«ΈΦΥΓΕ» ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 85 ΕΤΩΝ Ο ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ


Ο εκλιπών είχε συμπληρώσει πάνω από μισό αιώνα στον χώρο των εικαστικών με δεκάδες εκθέσεις και έργα που μεταξύ άλλων ήταν εμπνευσμένα από τοπία της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα της Μάνης, αλλά και από τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Ο Σωτήρης Τζαμουράνης γεννήθηκε στην Καλαμάτα με καταγωγή από τον Άκοβο και την Μάνη. Πήρε μαθήματα ζωγραφικής από τον ζωγράφο Β. Δράκο στην Καλαμάτα κι αργότερα στην Αθήνα σε ελεύθερο σπουδαστήριο και στο ζωγράφο Δ. Γιαννουκάκη (1956-1961).

Ο καλλιτέχνης ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη ζωγραφική πάνω από 50 χρόνια. Τα θέματα των έργων του περιλαμβάνουν τοπία της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα της Μάνης, θαλασσογραφίες και καραραβογραφίες πλοίων και σκαριών που ταξίδευαν ή και ταξιδεύουν ακόμη στις ελληνικές θάλασσες.

Ήταν μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (Ε.Ε.Τ.Ε.) Έργα του βρίσκονται σε Πινακοθήκες, Δημόσιες και Ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως στην Πινακοθήκη του «Παρνασσού», στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας, στην Πινακοθήκη του Δήμου Πειραιά, της Πάτρας και της Καλαμάτας, στη Γαλλική Πρεσβεία Αθήνας, στη συλλογή του Θωρηκτού πλοίου «Αβέρωφ» στο Γ.Ε.Ν. κ.ά.

Είχε πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις: στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας, στο Δημαρχείο του Πειραιά, στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, στον «Παρνασσό», στη Βιβλιοθήκη της Πάτρας, στα Πνευματικά Κέντρα Τρίπολης, Πύργου και Παλαιού Φαλήρου και στο Δημαρχείο της Σπάρτης.

Είχε πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές. Κυριότερες: Πρώτη Πανελλήνια έκθεση που οργάνωσε ο «Παρνασσός» το 1981, βραβείο. Στις Πανελλήνιες εκθέσεις θαλασσογραφίας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά των ετών 1975-1986. Στην έκθεση Ελλήνων ζωγράφων στην Εθνική Πινακοθήκη Αθήνας το 1986 και το 1996 στην έκθεση θαλασσογραφίας στο θωρηκτό «Αβέρωφ». Συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τη Διεθνή Ένωση Καλών Τεχνών.

Η δουλειά του παρουσιάστηκε σε έγκυρες εκδόσεις λευκωμάτων για την ελληνική ζωγραφική: Από την Ιστορική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού. Από το λεξικό των Ελλήνων ζωγράφων των εκδόσεων «Μέλισσα», από το επίτομο Βιογραφικό Λεξικό Who ’s who 1998 των εκδόσεων «Μέτρον» κ.α

Έναρξη της Ναυτικής Εβδομάδας 2006. Τιμώμενο πρόσωπο από τον Αρχηγό Γ.Ε.Ν., Ναύαρχο κ. Γούση στο θωρηκτό πλοίο «Αβέρωφ» για την εργασία του στην θαλασσογραφία και την προσφορά του στο Πολεμικό Ναυτικό.

Τον Οκτωβρίου 2021 έργα του από τον αγώνα των Ελλήνων στην Ελληνική Επανάσταση πλαισίωσαν το λεύκωμα με τίτλο " Ντρέδες: στην πρώτη γραμμή της Ελληνικής Παλιγγενεσίας".

Τον Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η έκθεση ζωγραφικής του Σωτήρη Τζαμουράνη στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και εντάχτηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας.

Τα 32 έργα του εμπνευσμένα από γεγονότα και μάχες του αγώνα των Ελλήνων του 1821 εκτέθηκαν με επιτυχία στο κοινό της Καλαμάτας και είχαν θερμή απήχηση και από τα σχολεία στα οποία έγιναν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις.


 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ