ΣΤΟΥΣ 10 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ - ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ


Αναφορές κατοίκων που είναι εγκλωβισμένοι στον κάμπο της Καρδίτσας για περισσότερες σορούς πνιγμένων συμπολιτών τους σε πλημμυρισμένα σπίτια - Αυξάνει η αγωνία για τους αγνοούμενους

Ώρα με την ώρα αυξάνει και ο αριθμός των απωλειών από την κακοκαιρία Daniel. Ήδη από νωρίς το μεσημέρι προστέθηκαν στην μακάβρια λίστα των νεκρών ένας επιχειρηματίας από τον Βόλο και δύο πολίτες από τον Παλαμά Καρδίτσας, ενώ στις 17:30 το απόγευμα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε επίσημα από τη δημόσια τηλεόραση πως οι νεκροί έχουν φτάσει τους δέκα.

Προηγουμένως μία εθελόντρια παρεμβαίνοντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open ανέφερε πως αντίκρισε μια ηλικιωμένη να επιπλέει νεκρή μέσα στην κουζίνα της στο πλημμυρισμένο σπίτι ενώ αμέσως μετά πολίτης από την ίδια περιοχή τηλεφώνησε στη «Ζούγκλα» αναφέροντας πως μέτρησε έξι νεκρούς σε πλημμυρισμένη κατοικία.

Οι δηλώσεις Κικίλια:

«Σε αυτό το σημείο και με αφορμή σχετικές φήμες που κυκλοφόρησαν, να ξεκαθαρίσω ότι καμία απολύτως παρέμβαση του κεντρικού κρατικού μηχανισμού δεν έγινε σε οποιοδήποτε φράγμα στην περιοχή, που να προκάλεσε οποιαδήποτε ανακατεύθυνση των υδάτων.

Προσοχή λοιπόν στα fake news ιδιαίτερα όταν αφορούν σε ανθρώπινες ζωές, καθώς δημοσιεύτηκαν και αναδημοσιεύτηκαν ανυπόστατες πληροφορίες για νεκρούς, προκαλώντας μεγαλύτερη αγωνία και αναστάτωση στους ανθρώπους που ήδη δοκιμάζονται στις περιοχές. Από την πρώτη στιγμή ενημερώνουμε άμεσα με απόλυτη ειλικρίνεια και διαφάνεια για όλα τα συμβάντα.

Συνολικά λόγω της κακοκαιρίας Daniel, 10 συμπολίτες μας έχουν δυστυχώς χάσει τη ζωής τους και υπάρχουν επίσης 4 αγνοούμενοι στις περιοχές Βόλου και Πηλίου και ευχόμαστε να είναι καλά, όπως καλά στην υγεία τους βρέθηκαν οι χτεσινοί αγνοούμενοι στην περιοχή της Αγίας Τριάδας.

Μέχρι στιγμής, από προχτές που ξεκίνησε στα 14 χωριά η τεράστια επιχείρηση απεγκλωβισμού και διάσωσης με εναέρια και επίγεια μέσα έχουν γίνει 296 διασώσεις από τα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων και να σημειώσουμε ότι 150 από αυτούς τους συνανθρώπους μας είχαν ανάγκη άμεσης ιατρικής φροντίδας η οποία και τους παρασχέθηκε.

Επίσης 1700 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί και μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία από επίγεια διασωστικά συνεργεία με λέμβους και οχήματα.

Στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν 20 ελικόπτερα: 9 ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος, 7 ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων, 1 της Ελληνικής Αστυνομίας, και 3 ελβετικά ελικόπτερα που ήταν στη χώρα μας για κατάσβεση των πυρκαγιών χρησιμοποιούνται για τη διανομή φαγητού και νερών στα αποκλεισμένα χωριά.

Να πω για μια ακόμη φορά ότι τα εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων δε μπορούσαν να επιχειρήσουν λόγω ακραίων συνθηκών και έντονης κεραυνικής δραστηριότητας, μέχρι χτες το μεσημέρι που μπόρεσαν να ξεκινήσουν οι πτήσεις.

Επίσης στην περιοχή επιχειρούν πάνω από 1.000 διασώστες της Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως και χτες έτσι και σήμερα οι διασώσεις θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και για όσο χρειαστεί.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διασώστες άνδρες και γυναίκες της Πυροσβεστικής και του Στρατού που παλεύουν μέσα στα νερά για ώρες προκειμένου να βοηθήσουν τους αποκλεισμένους και εγκλωβισμένους συμπολίτες μας.

Και ένα μεγάλο μπράβο στους εθελοντές στα χωριά που συνδράμουν με τα δικά τους μέσα, δείχνοντας ανθρωπιά και αλληλεγγύη».

Διασώστες έχουν εκφράσει από νωρίς το πρωί της Παρασκευής τους φόβους τους πως όσο θα αποστραγγίζονται τα νερά, τόσο θα αποκαλυφθεί το μέγεθος της καταστροφής αλλά και των απωλειών. «Τρέμουμε στην ιδέα για το τι θα δούμε όταν αποτραβηχτούν τα νερά», δήλωνε το πρωί διασώστης που συμμετέχει στους απεγκλωβισμούς. Εν τω μεταξύ φαίνεται πως αυξάνει ο αριθμός των αγνοουμένων με αποτέλεσμα οι κρατικές υπηρεσίες να κάνουν πλέον λόγο για άγνωστο αριθμό πολιτών των οποίων έχουν χαθεί τα ίχνη από την αρχή της κακοκαιρίας.

Τα προηγούμενα θύματα της κακοκαιρίας

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, έγινε γνωστό πως εντοπίστηκαν νεκρές δύο γυναίκες στον οικισμό Αστρίτσα, στην ευρύτερη περιοχή του Παλαμά στον κάμπο της Καρδίτσας. Οι δύο γυναίκες ήταν 75 και 85 ετών και σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν σε διαφορετικά σπίτια.

Νωρίτερα μάλιστα την Πέμπτη, νεκρός -από άνδρες της 7ης ΕΜΑΚ- εντοπίστηκε ο 49χρονος κτηνοτρόφος που αγνοούνταν από το Πετρωτό στον Δήμο Δομοκού. Βρέθηκε καταπλακωμένος από φερτά υλικά. Παράλληλα το απόγευμα της Τετάρτης εντοπίστηκε νεκρός 82χρονος στην περιοχή Ελληνόπυργος Καρδίτσας, ο οποίος αγνοούνταν. Ο ηλικιωμένος καταπλακώθηκε από όχημα και τη σορό του εντόπισε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής. Νωρίτερα την ίδια μέρα, είχε ανασυρθεί νεκρή 87χρονη στη Μαγνησία, ενώ, το πρωί της Τρίτης έχασε τη ζωή του στη συνοικία της Αγίας Αικατερίνης στον Βόλο, ένας ηλικιωμένος κτηνοτρόφος όταν καταπλακώθηκε από τοιχίο που υποχώρησε από τα ορμητικά νερά.

Αγωνία για τη Λάρισα λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού

Ταυτόχρονα, στο έλεος της κακοκαιρίας «Daniel» βρίσκεται τις τελευταίες ώρες και η Λάρισα, καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει αύξηση της στάθμης των υδάτων στον Πηνειό, με αποτέλεσμα να βυθιστούν στο νερό περιοχές που εντοπίζονται στις όχθες του και στα δυτικά της πόλης. Σε ορισμένα σημεία, αναλόγως το ύψος του εδάφους, τα ύδατα φτάνουν και τα δυόμισι μέτρα.

Συγκεκριμένα, έχουν πλημμυρίσει οι παραποτάμιες περιοχές της Λάρισας, όπως ο Άγιος Θωμάς, η Νέα Σμύρνη και οι εργατικές κατοικίες Γιάννουλης. Ενδεικτικές της δύσκολης κατάστασης, αλλά και της έντονης ανησυχίας, είναι οι εκκλήσεις για εκκένωση του Αγίου Θωμά, αλλά και για να ανέβουν οι κάτοικοι σε ψηλότερους ορόφους. Στην περιοχή ήχησε και το 112. Σε πολλές γειτονιές έχουν καταστραφεί κατοικίες, επιχειρήσεις και υποδομές.

 


Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ