ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ - «ΌΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΠΛΗΓΩΣΕΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΠΟΛΥ ΒΑΡΥ ΤΙΜΗΜΑ» ΛΕΕΙ Ο ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ - ΑΔΕΙΑΖΕΙ Ο ΛΙΒΑΝΟΣ, ΧΑΟΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΒΗΡΥΤΟΥ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ


Επί ποδός πολέμου είναι το Ισραήλ, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης δήλωσε αποφασισμένος να αποκρούσει οποιαδήποτε επίθεση. «Το Ιράν και οι επικριτές του επιδιώκουν να μας περικυκλώσουν με ένα ασφυκτικό τρόμο. Είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε εναντίον τους σε κάθε μέτωπο και σε κάθε αρένα – μακριά και κοντά. Η ετοιμότητά μας όσον αφορά την άμυνα είναι υψηλή, είτε στο έδαφος είτε στον αέρα. Όποιος μας πληγώσει θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας τα λόγια που είχε πει ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ.

Τις τελευταίες ημέρες και ώρες το Ισραήλ προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει μια πολυήμερη επίθεση με πυραύλους και drone, που αναμένει ότι θα εξαπολύσουν εναντίον του το Ιράν και η Χεζμπολάχ, ως αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, όπως δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο αμερικανικό δίκτυο NBC News.

«Ιράν και Χεζμπολάχ θα προσπαθήσουν απλώς να μας εξαντλήσουν», ανέφερε ο Ισραηλινός αξιωματούχος, τονίζοντας ότι υπάρχει «ισχυρή πίεση από τις ΗΠΑ για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς». «Ο Μπάιντεν θέλει να συμβεί κατά τη διάρκεια της θητείας του», επισήμανε.

Το Ιράν θα χτυπήσει εσκεμμένα πολίτες του Ισραήλ, μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ενώ ενδεικτικό της κρισιμότητας, χαρακτηρίζεται η πρώτη σε 20 χρόνια επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ιορδανίας στην Τεχεράνη «σε μία ύστατη προσπάθεια αποκλιμάκωσης.

Το τελευταίο 48ωρο, είχαν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και με τον Αιγύπτιο Υπ. Εξωτερικών. Ωστόσο, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει ότι το Ιράν διεμήνυσε σε Άραβες διπλωμάτες ότι αδιαφορεί αν η αντίδραση του πυροδοτήσει γενικευμένο πόλεμο με το Ισραήλ.

ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία Ισπανία και Ιταλία απηύθυναν νέες εκκλήσεις στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο το συντομότερο δυνατόν με την αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό να τους προτρέπει να φύγουν με οποιοδήποτε εισιτήριο είναι διαθέσιμο.

Ουρές στο αεροδρόμιο της Βηρυτού

Εκδηλώνεται η ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, με αποτέλεσμα ορισμένοι να φεύγουν γιατί φοβούνται έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, ενώ άλλων οι πτήσεις ακυρώθηκαν η μία μετά την άλλη. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, στο αεροδρόμιο της Βηρυτού οι επιβάτες περιμένουν επί ώρες.

«Δεν σκόπευα να φύγω. Ήθελα να περάσω όλο το καλοκαίρι στον Λίβανο και μετά να επιστρέψω στη Γαλλία για δουλειά», είπε η Ζοέλ Σφέιρ, που περιμένει στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα αναχωρήσεων. Αλλά «η πτήση μου ματαιώθηκε και αναγκάστηκα να κλείσω άλλο εισιτήριο για σήμερα», είπε η νεαρή Λιβανέζα. Όπως και πολλοί συμπατριώτες της που εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό, η Σφέιρ επωφελήθηκε από τις καλοκαιρινές διακοπές για να επισκεφθεί τους συγγενείς και τους φίλους της που παραμένουν στη χώρα. Όμως μετά τη δολοφονία, την περασμένη Τετάρτη, του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη και το ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό, μία ημέρα νωρίτερα, από το οποίο σκοτώθηκε ο στρατιωτικός ηγέτης της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ, πολλές αεροπορικές εταιρείες, όπως η Lufthansa και η Air France ανέστειλαν τα δρομολόγιά τους από και προς τη Βηρυτό.

Στο μεταξύ, μετά τις απειλές για αντίποινα σε βάρος του Ισραήλ, πολλές χώρες (Σουηδία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία) κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο το συντομότερο δυνατόν.

Εξάλλου, οι μνήμες από τον προηγούμενο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, το 2006, είναι ακόμη ζωντανές. Εκείνο το καλοκαίρι είχε βομβαρδιστεί το αεροδρόμιο της Βηρυτού.

Στην αίθουσα αναχωρήσεων ολόκληρες οικογένειες, με παιδιά στην αγκαλιά των γονιών τους, παρακολουθούν τις στοίβες με τις αποσκευές τους και τον πίνακα των δρομολογίων – οι περισσότερες πτήσεις έχουν ως προορισμό την Κωνσταντινούπολη, το Αμάν και το Κάιρο.

«Ήμουν στη Συρία αλλά η κατάσταση έγινε λίγο δύσκολη και η πτήση μου, που ήταν προγραμματισμένη για αύριο, ματαιώθηκε. Έτσι, προσπαθώ να φύγω σήμερα, εξήγησε ένας επιβάτης, ο Μόντερ Ράγια.

Η Γκρέτα Μουκάρζελ, η υπεύθυνη ενός ταξιδιωτικού γραφείου κοντά στη Βηρυτό, είπε ότι δέχτηκε «κατακλυσμό τηλεφωνημάτων» από πελάτες που ήθελαν να φύγουν και φοβούνταν ότι θα αποκλειστούν στον Λίβανο. Είναι όμως δύσκολο να βρεθούν θέσεις, επειδή ακυρώθηκαν πολλές πτήσεις και λόγω της αυξημένης ζήτησης, ιδίως προς τις ευρωπαϊκές χώρες, εξήγησε. «Και πολλοί Λιβανέζοι που θα έρχονταν για διακοπές ακύρωσαν τις κρατήσεις τους», πρόσθεσε.

Κοντά στη ζώνη των αφίξεων, που συνήθως αυτήν την περίοδο είναι γεμάτη από κόσμο, ελάχιστοι άνθρωποι περιμένουν να υποδεχτούν τους δικούς τους.

Στον δρόμο προς το αεροδρόμιο, που διασχίζει τα νότια προάστια της Βηρυτού –περιοχή προπύργιο της Χεζμπολάχ– ένα τεράστιο πανό με τις φωτογραφίες του Ισμαήλ Χανίγια και του Φουάντ Σουκρ προειδοποιεί: «Θα εκδικηθούμε».

Η G7 καλεί όλες τις πλευρές να αποφύγουν την κλιμάκωση

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, που συνεδρίασαν μέσω βιντεοσύνδεσης για να συζητήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, κάλεσαν όλες τις πλευρές να αποφύγουν την κλιμάκωση, ανέφερε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Αντόνιο Ταγιάνι.

«Με τους εταίρους μας, εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας για τα πρόσφατα γεγονότα που απειλούν να οδηγήσουν σε ευρύτερη επέκταση της κρίσης στην περιοχή, αρχής γενομένης από τον Λίβανο» ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ταγιάνι, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της G7.

«Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφύγουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα παρεμπόδιζε την οδό του διαλόγου και της μετριοπάθειας και θα ενθάρρυνε μια νέα κλιμάκωση», πρόσθεσε.

Στην ανακοίνωση της G7 ζητείται επίσης να επιτευχθεί μια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται εκεί ενώ επαναλαμβάνεται η δέσμευση των χωρών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα.

Το CDU ζητά την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ

Την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ ενόψει του κινδύνου αντιποίνων από το Ιράν ζητά ο αρμόδιος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ρόντεριχ Κιζεβέτερ. «Δεν τίθεται επί του παρόντος τέτοιο ζήτημα», απαντά η κυβέρνηση.

«Εν όψει της επικείμενης ιρανικής επίθεσης, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να ξυπνήσει και να προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στο Ισραήλ ώστε να αμυνθεί», δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel ο κ. Κιζεβέτερ, ο οποίος είναι και πρώην αξιωματικός της Bundeswehr. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι θεμιτό να ανεφοδιάζονται μαχητικά αεροσκάφη από φιλικά κράτη, αλλά και να χρησιμοποιούνται τα Eurofighters της ίδιας της Bundeswehr, για παράδειγμα στην άμυνα έναντι των ιρανικών drones. «Το θέμα είναι αποκλειστικά η προστασία του ισραηλινού πληθυσμού. Εάν η ασφάλεια του Ισραήλ είναι πραγματικά κρατική επιταγή, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και ειδικά η Καγκελαρία θα πρέπει επιτέλους να επιδιώξουν την ρεάλ πολιτίκ», τόνισε και ζήτησε η κυβέρνηση «να μην περιμένει μέχρι το Ισραήλ να της ζητήσει βοήθεια, αλλά να την προσφέρει με δική της πρωτοβουλία και να κάνει ήδη τώρα εκστρατεία για αυτήν στην Bundestag».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κυβερνητικός επίτροπος για τον αντισημιτισμό Φέλιξ Κλάιν θεωρεί δικαιολογημένη τη στήριξη της Γερμανίας στο Ισραήλ. «Εάν το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ και η ισραηλινή κυβέρνηση υποβάλει αίτημα στη Γερμανία για στρατιωτική υποστήριξη, δεν θα πρέπει να κάνουμε τα στραβά μάτια», δήλωσε ο κ. Κλάιν στον όμιλο ΜΜΕ Funke και εξήγησε ότι «δεδομένου ότι σε αυτή την περίπτωση η επίθεση θα έχει προέλθει από κρατικό παράγοντα, η στρατιωτική επέμβαση της Bundeswehr θα ήταν ξεκάθαρα δικαιολογημένη βάσει του άρθρου 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Ο ομοσπονδιακός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους ωστόσο δήλωσε για το ίδιο θέμα ότι «δεν τίθεται επί του παρόντος» ζήτημα γερμανικής συμμετοχής σε επιχείρηση για την προστασία του Ισραήλ.

Ο ΥΠΕΞ της Ιορδανίας στην Τεχεράνη για συνομιλίες με τον ομόλογό του και τον πρόεδρο του Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι συναντήθηκε την Κυριακή στην Τεχεράνη με τον Ιρανό ομόλογό του και τον πρόεδρο της χώρας, με φόντο τις ανησυχίες για τη στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ με αφορμή τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Η Ιορδανία έχει υπογράψει συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ από το 1994 και θεωρείται σύμμαχος-κλειδί της Ουάσινγκτον στην περιοχή.

Ο Σαφάντι έφτασε το απόγευμα στην Τεχεράνη και συναντήθηκε με τον μεταβατικό υπουργό Εξωτερικών Αλί Μπαγερί, μετέδωσε το πρακτορείο Isna. Στη συνέχεια ο Σαφάντι είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο Irna.

Ο Ιρανός πρόεδρος χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος» τη δολοφονία του Χανίγια λέγοντας ότι «αυτή η αναίσχυντη πράξη των σιωνιστών δεν θα μείνει αναπάντητη».

Σύμφωνα με το Αμάν, ο Σαφάντι σκοπεύει «να μεταφέρει ένα μήνυμα του βασιλιά Αμπντάλα Β΄ στον Ιρανό πρόεδρο» για «την κατάσταση στην περιοχή και τις διμερείς σχέσεις».

Νωρίτερα, ο Μπαγερί ανέφερε ότι το τελευταίο 48ωρο συζήτησε δύο φορές τηλεφωνικά με τους ομολόγους του της Αιγύπτου και της Ιορδανίας. Χαρακτήρισε «ευαίσθητη» την κατάσταση στη Μέση Ανατολή αλλά προειδοποίησε ότι «η αποφασιστικότητα του Ιράν να ζητήσει τον λογαριασμό» από το Ισραήλ, τον ορκισμένο εχθρό του, είναι «σοβαρή».

Ο πρόεδρος Μακρόν και ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας ζήτησαν να αποφευχθεί μια κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ ζήτησαν την Κυριακή να αποφευχθεί «με κάθε τρόπο» μια στρατιωτική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, όπου η ένταση έχει οξυνθεί μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή και υπογράμμισαν την ανάγκη να αποφευχθεί μια στρατιωτική κλιμάκωση με κάθε τρόπο» αναφέρεται στο απομαγνητοφωνημένο κείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Οι δύο ηγέτες κάλεσαν όλες τις πλευρές να απορρίψουν τη λογική των αντιποίνων, να ασκήσουν τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση και να επιδείξουν τη μέγιστη υπευθυνότητα για την ασφάλεια των πληθυσμών», πρόσθεσαν.




 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη