ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ: ΕΝΤΟΛΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ 1,1 ΕΚΑΤ. ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ 24ΩΡΟ - «ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ» ΛΕΕΙ Ο ΟΗΕ - ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ 2.800 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ


Εντολή εκκένωσης 1,1 εκατ. κατοίκων της Γάζας το επόμενο 24ωρο εξέδωσε το Ισραήλ την ώρα που οι νεκροί και από τις δύο πλευρές ξεπερνούν τους 2.800 και ενώ ο πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς κλιμακώνεται.

Το Reuters αναφέρει ότι τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι έχουν ενημερωθεί από τον ισραηλινό στρατό πως περίπου 1,1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι στη Γάζα θα πρέπει να μετεγκατασταθούν στο νότο του θύλακα μέσα στις επόμενες 24 ώρες, γεγονός που γεννά φόβους για την επικείμενη χερσαία επέμβαση των Ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα, την ώρα που ο πόλεμος στο Ισραήλ εντείνεται.

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Αδύνατο» λέει ο ΟΗΕ

«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Stephane Dujarric.

«Τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν έκκληση για ανάκληση οποιασδήποτε τέτοιας εντολής, εάν επιβεβαιωθεί, αποφεύγοντας αυτό που θα μπορούσε να μετατρέψει μία ήδη τραγωδία σε μια καταστροφική κατάσταση», είπε.

Ο Dujarric είπε ότι η εντολή του ισραηλινού στρατού ισχύει επίσης για όλο το προσωπικό του ΟΗΕ και όσους βρίσκονται καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, κέντρων υγείας και κλινικών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή το απόγευμα σε κλειστή μορφή διαβούλευσης. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα, η Ρωσία και η Γαλλία είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πάνω από 2.800 οι νεκροί στον πόλεμο του Ισραήλ

Την ίδια ώρα ο τελευταίος απολογισμός αναφέρει ότι οι νεκροί από τον πόλεμο του Ισραήλ ξεπερνούν τους 2.800.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, έχει φτάσει στους 1.537, μεταξύ των οποίων 500 παιδιά και 276 γυναίκες.

Άλλα 6.612 άτομα έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούνται από το περασμένο Σάββατο στη Λωρίδα της Γάζας, ως αντίποινα στην επίθεση της Χαμάς.

Την ίδια ώρα, από την ημέρα που ξεκίνησε η επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 222 στρατιώτες, έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον στρατό. Η πλειονότητα των νεκρών σκοτώθηκε μέσα σε μια μέρα, όταν μαχητές της Χαμάς διέρρηξαν τα σύνορα και επιτέθηκαν σε Ισραηλινούς αμάχους. Δεκάδες Ισραηλινοί και ξένοι όμηροι οδηγήθηκαν πίσω στη Γάζα. Το Ισραήλ λέει ότι μέχρι στιγμής έχει εντοπίσει 97 από αυτούς.

Προετοιμάζεται για χερσαία επίθεση το Ισραήλ

«Μπορώ να σας πω ότι βρισκόμαστε σε στενή επαφή ώρα με την ώρα με τους Ισραηλινούς ομολόγους μας για την κατάσταση των ομήρων, προσφέραμε τεχνογνωσία και συμβουλές, φυσικά, ξέρουν πώς να κάνουν την ανάκτηση ομήρων πολύ, πολύ καλά», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

«Έχουμε υπόψη τη λεπτή φύση αυτής της κατάστασης ομηρίας, γιατί πιθανότατα κρατούνται κάπου στη Γάζα. Είναι μια εμπόλεμη ζώνη, είναι μια ζώνη μάχης που περιπλέκει πολύ τις προσπάθειες για τον εντοπισμό τους και την απελευθέρωσή τους και την εργασία για την απελευθέρωσή τους».

Το Ισραήλ λέει ότι έχει ρίξει 6.000 βόμβες, βάρους 4.000 τόνων, σε στόχους της Χαμάς στη Γάζα κατά τη διάρκεια έξι ημερών. Η ισραηλινή αεροπορία από την άλλη είπε ότι οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν περισσότερους από 3.600 στόχους.

Ο ισραηλινός στρατός επισημαίνει ότι προετοιμάζεται για μια πιθανή χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, αλλά ότι η πολιτική ηγεσία δεν έχει αποφασίσει ακόμη. Ο αντισυνταγματάρχης Richard Hecht είπε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι οι δυνάμεις «προετοιμάζονται για έναν ελιγμό εδάφους εάν αποφασιστεί».

Ωστόσο, η εντολή εκκένωσης, εάν είναι αληθής, φαίνεται να υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι επικείμενη χερσαία επίθεση.

Ο στρατός έχει επενδύσει τεράστιους πόρους για ένα τέτοιο σενάριο, αναφέρει το Associated Press, χτίζοντας ακόμη και μια βάση εκπαίδευσης στη νότια έρημο του που προοριζόταν να αναπαράγει το αστικό τοπίο της Γάζας.

Οι δυνάμεις που δρουν εντός της Γάζας μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να σκοτώσουν κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς και να διασώσουν ομήρους, αλλά μια τέτοια επίθεση εγγυάται πολύ μεγαλύτερες απώλειες και στις δύο πλευρές ενώ θα περιλαμβάνει μάχες σε κάθε δρόμο με μαχητές της Χαμάς που επί χρόνια ετοίμαζαν σήραγγες και παγίδες, αναφέρει το AP.

                 Πηγή – πληροφορίες: Guardian/BBC/AP/Reuters


Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό, αλλά είμαστε πάντα και παραμένουμε πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

 

 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ