ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: «ΘΕΛΩ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΠΑΡΞΗ ΕΝΙΩΣΕ ΑΔΙΚΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΥΝΑΙΚΑ Η ΑΝΔΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΘΥΜΑ ΒΙΑΣΜΟΥ.»


          Σε «διαστρέβλωση της σκέψης» του αλλά και στην πιθανότητα να μην ήταν και ο ίδιος αρκετά «ξεκάθαρος» αποδίδει τον πρωτοφανή θόρυβο που προκάλεσαν οι πρωινές του δηλώσεις, ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος.

          Αρκετές ώρες μετά τις δηλώσεις του, αλλά και την εξαιρετικά αιχμηρή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου που τον άφησε εντελώς εκτεθειμένο χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις δηλώσεις του «απαράδεκτες» ο μητροπολίτης Χρυσόστομος εξέδωσε γραπτή δήλωση υποστηρίζοντας πως «Προσπάθησα να διαχωρίσω τη σύλληψη με συναίνεση από την αποτρόπαια πράξη βιασμού, όπου εκεί δεν μιλάμε για «σύλληψη» με την έννοια που την αντιλαμβάνεται η εκκλησία μας και δυστυχώς δεν τα κατάφερα».

          Χαρακτηρίζει τον βιασμό ως «τραυματική και καταδικαστέα πράξη» και ζητά συγνώμη «από οποιαδήποτε ανθρώπινη ύπαρξη ένιωσε αδικημένη από τις δηλώσεις μου και σε κάθε γυναίκα ή άνδρα που έχει πέσει θύμα βιασμού».

          Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που η Ιερά Σύνοδος εκδίδει μια τόσο σκληρή ανακοίνωση κατά ιεράρχη και μάλιστα ενός τόσο προβεβλημένου όπως είναι ο Δωδώνης Χρυσόστομος.

          Ολόκληρη η δήλωση του μητροπολίτη Χρυσοστόμου

          Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι, σήμερα, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής «Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ όπου παρέστην, διαστρεβλώθηκε η σκέψη μου. Ίσως να μην ήμουν εγώ ξεκάθαρος, ωστόσο σε καμία περίπτωση οι δηλώσεις αυτές δεν υπονοούν ότι αντιλαμβάνομαι ούτε εγώ ούτε ο εκκλησιαστικός χώρος που εκπροσωπώ το γεγονός του βιασμού ως κάτι λιγότερο από μια καταδικαστέα και τραυματική πράξη.

          Η Ορθοδοξία μας αγκαλιάζει τη σύλληψη ως ένα μοναδικό χαρμόσυνο γεγονός για την ανθρωπότητα. Ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή, απ’ όπου κι αν προέρχεται αυτή, είναι απαράβατος κανόνας των αρχών μας.

          Θα μου επιτρέψετε εδώ να παραμείνω σθεναρά στην αντίθετη θέση από αυτή υπέρ των αμβλώσεων. Θέλω να πιστεύω ότι σε αυτή την κοινωνία έχουμε όλοι διάθεση για έναν ανοιχτό διάλογο ανταλλαγής απόψεων και δεν έχουμε μετατραπεί σε ένα λαϊκό δικαστήριο με διαδικτυακούς δικαστές.

          Προσπάθησα να διαχωρίσω τη σύλληψη με συναίνεση από την αποτρόπαια πράξη βιασμού, όπου εκεί δεν μιλάμε για «σύλληψη» με την έννοια που την αντιλαμβάνεται η εκκλησία μας και δυστυχώς δεν τα κατάφερα.

          Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από οποιαδήποτε ανθρώπινη ύπαρξη ένιωσε αδικημένη από τις δηλώσεις μου και σε κάθε γυναίκα ή άνδρα που έχει πέσει θύμα βιασμού.

          Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος.
Πηγή – πληροφορίες: https://orthodoxia.info

 

 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

 

 

 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ