ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΤΟΥ: ΈΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΠΑΜΠΑΛΑΙΟ ΕΘΙΜΟ, ΑΥΤΟ ΤΗΣ «ΑΡΧΙΧΡΟΝΙΑΣ» ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΚΑΘΕ ΤΕΤΟΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΩ


Ένα ξεχωριστό και παμπάλαιο έθιμο, αυτό της «Αρχιχρονιάς» αναβίωσε σήμερα 1η Σεπτεμβρίου, αρχή της Ινδίκτου και σύμφωνα με την ορθοδοξία, αρχή του εκκλησιαστικού έτους .

Το πανάρχαιο έθιμο με τις αρμαθιές των καρπών της αφθονίας της γης ( ρόδι και σταφύλι για την αφθονία, σκόρδο για την βασκανία , πλατανόφυλλα για την δύναμη και τη μακροζωία και κλαδάκια ελιάς για την καρποφορία), γίνεται κάθε χρόνο την 1η του Σεπτέμβρη με την ανατολή του ήλιου, γύρω στις 7:00 π.μ στην παραλία κάτω από το κτήριο του διοικητηρίου, αλλά και σε πολλές άλλες παραλίες του νησιού μας, σηματοδοτώντας την έναρξη της χρονιάς και της νέας γεωργικής χρονιάς .

Το έθιμο επιτάσσει να ρίχνουν στη θάλασσα τους καρπούς της προηγούμενης χρονιάς ,με την ευχή να πάρει μαζί της όλα τα κακά και έπειτα αφήνουν να χτυπήσουν 40 κύματα τους νέους καρπούς που θα βάλουν πάλι στα εικονίσματα.

Για άλλη μια χρονιά, το Λύκειο Ελληνίδων Κω, αναβίωσε ένα από τα ωραιότερα έθιμα και ενέπνευσε τις νεότερες γενιές, να συμμετέχουν στη διάδοση των εθίμων και της παράδοσης μας.

Καλή Αρχιχρονιά!

Λίγα λόγια για το έθιμο…

Στην πόλη της Κω το πρωί της «Αρχιχρονιάς» γυναίκες και παιδιά σηκώνονται πριν βγει ο ήλιος και κατεβαίνουν στην παραλία ρίχνοντας τους «αστρονομημένους» καρπούς στη θάλασσα ( ματσάκια με καρπούς που φύλαγαν ένα χρόνο στο εικονοστάσι) με την ευχή να πάρει μαζί της όλα τα κακά και έπειτα αφήνουν να χτυπήσουν 40 κύματα τους νέους καρπούς (ρόδι σύμβολο αφθονίας, σκόρδο για τη βασκανία, φύλλα πλατάνου και ελιάς για μακροβιότητα, σταφύλια συνήθως ροζέ σύμβολο χαράς) που θα βάλουν πάλι στα εικονίσματα.

Βρέχουν τα πρόσωπά τους με θαλασσινό νερό, παίρνουν από σαράντα κύματα νερό στα δοχεία τους, μαζεύουν από την ακροθαλασσιά 40 βότσαλα για να τα σκορπίσουν σε 4 γωνιές του σπιτιού.

Στο δρόμο για το σπίτι, σταματούν στον Πλάτανο του Ιπποκράτη, αγκαλιάζουν τον κορμό του, για να πάρουν «δύναμη από τη δύναμή του και χρόνια από τα χρόνια του!». Στα μικρά παιδιά δίνουν την ευχή: «Σ’ εσάς παιδιά ευχόμαστε χρόνια πολλά να ζήσετε και σαν το Πλάτανο της Κω να χιλιοκλωνίσετε!».

Στο κατώφλι του σπιτιού, σπάει ο νοικοκύρης το ρόδι, σαν σύμβολο ευτυχίας και με το νερό της θάλασσας ραντίζει δωμάτια και αυλές.                Πηγή – πληροφορίες: https://aegeanews.gr

 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό, αλλά είμαστε πάντα και παραμένουμε πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ