ΤΟΥΣ ΠΗΡΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΥΓΡΟ ΤΑΦΟ ΤΟΥ Ο ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ - «ΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΟΥ TITAN ΕΧΟΥΝ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΧΑΘΕΙ»


Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ιδιοκτήτρια εταιρία του υποβρυχίου OceanGate το βράδυ της Πέμπτης 22 Ιουνίου γνωστοποίησε ότι «οι επιβάτες του υποβρύχιου σκάφους με προορισμό τον Τιτανικό έχουν δυστυχώς χαθεί». Παράλληλα λίγη ώρα αργότερα σε συνέντευξη Τύπου η ακτοφυλακή επιβεβαίωσε τον θάνατο των πέντε επιβαινόντων στο Titan και την ολική καταστροφή του. Αντιστοίχως οι Νew York Times στις 11 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) ανάρτησαν στην ηλεκτρονική τους ιστοσελίδα, μια έκτακτη είδηση που ανέφερε  πως πιστεύεται ότι και οι πέντε επιβαίνοντας στο υποβρύχιο είναι νεκροί.

Η ανακοίνωση της OceanGate

«Πιστεύουμε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος Stockton Rush, ο Shahzada Dawood και ο γιος του Suleman Dawood, ο Hamish Harding και ο Paul-Henri Nargeolet, έχουν δυστυχώς χαθεί. Αυτοί οι άνδρες ήταν πραγματικοί εξερευνητές που μοιράζονταν ένα ξεχωριστό πνεύμα περιπέτειας και ένα βαθύ πάθος για την εξερεύνηση και την προστασία των ωκεανών του κόσμου. Οι καρδιές μας είναι με αυτές τις πέντε ψυχές και κάθε μέλος των οικογενειών τους κατά τη διάρκεια αυτής της τραγικής στιγμής. Θρηνούμε για την απώλεια της ζωής και της χαράς που πρόσφεραν σε όλους όσους γνώριζαν.

Αυτή είναι μια εξαιρετικά θλιβερή στιγμή για τους αφοσιωμένους υπαλλήλους μας, οι οποίοι είναι εξαντλημένοι και θρηνούν βαθιά για αυτή την απώλεια. Ολόκληρη η οικογένεια της OceanGate είναι βαθιά ευγνωμονούσα για τους αμέτρητους άνδρες και γυναίκες από πολλούς οργανισμούς της διεθνούς κοινότητας που επιτάχυναν εκτεταμένους πόρους και εργάστηκαν τόσο σκληρά για την αποστολή αυτή.

Εκτιμούμε τη δέσμευσή τους για την ανεύρεση αυτών των πέντε εξερευνητών και τις ημέρες και νύχτες ακούραστης εργασίας τους για την υποστήριξη του πληρώματός μας και των οικογενειών τους. Αυτή είναι μια πολύ θλιβερή στιγμή για ολόκληρη την κοινότητα των εξερευνητών και για κάθε μέλος της οικογένειας αυτών που χάθηκαν στη θάλασσα.

Ζητάμε να γίνει σεβαστή η ιδιωτική ζωή αυτών των οικογενειών κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ οδυνηρής στιγμής», ανέφερε στην επίσημη ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Νωρίτερα το απόγευμα, η αμερικανική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε πως στο σημείο που διεξάγονται οι έρευνες για το υποβρύχιο «Titan» βρέθηκαν συντρίμμια, τα οποία εντόπισε νωρίτερα τηλεχειριζόμενο ρομποτικό σκάφος. Όπως γνωστοποίησε αργότερα ανήκουν τελικά στο τουριστικό βαθυσκάφος Titan.

Πρόκειται για τουλάχιστον πέντε διαφορετικά τμήματα του μοιραίου βαθυσκάφους, τα οποία εντοπίστηκαν σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το ναυάγιο του Τιτανικού, στον βυθό του βόρειου Ατλαντικού.

Η ανακάλυψη έγινε από το καναδέζικο βαθυσκάφος του πλοίου «Horizon Arctic», που βρισκόταν κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Επίσημη επιβεβαίωση και από την Ακτοφυλακή

Στην επίσημη επιβεβαίωση πως είναι νεκροί και οι πέντε επιβάτες του υποβρυχίου Titan το οποίο χάθηκε στον Ατλαντικό ενώ κατευθυνόταν στο ναυάγιο του Τιτανικού, προχώρησε η αμερικανική ακτοφυλακή, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι και τα συντρίμμια που βρέθηκαν νωρίτερα ανήκουν στο σκάφος.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στις 10:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) ο συντονιστής της έρευνας ανακοίνωσε ότι το πρωί ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο ROV από το σκάφος Horizon Artic εντόπισε τον ουραίο κώνο του υποβρύχιου σκάφους Titan σε απόσταση περίπου 1600 ποδών από την πλώρη του ναυαγίου του Τιτανικού. Επιπλέον ότι βρέθηκαν συντρίμμια, τα οποία συνάδουν με την καταστροφική απώλεια του θαλάμου πίεσης. Σύμφωνα με το αμερικανικό Λιμενικό, ειδοποιήθηκαν άμεσα οι οικογένειες των επιβαινόντων.

Αξιωματούχοι της αμερικανικής ακτοφυλακής δήλωσαν ότι τα τηλεχειριζόμενα οχήματα (ROV) που επιχειρούν στον πυθμένα γύρω από τον Τιτανικό θα παραμείνουν στο σημείο, ενώ όπως εκτιμάται «η απώλεια του υποβρυχίου οφείλεται σε καταστροφική έκρηξη».

Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ αναφέρει ότι εξακολουθεί να εργάζεται για να αναπτύξει τις λεπτομέρειες για το σχετικό χρονοδιάγραμμα σχετικά με την ανάσυρση του σκάφους. Πρόκειται για ένα «απίστευτα πολύπλοκο περιβάλλον» στον πυθμένα της θάλασσας, δύο  μίλια κάτω από την επιφάνεια, είπε ο υποναύαρχος John Mauger.

Επιπρόσθετα, ο υποναύαρχος δήλωσε πως ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν η αμερικανική ακτοφυλακή θα μπορέσει να ανασύρει τις σορούς των πέντε επιβατών. «Πρόκειται για ένα απίστευτα αμείλικτο περιβάλλον», ανέφερε σχετικά.

Ο υποναύαρχος John Mauger επεσήμανε ακόμη πως τα συντρίμμια συνάδουν με μια «καταστροφική κατάρρευση» του σκάφους: «Πρόκειται για ένα απίστευτα ανελέητο περιβάλλον εκεί κάτω στον πυθμένα της θάλασσας και τα συντρίμμια συνάδουν με μια καταστροφική κατάρρευση του σκάφους».

Από την πλευρά του ο Carl Hartsville του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole, ερωτηθείς αν το υποβρύχιο θα μπορούσε να έχει συγκρουστεί με τον Τιτανικό, δήλωσε ότι το ναυάγιο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τον Τιτανικό. «Στην περιοχή αυτή δεν υπάρχουν συντρίμμια του Τιτανικού» επισήμανε.
Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ