ΠΟΛΕΜΟΣ ΝΕΥΡΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΚΡΑ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟ ORUC REIS ΝΑ ΠΛΕΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ


Καλώδια, 20 ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας φέρεται να άπλωσε το Ορούτς Ρέις σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος, εισήλθε στο ανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας αλλά δεν πραγματοποιεί έρευνες, λόγω του θορύβου που προκαλούν οι μηχανές των πλοίων - ελληνικών και τουρκικών - που πλέουν στην θαλάσσια περιοχή. Το πλοίο βρίσκεται υπό την παρακολούθηση του ελληνικού πολεμικού ναυτικού ενώ, οι ελληνικές φρεγάτες το καλούν να αποχωρήσει ανά 15 λεπτά επειδή βρίσκεται παρανόμως σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

 

Νωρίτερα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, λίγο μετά το πέρας του έκτακτου ΚΥΣΕΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί εκβιασμούς και θα υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

 

Επίσης, το ΥΠΕΞ κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της, που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

 

Την ίδια ώρα, το Βερολίνο, βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Αθήνα και την Άγκυρα, αλλά και με άλλες πρωτεύουσες και διεθνείς οργανισμούς, για την ελληνοτουρκική κρίση σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle.

 

Εκπέμπει και πάλι το δορυφορικό σήμα του Orus Reis - Δείτε live το στίγμα του

 

Στο μεταξύ πλέον στο marinetraffic φαίνεται ότι το πλοίο Oruc Reis έχει μετακινηθεί προς την πλευρά της ελληνικής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Υπενθυμίζεται πως το σήμα του πλοίου σταμάτησε να εκπέμπει παράνομα χθες Κυριακή στις 19:00.

 

Δείτε πού βρίσκεται το Oruc Reis:

 

 

Η μετακίνηση του πλοίου είναι ξεκάθαρη καθώς τα προηγούμενα 24ωρα βρισκόταν στο λιμάνι της Αττάλειας, όπως φαίνεται το στίγμα του στο Marine Traffic.

 

 

 

Πόλεμος Navtex

 

Στο μεταξύ η Αθήνα απάντησε με αντί - Navtex, στην προκλητική αναγγελία της Άγκυρας περί σεισμογραφικής έρευνας νότια του Καστελόριζου.

 

Η Αθήνα διαμήνυσε ότι ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία για να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή και επεσήμανε ότι η περιοχή που δεσμεύεται αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Mάλιστα καλούνται οι ναυτιλλόμενοι να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

 

Ωστόσο στην ελληνική αντι-NAVTEX απάντησε με νέα NAVTEX η Τουρκία που δεν φαίνεται να κάνει πίσω στην κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή.

 

Δική της NAVTEX εξέδωσε και η Κυπριακή Δημοκρατία, διαμηνύοντας πως θα εκδοθούν διεθνή εντάλματα σύλληψης εις βάρος όσων συμμετέχουν στις παράνομες ενέργειες του Ορούτς Ρέις.

 

Συστάσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Άγκυρα

 

Μήνυμα στην Άγκυρα να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο, έστειλε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκφράζοντας για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.

 

"Σταματήστε τις έρευνες στην Αν. Μεσόγειο" διαμηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Άγκυρα

"Σταματήστε τις έρευνες στην Αν. Μεσόγειο" διαμηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Άγκυρα

 

Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».                                            

Πηγή – πληροφορίες: https://www.zougla.gr

 

 
  

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στις ενημερωτικές σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της  πασίγνωστης φράσης του  Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας)  «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως  η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ