Αραβία... Στις 28 και 29 Απριλίου 2022 ο Ερντογάν πήγε στο Ριάντ προσκεκλημένος του βασιλιά Σαλμάν, με τον οποίο μοιράστηκε το ιφτάρ (γεύμα μετά τη νηστεία της ημέρας κατά το Ραμαζάνι) και συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο, τον οποίο εμμέσως πλην σαφώς είχε κατηγορήσει για την υπόθεση Κασόγκι. Ο Ερντογάν έδειξε το πιστεύω του, ότι μπρος στο συμφέρον συμφέρει η κωλοτούμπα….

 


          Σύντομο βιογραφικό*

          Ο Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Ασχολείται κυρίως με την σύγχρονη ιστορία, την  ταυτότητα και την ιδιοπροσωπία των Ελλήνων. Εργάσθηκε από το 1985 επί 25 χρόνια στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», με την οποία συνεργάζεται ως αρθρογράφος έως και σήμερα. Διευθυντής της εφημερίδας "Ταυτότητα" και αρχισυντάκτης του περιοδικού " Πολιτική Εποπτεία". Σπούδασε Χημεία και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στην Ελλάδα, στην Ελβετία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε θέματα κοινωνικών σχέσεων, διοίκησης επιχειρήσεων και ελέγχου ποιότητας. Έχει συγγράψει δέκα βιβλία, μεταξύ των οποίων το ιστορικό μυθιστόρημα για το δράμα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας: «Μέρες Αποκάλυψης στην Ιωνία» και τις δημοσιογραφικές έρευνες και μελέτες «Γιώργος Σαραντάρης, ο άνθρωπος, ο ποιητής, ο διανοούμενος», «Εμφύλιες μάχες ιδεών», "Πώς γράφεται ο Εμφύλιος", "Περί ανεξιθρησκείας" και "Διαφωτισμός και Ελληνισμός".  

          Επίσης συνεργάζεται ως αρθρογράφος έως και σήμερα με την έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας «ΠΛΑΤΥ – ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ»

 

 

 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ