ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΈΛΛΗΝΑ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΦΙΛΙΠΠΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ 99 ΧΡΟΝΩΝ

ΛΟΝΔΙΝΟ:

 

Γενέθλια έχει σήμερα ο πρίγκιπας Φίλιππος της Βρετανίας, σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄, καθώς γίνεται 99 χρόνων.

 

Γεννημένος στις 10 Ιουνίου 1921 στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας, ως πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδας και της Δανίας, θα γιορτάσει σήμερα την ημέρα των γενεθλίων του, όπως γράφει το «Associated Press».

 

Πιο συγκεκριμένα, ο πρίγκιπας σχεδιάζει ένα ήσυχο μεσημεριανό γεύμα στο Κάστρο του Windsor, όπου τα γηραιότερα μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν καταφύγει λόγω της πανδημίας Covid-19. Κάποια μέλη της οικογένειας μπορεί να τηλεφωνήσουν, αλλά το παλάτι λέει λίγο περισσότερα από αυτό.

 

Η Βρετανία εξακολουθεί να υπόκειται σε περιορισμούς κορωνοϊού που περιορίζουν το μέγεθος των συγκεντρώσεων και ο Φίλιππος και η 94χρονη βασίλισσα εντάσσονται στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών που είναι πιο ευάλωτη στον κορωνοϊό.

 

Ο τελευταίος χρόνος δεν ήταν εύκολος για τον Φίλιππο, ο οποίος αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή το 2017 μετά από 65 χρόνια υποστήριξης της βασίλισσας.

 

Τον Νοέμβριο, ο δεύτερος γιος του, ο 60χρονος πρίγκιπας Αντριου, αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από όλα τα βασιλικά δημόσια καθήκοντα λόγω ανησυχιών σχετικά με τους δεσμούς του με τον Τζέφρι Επσταϊν (Jeffrey Epstein), τον καταδικασμένο για σεξουαλικά εγκλήματα Αμερικανό που πέθανε σε φυλακή της Νέας Υόρκης. Δύο μήνες αργότερα, ο πρίγκιπας Χάρι (Harry), ο εγγονός του Φίλιππου και η σύζυγός του, Μέγκαν Μαρκλ (Meghan Markle), προκάλεσαν περαιτέρω αναστάτωση όταν ανακοίνωσαν ότι απομακρύνονται από τα βασιλικά καθήκοντα, ώστε να μπορούν να επιδιώξουν οικονομική ανεξαρτησία στη Βόρεια Αμερική.

 

Τα γενέθλια είναι απλώς το τελευταίο ορόσημο για τον άντρα που γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921, εν μέσω της αναταραχής που οδήγησε σε στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον θείο του, βασιλιά Κωνσταντίνο της Ελλάδας, λίγους μήνες αργότερα.

 

Οι γονείς του ήταν η Πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ, εγγονή της Βασίλισσας Βικτώριας, και ο Πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας.

 

Ο βασιλιάς της Αγγλίας Γεώργιος Β΄ έστειλε ένα πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού για να απομακρύνει την οικογένεια του Φίλιππου και ο πρίγκιπας βρέθηκε με ασφάλεια. Ο νεαρός Φίλιππος πήγε στο σχολείο στη Γερμανία και τη Βρετανία και σπάνια έβλεπε τους γονείς του όταν μεγάλωνε.

 

Το 1939, ο Φίλιππος εντάχθηκε στο βρετανικό στρατό ως μαθητής στο Royal Naval College, στο Ντάρτμουθ. Εκεί του ζητήθηκε να συνοδεύσει την τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ και την αδερφή της σε μια επίσκεψη στην εγκατάσταση.

 

Υπηρέτησε στο Βασιλικό Ναυτικό καθ' όλη τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Φίλιππος ανέβηκε στη θέση του διοικητή, αλλά η καριέρα του τελείωσε όταν η σύζυγός του έγινε Βασίλισσα Ελισάβετ Β' μετά το θάνατο του πατέρα της, Βασιλιά Γεωργίου, το 1952.

 

Ο Φίλιππος παντρεύτηκε τη μελλοντική βασίλισσα στο Αβαείο του Γουέστμινστερ το 1947 όταν εκείνη ήταν 21 ετών και εκείνος ήταν 26 ετών. Παραιτήθηκε από τον ελληνικό τίτλο του και ο Βασιλιάς Γεώργιος τον έκανε Δούκα του Εδιμβούργου. Μετά τη στέψη της Ελισάβετ το 1953, ο Φίλιππος ακολούθησε μια ζωή στηρίζοντας τη βασίλισσα.

 

Μαζί έχουν τέσσερα παιδιά -τον Κάρολο, τον πρίγκιπα της Ουαλίας και κληρονόμο του θρόνου, την Άννα, τον Αντριου και τον Εντουαρντ- και οκτώ εγγόνια, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα Γουίλιαμ και του Χάρι.

 

Τη στιγμή που αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή, ο Φίλιππος ήταν ο προστάτης, πρόεδρος ή μέλος περισσότερων από 780 οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων πολλών φιλανθρωπικών οργανώσεων. Είχε 5.496 ομιλίες, έγραψε 14 βιβλία και έκανε 637 ατομικές επισκέψεις στο εξωτερικό, καθώς και εκατοντάδες ταξίδια που συνόδευαν τη βασίλισσα.

 

 

Πηγή – πληροφορίες:  Associated Press

 

  

 

 

 

 

Αναδημοσίευση:

 

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

 

Η αναδημοσίευση τους στις ενημερωτικές σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της  πασίγνωστης φράσης του  Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας)  «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως  η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».


Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ