ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΖΟΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ: ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ, 27 ΑΙΩΝΕΣ ΟΡΘΙΟΙ


Του, Χαρίλαου Δαμιανάκου*


Η ρήση του Σολωμού «Εθνικόν θα πρέπει να θεωρείται το αληθές» σημαίνει ότι ένα έθνος για να μεγαλουργήσει και μην αφανιστεί πρέπει να οικοδομεί πάνω στην φυσική και ιστορική αλήθεια. Όλα τα σύγχρονα κράτη που δεν έχουν την αμύθητη, ιστορική, εδαφική, κλιματική και υποθαλάσσια, προίκα της Ελλάδος, οικοδόμησαν πάνω σε αυτό.

Ως στρατηγικό θεμέλιο έθεσαν την σωστή και δίκαιη λειτουργία του κράτους. Πάνω από κομματικά συμφέροντα, πάνω από την θρησκεία, πάνω από την ελίτ, έβαλαν το κράτος, το έθνος. Την πατρίδα και την προστασία του έθνους τους. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αρχίσει από το 2014. Ο Ελληνισμός σε Ρωσία και Ουκρανία έχει 27 αιώνες αδιάλειπτης παρουσίας μέσα από τρομερές περιπέτειες. Στα εδάφη της Αζοφικής και της Κριμαίας, μάλιστα, έχει και αγροτική παρουσία που σημαίνει βαθιές ρίζες. Ακόμη υπάρχει ο αμπελώνας του Λάμπρου Κατσώνη στην Λειβαδιά της Κριμαίας.

Εδώ και δυο χρόνια μέσα στην δίνη αυτού του εμφυλίου πολέμου ανεβαίνει ένα νέο Γολγοθά. Μόνος, αβοήθητος, ξεχασμένος, προδομένος. «Η Ελλάδα, μας εγκατέλειψε!», «σώστε μας» ήταν η κραυγή των 150.000 Ελλήνων των ελληνικών κοινοτήτων στην αρχή αλλά και στην συνέχεια του πολέμου. Αντί η ελληνική Πολιτεία να προστατέψει σε κάποιον βαθμό τον εκεί Ελληνισμό, τον εγκατέλειψε παντελώς!

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που –βάση του διεθνούς δικαίου περί μειονοτήτων– είχε έννομο δικαίωμα παρέμβασης στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας. Διέλυσε τις γέφυρες με την ρωσική πλευρά ώστε τώρα να μην μπορεί να βοηθήσει του Έλληνες εκεί, που πολεμούν συχνά μεταξύ τους επιστρατευμένοι. Πολλοί από αυτούς χρησιμοποιήθηκαν σαν ασπίδες των αμυνομένων στην μάχη της Μαριούπολης. Τους εξανάγκασαν να πολεμήσουν, οι αμυνόμενοι του τάγματος Αζόφ, όπως αναφέρει η Ναταλία Παπακίτσα πρόεδρος των Ελλήνων του μεγαλύτερου ελληνικού χωριού, του Σαρτανά. Τους εκβίασαν και τους χρησιμοποίησαν σαν ομήρους. Η Ελλάδα απούσα στην τραγωδία τους.

Ξεχασμένοι οι Έλληνες της Αζοφικής…

Αντί να είναι στα οκτώ πρώτα κράτη του αντιρωσικού συνασπισμού, η Ελλάδα έπρεπε να εκμεταλλευτεί την διπλωματική ευκαιρία που της δίνει το στρατηγικό πλεονέκτημα, της χρήσης των λιμανιών ,αεροδρομίων και ξένων βάσεων στο έδαφος της, προς όφελος των ομογενών, αλλά και του Κυπριακού. Όπως ακριβώς κάνει η Τουρκία. Αλλά αυτό για να γίνει απαιτεί μακροχρόνια στρατηγική, υψηλό επίπεδο ιστορικής γνώσης και ανάλογη ηγεσία. Τώρα η περιοχή της ελληνικής ομογένειας (Κριμαία και Αζοφική) έχει περάσει σε ρωσική διοίκηση.

Πως λοιπόν το ελληνικό κράτος με τέτοια ακραία εχθρική στάση προς την Ρωσία θα μπορέσει να στηρίξει τον Ελληνισμό εκεί; Η μόνη βοήθεια σήμερα προέρχεται από τους Έλληνες της Ρωσίας (κυρίως της Κριμαίας) και την Ελληνική Εταιρεία Αυστρίας υπό την ηγεσία της Δρ. Όλγας Σαραντοπούλου (μέλος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, www.panhellenicpost.com). Πού είναι τα κρατικά κανάλια; Η εγχώρια ελίτ, η Εκκλησία, η Ακαδημία, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού; H Επιτροπή ελληνικής διασποράς; Αναρωτιέμαι ως Έλληνας πολίτης γιατί δεν τηρούν το άρθρο 108 του Συντάγματος;

Όλες οι χώρες στάθηκαν στους ομογενείς τους. Η Τουρκία απεγκλώβισε άμεσα Τούρκους από την Μαριούπολη, το Ισραήλ έστειλε αεροπλάνα και βοήθησε εκατοντάδες Ουκρανούς Εβραίους να φύγουν προ και κατά την διάρκεια του πολέμου. Όπως αναφέρει η Ελένη Πρόνταν, πρόεδρος των Ελλήνων της Αζοφικής: «Καμία ανθρωπιστική βοήθεια από την ελληνική κυβέρνηση. Ένα χρόνο πριν στα ελληνικά χωριά δεν είχαν ούτε να φάνε». Και συνεχίζει: «Από την Ελλάδα δεν ζητάμε τίποτε υλικό. Ο Ελληνισμός της Αζοφικής δεν είναι με το χέρι απλωμένο. Το μόνο που ζητάμε είναι φιλία, σεβασμό και κυρίως αναγνώριση»

Καμία απολύτως μέριμνα

Καμία απολύτως μέριμνα λοιπόν, ούτε για τα παιδιά των ομογενών αν και έγινε σχετική αγωνιώδη έκκληση από τους ομογενείς στην Μαριούπολη, στην αρχή του πολέμου. Δεν μπόρεσαν ούτε αυτά να σώσουν! Όμως αυτός ο “κανιβαλισμός” των Ελλήνων της Αζοφικής από το ελληνικό κράτος δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Ήταν απών σχεδόν πάντα στις δύσκολες στιγμές των Ελλήνων του εξωτερικού. Γιατί τα ατομικά και κομματικά συμφέροντα υπερβαίνουν τα εθνικά. Γιατί προηγούνται τα “θέλω” των “συμμάχων” μας. Γιατί λείπει το ήθος στην εγχώρια ελίτ. Γιατί δυστυχώς δεν υπάρχουν στην Ελλάδα οι μηχανισμοί της δικαιοσύνης που να ελέγχουν όσους παίρνουν αποφάσεις, όπως συμβαίνει σε σύγχρονα κράτη.

Τι σχέση έχει η ελληνική ελίτ σήμερα, με αυτή της επανάστασης του 1821 που έδωσαν τα πάντα στην πατρίδα, ή αυτής του 1940 όπου το 50 % των εξόδων του πολέμου προσφέρθηκε από τους Έλληνες ευπατρίδες της εποχής. Και στην οικονομική κρίση του 2010 και στην σημερινή κρίση του πολέμου στην Ουκρανία η ελίτ έδειξε στο έπακρο τον γενιτσαρισμό της και την παντελή απουσία πατριωτισμού. «Η αιτία είναι ότι η ελίτ, δεν έχει ήθος» όπως γράφει ο Λιαντίνης.

Ουδείς κρατικός μηχανισμός προσφέρει βοήθεια στον εκεί Ελληνισμό. Παρακολουθήσαμε την καταστροφή της Μαριούπολης, όπως της Κύπρου το 1974, της Κωνσταντινούπολης το 1955, του ποντιακού Ελληνισμού το 1919 και της Βορείου Ηπείρου διαχρονικά. Ξεχασμένοι παντελώς. Θα έπρεπε η Ελλάδα να έχει υποστηρίξει όποιο ομογενειακό δυναμικό υπάρχει και παράλληλα να έχει δώσει κίνητρα στους πρόσφυγες αυτού του πολέμου να εγκατασταθούν στην χώρα μας με την παραχώρηση ιθαγένειας. Η Ελλάδα σβήνει δημογραφικά. Η ελληνική επαρχία είναι έρημη από κόσμο

Ξαναστήνουν τη ζωή τους

Οι Έλληνες της Αζοφικής και της Κριμαίας σήμερα ξαναστήνουν την ζωή τους. Δεν τους εξαφάνισαν, ούτε οι βάρβαροι, ούτε ο Στάλιν, ούτε ένα σωρό διώξεις και απαγορεύσεις. Θα συνεχίσει να τους οπλίζει η ομηρική γλώσσα εκεί στη μακρινή στέπα και να τραγουδούν: «Ελλάδα – δικό μας το φως». Ακρίτες, του υπερβόρειου Ελληνισμού για χιλιετίες. Με ρίζες από ελληνικό πνεύμα και μάρμαρο 27 αιώνων. Καθάρια Ρωμιοσύνη. Δεν ξεχνούν την μητέρα Ελλάδα κι ας είναι αυτή αγνώμων. Κι ας τους χρωστά την αναγέννηση της. Γιόρτασαν μόνοι τους την 25 Μαρτίου στα εκεί ελληνικά χωριά.

Φτιάχνουν πάλι τα ελληνόγλωσσα σχολεία τους και ξαναστήνουν τα ελληνικά μνημεία και τις ελληνικές εκδηλώσεις. Δεσπόζει η πινακίδα “Μαριούπολη”  με τα ελληνικά γράμματα στην είσοδο της πόλης. Γιατί ο Ελληνισμός είναι πάθος και πηγή ζωής γι’ αυτούς. Είναι το φως που τους οδηγεί στην ιστορία. Το ίδιο και στην Μόσχα. Το κέντρο ελληνικού πολιτισμού (www.hecucenter.ru) με την Δρα Θεοδώρα Γιαννίτση μπολιάζει με τον ελληνικό πολιτισμό όλη την περιοχή. Με ελληνικά σχολεία και ελληνοκεντρικές εκδηλώσεις. Για να θυμίζει σε όλα τον πλανήτη ότι: «Σε ό,τι αφορά το πνεύμα , όλα τα έθνη είναι αποικίες της Ελλάδος» όπως γράφει Γ. Ντιράντ στο έργο του “Ιστορία του παγκόσμιου πολιτισμού”. Πού είναι η τόσο λαλίστατη στα διάφορα forum Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Όσα “ξεχνάει” το ελληνικό κράτος…

Σε Ρωσία, Ουκρανία και Βόρειο Ήπειρο, ο Ελληνισμός είναι ξεχασμένος. Κι ας σκοτώθηκαν τόσοι Έλληνες στη Μαριούπολη. Κι ας προβλέπει το Σύνταγμα στο άρθρο 108… Υπάρχει, όμως, η εθνικά ασύμφορη πολεμική εμπλοκή της Ελλάδος. Κρίμα. Γιατί όταν επικαλείσαι την σωστή πλευρά της Ιστορίας, πρέπει να γνωρίζεις την Ιστορία. Ξεχάσαμε ότι τον Φεβρουάριο 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κήρυξε την ελληνική εθνεγερσία, ορμώμενος από την Ρωσία, ακολουθούμενος από Έλληνες ευπατρίδες, της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Η Ελλάδα έχει λοιπόν παλιό χρέος και προς την ομογένεια εκεί και προς την Ρωσία. Στην επέτειο της 25ης Μαρτίου αντί να προσκαλείται η Ρωσία, προσκαλείται η Τουρκία! Είναι κρίμα η χώρα μας, με τέτοια ιστορική σύνδεση και τέτοιο πολιτιστικό μέγεθος να έχει τέτοια στάση. Αλλά την απάντηση την δίνει ο Αριστοτέλης: «Αν κυβερνούν οι ανίκανοι τότε φταίνε οι ικανοί και ότι η απάθεια και η ανέχεια είναι τα βασικά δείγματα της παρακμής, μιας κοινωνίας». Οι συνέπειες που θα προκύψουν από τέτοιου είδους πολιτικές, βαρύνουν την πατρίδα μας. Η ελίτ δεν θα υποφέρει. Έχει πάντα εναλλακτική λύση, όταν είναι υποτελής…

* Ο Χαρίλαος Δαμιανάκος είναι απόστρατος αξιωματικός των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού. Ασχολήθηκε ιδιωτικά με τον απόδημο Ελληνισμό και την δημιουργία σχολείων ελληνικής γλώσσας σε Ρωσία, Ουκρανία και Βαλτικές χώρες. Έχει συγγράψει τα βιβλία “Οι Σύντροφοι του Αχιλλέα στα Ίμια” και “Ελληνισμός σε Ρωσία και Ουκρανία” (εκδόσεις “Αδούλωτη Μάνη”). Ομιλεί αγγλικά και ρωσικά.

 


                Πηγή – πληροφορίες: https://www.panhellenicpost.com

 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό, αλλά είμαστε πάντα και παραμένουμε πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

 

Αρχείο

Φόρμα επικοινωνίας

Αποστολή

Labels

12Ο ΠΕΑ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1821 1940 2022 5G 77 ΜΕ 9ο ΣΠ ΑΓΓΛΙΑ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΑΓΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΔΟΛΦΟΣ ΧΙΤΛΕΡ ΑΕΙ ΑΕΚ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΡ. ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ ΑΘΗΝΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΙ ΑΙΓΑΙΟ ΑΙΓΙΟ ΑΙΜΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΛΟΓΑ ΙΠΠΟΙ ΑΛΩΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΛΩΝΙΣΜΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΝΔΑΝΙΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΥΔΑΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ ΑΟΖ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΕΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΑΠΟΚΡΙΑ αρ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΑΡΗΣ ΓΑΛΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑ ΑΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΡΡΩΣΤΟΣ ΑΡΦΑΡΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΡΧΙΜ. ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΒΑΛΥΡΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΣΚΟΛΑΡΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΗΜ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΖΙΩΖΙΑΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ ΒΙΑΣΜΟΣ ΒΙΒΛΙΟ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΝΤΕΟ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΒΟΥΛΚΑΝΟΣ ΒΡΟΜΩΒΡΥΣΗ ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΤΖΟΥΜΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΝΥΧΤΑ ΓΑΛΛΙΑ ΓΑΜΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΓΕΝΝΗΤΟΥΡΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΗΠΕΔΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΒΑΣ ΓΛΥΚΑ ΓΟΕΒ ΓΡΙΠΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΕΔΔΗΕ ΔΕΗ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ ΔΕΣΥΛΛΑ ΔΕΥΑΚ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ. ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΆΡΘΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΡΑ ΔΡΑΜΑΛΗΣ ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΑΑΣ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΕΥΝΑ – ΙΣΤΟΡΙΑ - ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΕΚΑΒ ΕΚΔΡΟΜΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΕΛΙΣΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΟΝΕΣ ΕΜΑΚ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΜΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΟΚΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΝΩΜΗΣ – ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΥΑΝ ΕΡΤ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΕΥΧΕΣ ΕΦΟΡΙΑ ζ ΖΕΛΕΝΣΚΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑ ΉΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΈΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΠΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΑΥΜΑΤΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΡΙΣΜΑ ΘΕΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΛΙΨΗ ΘΟΥΡΙΑ ΙΑΠΩΝΙΑ ΙΑΤΡΟΣ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΗΜΙΟΒΑΣ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΙΩΗΛ ιερο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΤΕΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΤΕΩΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΙΘΩΜΗ ΙΜΒΡΟΣ ΙΠΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ ΙΡΑΝ ΙΣΘΜΟΣ ΙΣΛΑΜ ΙΣΠΑΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΚΑΝΑΔΑΣ ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ ΚΑΡΑΓΚΙΩΖΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΡΒΕΛΙ ΚΑΡΕΛΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΚΑΤΑΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΔΑΠ ΑμεΑ ΚΕΝΕΝΤΙ ΚΗΔΕΙΑ ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΙΕΒΟ ΚΙΝΑ ΚΙΝΑΛ ΚΚΕ ΚΛΟΠΕΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΚΟΡΕΑ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΚΟΡΩΝΑΪΟΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΚΟΥΤΣΑΒΙΤΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΚΡΑΣΙ ΚΡΗΤΗ ΚΤΕΛ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΥΝΗΓΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΚΥΠΡΟΣ ΚΩ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΛΑΔΑ ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΛΑΜΠΡΟΣ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΑΡΙΣΑ ΛΕΝΙΝ ΛΗΜΝΟΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ ΛΙΜΝΗ ΛΟΑΤΚΙ ΛΥΚΕΙΟ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΝΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΔΑΜ ΓΚΡΟΓΚΟΥ ΜΑΣΚΑ ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑ ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ ΜΕΡΑ25 ΜΕΡΚΕΛ ΜΕΣΣΗΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕΤΑΞΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΚΟΥΡΑ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ ΜΟΣΧΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΑΣΑΚΙΔΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΥΚΟΝΟΣ ΝΑΘΑΝΑΗΛ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΕΑ ΕΙΣΟΔΟ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΝΕΑ ΡΩΜΗ ΝΕΑ ΡΩΜΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΝΕΑ ΣΚΗΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΝΕΔΟΥΣΑ ΝΕΚΡΟΙ ΝΕΡΟ ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΝΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΛΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΥΧΤΑ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΟΜΑ ΟΔΥΝΗ ΟΘΩΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΟΙΧΑΛΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΠΚΕ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΟΣΕ ΟΣΦΠ ΟΤΕ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟ ΠΑΪΣΙΟΣ ΠΑΚΟΕ ΠΑΜΙΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΥΛΚΑΝΙΩΤΙΣΣΑ ΠΑΝΑΓΙΟΣ ΤΑΦΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΥΡΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ ΠΑΟ ΠΑΟΚ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΟΓΡΙΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΠΟΥΚΑΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΧΑ ΠΑΤΡΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΕΝΘΟΣ ΠΕΡΣΙΑ ΠΕΤΑΛΙΔΙ ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑΣ ΠΕΥΚΟ ΠΗΔΗΜΑ ΠΙΠΙΝΑ ΚΟΥΜΑΝΤΟΥ ΠΛΑΤΥ ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΠΛΟΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ πολι ΠΟΛΙΑΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΛΙΜΝΙΟ ΠΟΝΟΣ ΠΟΡΝΗ ΠΟΤΑΜΙ ΠΟΤΟ ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΙΓΚΙΠΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΠΤΥΧΙΟ ΠΤΩΧΟΣ ΠΥΛΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ. ΡΩΣΙΑ ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΑΜΟΣ ΣΔΟΕ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΕΡΒΙΑ ΣΚΑΛΑ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΣΤΑΣΙΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΣΤΟΥΠΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΑ ΑΓΙΑ ΠΑΘΗ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ ΠΛΑΤΥ ΤΑΜΠΑΡΗΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΤΑΥΓΕΤΟΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΤΕΙ ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ ΤΖΑΚΙΑ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ ΤΖΟΥΜΗΣ ΤΗΝΟΣ ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΛΑΤΕΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΡΑΝΟΥΛΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟ ΤΣΑΚΩΝΑ ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΥΓΕΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΦΑΓΗΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΦΛΑΡΙΟΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΦΟΝΙΚΟ ΦΡΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ φω ΦΩΤΑ LED ΦΩΤΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ χαρ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ ΧΑΣΙΣΙ ΧΟΡΤΑΡΕΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ Χρυσόστομος Καράμπελας ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΣ ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ ΩΝΑΣΗΣ BEETLE c COVID-19 e FACEBOOK FAKE NEWS GAY i INSTAGRA INSTAGRAM INTERNET LOCKDOWN MAGAZINE p PLATI PLATY PLATY MAGAZINE PLATY NEWS SEX SIEMENS SOCIAL MEDIA t TWITTER VIDEO