ΠΕΘΑΝΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΤΕΡΜΑΛΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ


          Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο Δημήτρης Παντερμαλής. Ο εκλιπών ήταν καθηγητής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, υπεύθυνος ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και τα τελευταία χρόνια Διευθυντής του Μουσείου Ακροπόλεως.

          Ποιος ήταν ο Δημήτρης Παντερμαλής

          Γεννήθηκε το 1940 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα του ΑΠΘ, με Καθηγητές τους Γεώργιο Μπακαλάκη και Μανόλη Ανδρόνικο, και έπειτα στη Φιλοσοφική Σχολή, στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Μεταπτυχιακές σπουδές έκανε στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ στη Γερμανία όπου αναγορεύτηκε Διδάκτωρ, το 1968. Ο Δημήτριος Παντερμαλής διετέλεσε Καθηγητής αρχαιολογίας στο ΑΠΘ. Είναι περισσότερο γνωστός ως υπεύθυνος των ανασκαφών που διεξάγει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στο αρχαίο Δίον, τις οποίες είχε ξεκινήσει ο Καθηγητής Γεώργιος Μπακαλάκης και ως Διευθυντής του Οργανισμού Ανέγερσης του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως και στη συνέχεια ως Διευθυντής του ίδιου Μουσείου. Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘70 ήταν υπεύθυνος εκ μέρους του ΑΠΘ των ανασκαφών στο αρχαίο Δίον, θρησκευτικό κέντρο των αρχαίων Μακεδόνων, στην περιοχή του Μακεδονικού Ολύμπου (Πιερία).

          Ανέσκαψε μεγάλα τμήματα του αρχαίου οικισμού και των ιερών έξω από τα τείχη της πόλης και ανέδειξε το Δίον ως έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, με πλήθος ευρημάτων που εκτίθενται στο τοπικό μουσείο. Αξιόλογα εκθέματα αποτελούν τα γλυπτά που κοσμούν σήμερα το Μουσείο και ιδιαίτερο έκθεμα Η Ύδραυλις, αρχαίο μουσικό όργανο και σπανιότατο αρχαιολογικό εύρημα. Η πανεπιστημιακή ανασκαφή του ΑΠΘ στο Δίον, συνεχίζεται σήμερα από μαθητές του πανεπιστημιακούς.

          Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Μουσείο της Ακρόπολης ανακοίνωσαν την απώλεια του καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή.

 

 

 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ