Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ: ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, 84 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ


          ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΩΡΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ, ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ YAD VASHEM

          Συγκλονιστικές εικόνες από το πογκρόμ της Νύχτας των Κρυστάλλων του 1938, κατά των Εβραίων της Γερμανίας και της Αυστρίας, δημοσιεύονται για πρώτη φορά, σε μια συλλογή φωτογραφιών που δωρίθηκε στο ισραηλινό μουσείο ανάμνησης του Ολοκαυτώματος Yad Vashem, ανακοίνωσε ο οργανισμός την Τετάρτη.

          Μία από αυτές δείχνει ένα πλήθος χαμογελαστών, καλοντυμένων μεσήλικων Γερμανών, ανδρών και γυναικών, να στέκονται ανέμελα καθώς ένας ναζιστής αξιωματικός σπάει μια βιτρίνα καταστήματος. Σε μια άλλη, αξιωματικοί μεταφέρουν σωρούς από εβραϊκά βιβλία, προφανώς για να τα κάψουν. Μια άλλη εικόνα δείχνει έναν ναζιστή αξιωματικό να ρίχνει βενζίνη στα στασίδια μιας συναγωγής πριν την πυρπολήσει.

          Το Yad Vashem, ένα κέντρο μνήμης του Ολοκαυτώματος, έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες στην 84η επέτειο της Νύχτας των Κρυστάλλων.

          Οι φωτογραφίες δωρίστηκαν στο μουσείο ανάμνησης του ολοκαυτώματος, Yad Vashem, από την οικογένεια ενός Εβραιοαμερικανού στρατιώτη που τις απέκτησε κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Γερμανία

          Εκείνη τη νύχτα, Γερμανοί και Αυστριακοί επιτέθηκαν, λεηλάτησαν και έκαψαν εβραϊκά καταστήματα και σπίτια, κατέστρεψαν 1.400 συναγωγές, σκότωσαν 92 Εβραίους και έστειλαν με συνοπτικές διαδικασίες 30.000 Εβραίους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

          Η βίαιη εκείνη νύχτα θεωρείται ευρέως ως η αφετηρία του Ολοκαυτώματος, κατά το οποίο η ναζιστική Γερμανία δολοφόνησε 6 εκατομμύρια Εβραίους.

          Ο Jonathan Matthews, υπεύθυνος του φωτογραφικού αρχείου του Yad Vashem, δήλωσε ότι οι φωτογραφίες καταρρίπτουν τον ναζιστικό μύθο πως οι επιθέσεις ήταν δήθεν «ένα αυθόρμητο ξέσπασμα βίας» και όχι ένα πογκρόμ ενορχηστρωμένο από το κράτος.

          Στις φωτογραφίες διακρίνονται πυροσβέστες, ειδικοί αστυνομικοί των SS και πολίτες να συμμετέχουν στη Νύχτα των Κρυστάλλων. Οι ίδιοι οι φωτογράφοι αποτέλεσαν αναπόσπαστο μέρος των γεγονότων.

          Ο Matthews δήλωσε ότι αυτές είναι οι πρώτες φωτογραφίες που έχει υπόψιν του να απεικονίζουν δράσεις που λαμβάνουν χώρα σε εσωτερικούς χώρους, καθώς «οι περισσότερες από τις εικόνες που έχουμε για τη Νύχτα των Κρυστάλλων είναι εικόνες από εξωτερικούς χώρους».

          Συνολικά, οι φωτογραφίες «μας δίνουν μια πολύ πιο άμεση εικόνα των όσων συνέβαιναν» σχολίασε.

          Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από ναζί φωτογράφους κατά τη διάρκεια του πογκρόμ στην πόλη της Νυρεμβέργης και την κοντινή πόλη Fürth. Κατέληξαν στην κατοχή ενός Εβραιοαμερικανού στρατιωτικού που είχε αποσπαστεί στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το πώς απέκτησε τις φωτογραφίες είναι ασαφές- δεν μίλησε ποτέ γι' αυτές στην οικογένειά του.

          Οι απόγονοί του, οι οποίοι αρνήθηκαν να αποκαλύψουν το όνομά του, δώρισαν το άλμπουμ στο Yad Vashem στο πλαίσιο στήριξης της προσπάθειας του ιδρύματος να συλλέξει αντικείμενα της εποχής του Ολοκαυτώματος που φυλάσσονται από επιζώντες και τις οικογένειές τους.

          Το Yad Vashem δήλωσε ότι οι φωτογραφίες βοηθούν να καταδειχθεί πώς η γερμανική κοινωνία γνώριζε τι συνέβαινε και ότι η βία ήταν μέρος ενός σχολαστικά συντονισμένου πογκρόμ που διεξήγαγαν οι ναζιστικές αρχές που είχαν εξασφαλίσει ακόμη και φωτογράφους για να καταγράψουν τις φρικαλεότητες.

          Ο πρόεδρος του Yad Vashem, Dani Dayan, δήλωσε ότι οι φωτογραφίες θα χρησιμεύσουν ως άσβηστες μαρτυρίες «ακόμα κι όταν οι επιζώντες δεν θα είναι πλέον εδώ για πολύ καιρό αφότου οι επιζώντες δεν θα είναι πλέον εδώ για να καταθέσουν τις δικές τους εμπειρίες".

          Παρά τη ναζιστική λογοκρισία της εποχής, το Associated Press είχε καταφέρει να στείλει φωτογραφίες από τη Νύχτα των Κρυστάλλων όταν συνέβη, και τα στιγμιότυπα είχαν κυκλοφορήσει ευρέως στις ΗΠΑ. Οι εικόνες περιελάμβαναν μια φλεγόμενη συναγωγή και ανθρώπους που καθάριζαν τα γυαλιά από τα βανδαλισμένα εβραϊκά καταστήματα.

 

            Πηγή – πληροφορίες: https://www.lifo.gr

 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ