ΣΑΣΠΕΝΣ ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ


Η προσοχή όλων τώρα στρέφεται στις περιφέρειες που θα κριθούν στον δεύτερο γύρο και στη μάχη που θα δοθεί για τους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Της, Βασιλικής Σιούτη

Η μάχη θα είναι άνιση, καθώς ο Κώστας Μπακογιάννης διαθέτει έναν πανίσχυρο οικογενειακό μηχανισμό, εκτεταμένο δίκτυο και τεράστιους πόρους.

Επιβεβαιώθηκε η αναμενομένη κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στις χθεσινές αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως και οι φόβοι του Αλέξη Τσίπρα για τη νέα και ακόμα μεγαλύτερη ήττα που θα ακολουθούσε μετά από εκείνη των εθνικών εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ βελτίωσε τις επιδόσεις του, όπως και το ΚΚΕ. Στις επαναληπτικές της ερχόμενης Κυριακής η προσοχή όλων στρέφεται στις Περιφέρειες που θα κριθούν στον δεύτερο γύρο και στη μάχη που θα δοθεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Η Νέα Δημοκρατία πήρε τις 6 περιφέρειες από τις 13 από την πρώτη κιόλας Κυριακή: την Αττική, την Κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα, τη Στερεά Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο. Την Κρήτη την κέρδισε ο Σταύρος Αρναουτάκης του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επειδή είναι μία αυτοδιοικητική προσωπικότητα και δεν θα μπορούσε να ηττηθεί, στηρίχθηκε και από τη Νέα Δημοκρατία.

Από τις υπόλοιπες 6 που θα κριθούν την ερχόμενη Κυριακή, οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας αναμετρώνται με «αντάρτες», δηλαδή υποψήφιους που προέρχονται από τον δικό της πολιτικό χώρο, και μόνο στη Θεσσαλία η αντίπαλη υποψηφιότητα του υποστηριζόμενου από τη ΝΔ, Κώστα Αγοραστού, είναι η υποψηφιότητα που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ και πρόκειται για τον Δημήτρη Κουρέτα.

Στο Δήμο της Αθήνας, ο Χάρης Δούκας του ΠΑΣΟΚ έκανε την έκπληξη και πέρασε τον Κώστα Ζαχαριάδη του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε είναι αυτός που θα αναμετρηθεί με τον Κώστα Μπακογιάννη στον δεύτερο γύρο. Αυτό είναι το σενάριο που απευχόταν ο Μπακογιάννης, καθώς υπάρχουν δημοσκοπήσεις που προβλέπουν ότι με τον Δούκα απέναντί του μπορεί και να χάσει, ενώ με τον Ζαχαριάδη θα επικρατούσε άνετα.

Στο Δήμο της Αθήνας, ο Χάρης Δούκας του ΠΑΣΟΚ έκανε την έκπληξη και πέρασε τον Κώστα Ζαχαριάδη του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε είναι αυτός που θα αναμετρηθεί με τον Κώστα Μπακογιάννη στον δεύτερο γύρο. Αυτό είναι το σενάριο που απευχόταν ο Μπακογιάννης, καθώς υπάρχουν δημοσκοπήσεις που προβλέπουν ότι με τον Δούκα απέναντί του μπορεί και να χάσει, ενώ με τον Ζαχαριάδη θα επικρατούσε άνετα. Αυτό εξηγείται επειδή ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα έβρισκε άλλες δεξαμενές άντλησης ψήφων και πιθανότατα θα ενεργοποιούσε τα αντί-ΣΥΡΙΖΑ αντανακλαστικά, τα οποία εκ των πραγμάτων θα ενίσχυαν τον νυν δήμαρχο. Ενώ ο χαμηλών τόνων καθηγητής Χάρης Δούκας έχει συμπάθειες σε όλες τις πλευρές και δεν ενεργοποιεί κάποια αρνητικά αντανακλαστικά εναντίον του. Αποτελεί δηλαδή την ιδανική υποψηφιότητα για να προσελκύσει ακόμα και ψήφους διαμαρτυρίας εναντίον του Κώστα Μπακογιάννη, στον οποίο ασκείται κριτική ακόμα και στη βάση της ΝΔ.

Η μάχη, ωστόσο, θα είναι άνιση, καθώς ο γιος της Ντόρας Μπακογιάννη και ανιψιός του πρωθυπουργού διαθέτει έναν πανίσχυρο οικογενειακό μηχανισμό, εκτεταμένο δίκτυο και τεράστιους πόρους, ενώ ο Χάρης Δούκας δεν διαθέτει τίποτα από όλα αυτά. Στο μικρό διάστημα από τότε που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του, στηρίζεται σε μια μικρή ομάδα εθελοντών και στις λιγοστές δυνάμεις του κόμματος του, το οποίο στις εθνικές εκλογές είχε περίπου το μισό ποσοστό από αυτό που πήρε ο ίδιος εχθές στην Αθήνα.

Ερωτήματα υπάρχουν για το αν θα τον υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά στον δεύτερο γύρο, παρά τις θετικές δηλώσεις που έγιναν από τον Κώστα Ζαχαριάδη, τον Στέφανο Κασσελάκη και στελέχη όπως ο Δημ. Παπαδημούλης και ο Χρ. Σπίρτζης. Θα ζητήσουν ανταλλάγματα από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για να το κάνουν ή θα στηρίξουν χωρίς άλλες προϋποθέσεις, για «να ηττηθεί η συντηρητική κυριαρχία», όπως είπε ο Κώστας Ζαχαριάδης; Στην περίπτωση που ζητηθεί κάποιου είδους συμφωνία για αυτό, ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρείται σχεδόν απίθανο ότι θα έκανε μία τέτοια συμφωνία με την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, πάντως, χρεώθηκε εχθές την πρώτη του εκλογική ήττα, παρότι οι επιλογές και το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένα από την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό ήθελε άλλωστε να αποφύγει ο πρώην πρόεδρος και κάποιοι –από τους μη υποστηρικτές του στον ΣΥΡΙΖΑ– αποκαλούσαν τον Κασσελάκη εχθές σκωπτικά «αυτοφοράκια».

Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει ικανοποίηση, επειδή μπορεί να μην έγινε ένα μεγάλο άλμα, αλλά καταγράφηκε μία σταθερή ανοδική πορεία, με τον πρόεδρο του να δηλώνει ότι αναδείχθηκαν «δεύτερη δύναμη στην αυτοδιοίκηση».

Η μάχη της Αθήνας θα είναι η πιο σημαντική την Κυριακή, καθώς υπάρχει μια ελπίδα για νίκη. Μία νίκη που όπως είπε ο Ν. Ανδρουλάκης, «θα στείλει μήνυμα ότι κανείς, όσο ισχυρός και αν είναι, όσο και αν τον στηρίζουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ, μπορεί να ηττηθεί διότι απέτυχε να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα της Αθήνας».

Στο επιτελείο του Κώστα Μπακογιάννη κανείς δεν πιστεύει ότι ο νυν δήμαρχος μπορεί να ηττηθεί και θεωρούν βέβαιη την επανεκλογή του. Παρόλα αυτά ετοιμάζονται να τα δώσουν όλα αυτή την εβδομάδα και με όλα τα μέσα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο αγώνας των δύο υποψηφίων είναι άνισος και μοιάζουν σαν τον Δαβίδ και τον Γολιάθ, ωστόσο κανένας δημοσκόπος δεν στοιχηματίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανατροπή. 

 Πηγές – πληροφορίες: https://www.lifo.gr

 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ