ΓΛΥΚΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ


          Συστατικά

          1 κιλό χοντρή φλούδα καρπουζιού,

          2 κιλά ζάχαρη,

          2 φλ. νερό

          ½ φλ. ασβέστη (δες σημείωση),

          1/3 φλ. χυμός λεμονιού + 2 κουταλιές χυμός επιπλέον,

          1 κλωναράκι (3-4 φύλλα) κιούλι (αρμπαρόριζα).

          Βήματα

          Αφαιρείτε προσεχτικά όση κόκκινη ψίχα υπάρχει πάνω στη φλούδα του καρπουζιού και ύστερα, με ένα κοφτερό μαχαιράκι αφαιρείτε την εξωτερική πράσινη φλούδα του, έτσι που να μείνει μόνο το άσπρο μέρος της φλούδας. Την κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια ή ρόμβους, πλευράς 4-5 εκ. περίπου.

          Διαλύετε τον ασβέστη σε νερό που να καλύπτει τα κομμάτια της φλούδας, σε μια μη μεταλλική λεκάνη, τα βάζετε μέσα και τα αφήνετε να μείνουν για 4 ώρες (για να σφίξει η φλούδα και να μην λιώνει στο ψήσιμο).

          Ύστερα, τα στραγγίζετε και τα ξεπλένετε καλά, πολλές φορές, με μπόλικο τρεχούμενο νερό.

          Βάζετε τα κομμάτια της φλούδας σε μια κατσαρόλα, τα σκεπάζετε με κρύο νερό, αφήνετε να κοχλάσουν και ύστερα τα βράζετε για 10 λεπτά. Τα στραγγίζετε και τα επιστρέφετε στην κατσαρόλα με φρέσκο νερό.

          Τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν (όταν τα τρυπάτε με οδοντογλυφίδα να μην βρίσκετε αντίσταση). Τα στραγγίζετε και τα ρίχνετε αμέσως σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό με παγάκια και το ½ φλ. χυμό λεμονιού. Τα αφήνετε για 2 ώρες, τα ξαναστραγγίζετε, τα βάζετε κατσαρόλα και ανακατεύετε μέσα τη ζάχαρη και το νερό. Τα αφήνετε για 3 περίπου ώρες να λιώσει η ζάχαρη και ύστερα τα βράζετε σε δυνατή φωτιά και 10 λεπτά. Την επομένη μέρα βάζετε μέσα το κιούλι, τα ξαναβράζετε μέχρι να δέσει το σιρόπι, (όταν ρίχνετε μερικές σταγόνες σε ένα ποτήρι με παγωμένο νερό να κάνει μπαλίτσες πριν διαλυθεί) και προσθέτετε τον επιπλέον χυμό του λεμονιού. Αφήνετε να πάρει μια βράση και μεταφέρετε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα.

          Σημείωση:

          Αυτό που λέμε στα ελληνικά ασβέστης, δεν έχει καμιά σχέση με τον asbestos, που είναι τοξικός. Στην πραγματικότητα είναι κιμωλία (Calcium carbonate) που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για το άσπρισμα των τοίχων και είναι εντελώς άκακο. Μάλιστα είναι το κύριο συστατικό για τα φάρμακα που κατευνάζουν την οξύτητα του στομάχου.
 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ