ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: «ΤΟΝ ΕΡΙΞΑΝ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ» ΤΟΝ ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ


           «Τα ψεύδη και η περιφρόνηση των νόμων συνέβαλαν στην άνοδο του στην εξουσία. Τα ψέματα και η περιφρόνηση του νόμου προκάλεσαν την πτώση του». Με αυτά τα λόγια ο Jonathan Freedland σχολιάζει με πρωτοσέλιδο άρθρο του στον βρετανικό Guardian την ταπείνωση του Μπόρις Τζόνσον.

          «Η ανεντιμότητα ήταν ανέκαθεν η απόλυτη σταθερά στην πολιτική καριέρα του Μπόρις Τζόνσον», συμπληρώνει ο βρετανός αρθρογράφος.

          «Ανέντιμος, ψεύτης, ένας πολιτικός που μονίμως αγνοεί τους νόμους και τις διατάξεις». Είναι δύσκολο να βρει κάποιος έναν τόσο αρνητικά φορτισμένο πολιτικό επικήδειο.

          *«His toxic spell is broken»: «Λύθηκε το τοξικό ξόρκι του», είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο του Guardian.

          Ήταν εννέα και μισή το πρωί της Πέμπτης, μία ώρα περίπου μετά την οριστική απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να υποβάλει την παραίτησή του, όταν αιφνιδίως η στερλίνα άρχισε να κερδίζει πόντους έναντι του δολαρίου. Συγκεκριμένα, η λίρα σημείωσε άνοδο 0,35% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, με την ισοτιμία να φτάνει στο 1,1971 δολ. περίπου στις 9:25 π.μ. ώρα Λονδίνου. Απίστευτο. Εν μέσω κυβερνητικής κρίσης. Ούτε η χρηματοπιστωτική ελίτ δεν άντεχε πια τον ένοικο της Downing Street.

          Αρκετές ώρες αργότερα, στις 12:30 ώρα Γκρήνουιτς, ο Μπόρις Τζόνσον έβγαινε από την πόρτα της πρωθυπουργικής κατοικίας προκειμένου να ανακοινώσει την παραίτησή του. Ο κύκλος πάντα ολοκληρώνεται κάποια στιγμή. Ακόμη και η θρυλική Μάργκαρετ Θάτσερ είχε υποστεί την ίδια ταπείνωση. Να ανακοινώσει πως παραιτείται αφού είχε απολέσει τη στήριξη της κοινοβουλευτικής της ομάδας. Αυτή η Σιδηρά Κυρία.

          Ο Μπόρις Τζόνσον δεν αιφνιδίασε κανέναν με τις δηλώσεις του. Εγωπαθής, όπως επισήμαναν τα βρετανικά ΜΜΕ, κατηγόρησε όλους τους άλλους, εκτός από τον εαυτό του, για την απότομη διακοπή της θητείας του. Ούτε τρία χρόνια. Μόλις 1.077 ημέρες εξουσίας και αναρίθμητα σκάνδαλα.

          Στο Δουβλίνο οι πολιτικοί ηγέτες της Ιρλανδίας δεν έκρυψαν τον βαθύ αναστεναγμό ανακούφισης. Στις Βρυξέλες περίσσευαν τα χαμόγελα. Στο Κρεμλίνο άνοιξαν σαμπάνιες. «Δεν μας συμπαθούσε, δεν τον συμπαθούσαμε και εμείς», ομολογούσε το άμεσο περιβάλλον του Πούτιν. Μόνον ο Ζελένσκι στο Κίεβο φαινόταν στεναχωρημένος. Το ξεκαθάρισε άλλωστε και ο ίδιος ο Τζόνσον με τις δηλώσεις του: «η Βρετανία ηγήθηκε του Δυτικού Κόσμου στη στήριξη της Ουκρανίας» είπε.

          Στο κόμμα των Συντηρητικών είχαν αρχίσει εδώ και πολλές ημέρες οι ανταγωνισμοί. Αναρίθμητοι οι μνηστήρες για την αρχηγεία. Ο Μπόρις Τζόνσον ήταν ανέκαθεν ξένο σώμα σε αυτήν την πολιτική φατρία. Εγωπαθής, ιδιόρρυθμος, υπερβολικά παρορμητικός, απαγορευτικά ηδονιστής για τους Τόρις, λαϊκιστής εκτός ορίων, «πολύ Ντόναλντ Τράμπ» για τα βρετανικά πρότυπα.

 


Πηγή – πληροφορίες: https://www.zougla.gr

 


 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

 

 

 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ