ΣΤΟΝ «ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΞ» ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΔΗΜ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ


          Με ιδιαίτερη χαρά και εξαιρετική τιμή πληροφορηθήκαμε ότι το άρθρο του αρθρογράφου μας και συνεργάτη, Βασιλείου Δημ. Γεωργιόπουλου με θέμα: « Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος όπως τον γνωρίσαμε» δημοσιεύτηκε στη μεγαλύτερη, ιστορική  ομογενειακή ελληνική εφημερίδα των Ηνωμένων  Πολιτειών της Αμερικής, τον «Εθνικό Κήρυξ».

          Η μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα μας «ΠΛΑΤΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ» με την άξια και επιτυχημένη ομολογουμένως συντακτική ομάδα, με τους διαπρεπείς έξοχους, αξιόλογους δημοσιογράφους, αρθρογράφους, συνεργάτες και φίλους καταφέρνει να βρίσκεται ψηλά στην προτίμηση του αναγνωστικού κοινού, όπου γης, προβάλλοντας τεκμηριωμένα τον τόπο μας, αλλά και την Ελλάδα μας, με μοναδικό γνώμονα την καλύτερη και πληρέστατη ενημέρωση.

          Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Ελληνική Εφημερίδα της Αμερικής  «Εθνικός Κήρυξ» (στα αγγλικά, The National Herald) και να εκφράσουμε προς τους ανθρώπους της εφημερίδας και της ομογένειας τα βαθύτατα συναισθήματα για υγεία, ευτυχία και κάθε καλό, ευλογημένο και καρποφόρο στη ζωή τους από εδώ ,από τα αγιασμένα χώματα του Μοριά, όπου ξεκίνησε η επανάσταση του Γένους μας, αλλά και της Μητέρας πατρίδας μας, της αιώνιας Ελλάδας.

 

Κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να δείτε και να διαβάσετε τη σχετική δημοσίευση.

https://www.ekirikas.com/o-oikoumenikos-patriarchis-vartholoma-2/

 

Ο «Εθνικός Κήρυξ» (στα αγγλικά, The National Herald)

          Ο «Εθνικός Κήρυξ» (στα αγγλικά, The National Herald) είναι ελληνική εφημερίδα της Αμερικής, ιδρύθηκε στις 2 Απριλίου 1915 στην Νέα Υόρκη από τον Πελοποννήσιο Πέτρο Π. Τατάνη, με αρχισυντάκτη τον Δημήτριο Καλλίμαχο. Ο Τατάνης κατάθεσε το τεράστιο, για την εποχή, ποσό των 100.000 δολαρίων σε τράπεζα ως εγγύηση για τη μονιμότητα της εφημερίδας του.

Η δεσπόζουσα από πλευράς κυκλοφορίας εφημερίδα "Ατλαντίς"(που ιδρύθηκε στις 3 Μαρτίου 1894 από τον επιχειρηματία Σόλωνα Ι. Βλαστό ως εβδομαδιαία και το 1905 κυκλοφόρησε ως ημερήσια και τερμάτισε την κυκλοφορία της το 1973.) υποστήριζε με φανατισμό τον βασιλιά Κωνσταντίνο. Ο Εθνικός Κήρυκας αντίθετα εκδόθηκε, πιθανότατα, κατόπιν παρότρυνσης του Ελευθέριου Βενιζέλου, για να αποτελέσει το αντίβαρο στην Ατλαντίδα. Την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας η εφημερίδα είχε συνέντευξη του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος δήλωνε ότι «Θα έκαμνε την Ελλάδα ίσην με την Ιταλίαν».

Ο Τατάνης παρέμενε εκδότης της εφημερίδας μέχρι το 1933, όταν η βαθιά οικονομική κρίση τον ανάγκασε να την πουλήσει.

Μετά τον Τατάνη η εφημερίδα πέρασε στους Κεχαγιά - Δήμο. Το 1940 η ιδιοκτησία της εφημερίδας πέρασε στον καθηγητή Βάσo Βλαβιανό, ο οποίος στον Εμφύλιο τάχθηκε με το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Όμως το 1947 ο Βλαβιανός, ένας άνθρωπος με δυνατότητα παρέμβασης στην Αμερικανική πολιτική ζωή, αναγκάστηκε να πωλήσει την εφημερίδα στον Μπάμπη Μαρκέτο, ο οποίος έπειτα από περίοδο 30 ετών την πούλησε στον δικηγόρο και υφυπουργό των Οικονομικών των ΗΠΑ, Ευγένιο Ρωσσίδη.

Το 1978 ο Ρωσσίδης υπό την πίεση της νεοϊδρυθείσας εφημερίδας "Πρωινή", της Φανής Πεταλίδου, η οποία εισήγαγε αρκετούς μοντερνισμούς όπως π.χ. το μικρό (ταμπλόιντ) σχήμα και τη μέθοδο της λινοτυπικής, πούλησε το 50% των μετοχών της εκδοτικής εταιρείας, το 25% στον διευθυντή της Σύνταξης Γιώργο Λεονάρδο και το άλλο 25% στον Οικονομικό Διευθυντή της Αντώνη Η. Διαματάρη. Μέσα σε λίγους μήνες ο Ρωσσίδης τους πούλησε και το άλλο 50%, από 25% στον κάθε ένα. Μέσα σε ελάχιστους μήνες και συγκεκριμένα στις 14 Σεπτεμβρίου του 1979 ο Αντώνης Η. Διαματάρης εξαγόρασε το ποσοστό των μετοχών του Λεονάρδου αποκτώντας έτσι το 100% των μετοχών του "Ε.Κ." το οποίο κατέχει μέχρι σήμερα.

 

Εκδότες

Από την ίδρυση της εφημερίδας μέχρι σήμερα έχουμε τους εξής εκδότες:

 

Πέτρος Π. Τατάνης: 1915- 1933

Ευριπίδης Κεχαγιάς, Πολ Δήμος: 1933-1940

Βάσος Ι. Βλαβιανός: 1940-1947

Μπάμπης Μαρκέτος: 1947-1977

Ευγένιος Ρωσσίδης: 1977-1978

Γιώργος Λεονάρδος, Αντώνης Η. Διαματάρης 1978-1979

Αντώνης Η. Διαματάρης 1979-σήμερα

 

Τα γραφεία και το κτίριο

Τα αρχικά, ενοικιασμένα για περισσότερα από έξι δεκαετίες, γραφεία της εφημερίδας μαζί με τα ταχυπιεστήρια ήταν στην 140 Δυτικά 26η Οδός (140 West 26th Street) στο Μανχάταν, λίγα τετράγωνα μακριά από την "Ατλαντίδα" κι αυτό γιατί ο περισσότερος Ελληνισμός την εποχή εκείνη στη Νέα Υόρκη ήταν συγκεντρωμένος στη δυτική πλευρά του Μανχάταν.

Επί εποχής Ρωσσίδη τα γραφεία της εφημερίδας μεταφέρθηκαν στην 257 Λεωφόρο Παρκ Νότια (257 Park Ave South), στον 20ό όροφο, όπου και επιχειρήθηκε με μεγάλες δυσκολίες αρχικά η μετατροπή της τεχνολογίας της παραγωγής από το κολντ τάιπ (σε προσεγγιστική μετάφραση: ψυχρός τύπος, αγγλικά: cold type) στις λινοτυπικές μηχανές. Η εφημερίδα την εποχή εκείνη τυπωνόταν σε εμπορικά πιεστήρια στο Τσάινα Τάουν.

Αργότερα, το 1982, επί ιδιοκτησίας Α. Η. Διαματάρη τα γραφεία της εφημερίδας μεταφέρθηκαν στην 41-17 οδό Κρέσεντ, μισό τετράγωνο πριν από τη γέφυρα Κουίνσμπορο, ή γέφυρα των 59 Δρόμων, στο Λονγκ Άιλαντ Σίτι. Λίγους μήνες αργότερα, ο Διαματάρης αγόρασε το κτίριο και έτσι για πρώτη φορά, μετά από 67 έτη ζωής, ο Εθνικός Κήρυξ απέκτησε ιδιόκτητο κτίριο.

Το 1984 η εφημερίδα ενοικίασε γραφείο στην Αθήνα –επί της οδού Καρύτση- και το 1988 απέκτησε τα δικά της ιδιόκτητα γραφεία στη συμβολή των οδών Δημοκρίτου 1 και Ακαδημίας, που διατηρεί μέχρι τώρα όπου και απασχολεί πολυάριθμο προσωπικό.

Σε λίγους μήνες ο "Ε.Κ." απέκτησε και το δικό του ταχύ πιεστήριο που στεγαζόταν επίσης σε κτίριο δικής του ιδιοκτησίας, εφαπτόμενο του κτηρίου των γραφείων του.
Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ