ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ


          “Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου λαμβάνει σοβαρά τα σχετικά θέματα διατηρώντας το τεκμήριο της αθωότητας” σχολίασε χθες ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιος Κατσής, σχετικά με την καταγγελία που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο για παρενόχληση και κακοποίηση από καθηγητή του ΠΑΠΕΛ.

          Η αναφορά έγινε από τη Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα (ΦΥΛ.ΙΣ.) του ΑΠΘ και που μεταξύ άλλων κάνει γνωστά τα παρακάτω:           “Πρόσφατα μας γνωστοποιήθηκαν καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και παρεμβατικότητα, που αφορά καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

           Ο εν λόγω καθηγητής έχει τη φήμη του «παιδεραστή» στους φοιτητικούς κύκλους του Πανεπιστημίου και πλησιάζει στα δήθεν φιλικά φοιτήτριες, περιεργάζοντας «πεινασμένα» (όπως αναφέρουν οι καταγγέλλουσες) τα σώματά τους και ενίοτε τις αγγίζει σε προσωπικά σημεία του σώματός τους. Υπάρχουν ήδη 3 μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες προσεγγίζει τις καταγγέλλουσες μέσω των social media, όπως το Facebook και στέλνει σε αυτές παρεμβατικά προσωπικά μηνύματα.

          Έπειτα προβαίνει σε υποσχέσεις για επαγγελματικές ευκαιρίες και σε απειλές πως, εφόσον δεν δεχτούν την προσφορά του, θα δυσκολευτούν να ανελιχθούν επαγγελματικά ή δεν θα μπορέσουν καν να εργαστούν. Αφού λοιπόν τις πιέζει να δεχτούν να βρεθούν μαζί του, την ώρα της συνάντησης, τους μιλάει χυδαία, ζητάει να βγάλουν φωτογραφίες μαζί «κολλητά», τις αγγίζει και προσπαθεί να τις φιλήσει.

          Ο ίδιος καθηγητής στα πλαίσια ενός μαθήματος του τμήματος, φρόντισε να σηκώσει φοιτήτρια και δημοσίως αναφέρθηκε στο στήθος της ως «τα κουμπιά της», τα οποία ήθελε και να χρησιμοποιήσει για την παρουσίαση μιας άσκησης. Μετά από ένσταση της ίδιας της φοιτήτριας, ο ίδιος γέλασε και συνέχισε κανονικά την άσκηση, στο τέλος της οποίας αγκάλιασε τη φοιτήτρια με τρόπο που σηκώθηκε η φούστα της αποκαλύπτοντας (προφανώς επίτηδες) συγκεκριμένα σημεία του σώματός της. Στη σχολή επίσης φημολογείται ότι παρόμοια παρενοχλητική συμπεριφορά με τις καταγγέλλουσες έχουν βιώσει και καθηγήτριες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του, δημοσίευσε ένα έργο γεμάτο σεξιστική ρητορική, το οποίο αναπαράγει την κουλτούρα βιασμού και υπάρχει δημοσιευμένο ακόμα και σήμερα.

          Ο καθηγητής, δεδομένου ότι είναι υψηλά ιστάμενος, είναι προστατευμένος από τις πρυτανικές αρχές, οι οποίες έχουν φροντίσει να συγκαλύψουν το ζήτημα όταν αυτό βγήκε στη δημοσιότητα. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Παιδείας δεν εξετάζει καταγγελίες και -κάτι που δε μας εκπλήσσει- τις βάζει στο αρχείο. ”!

          Στην ΕΡΤ Τρίπολης ο πρύτανης κ. Κατσής δήλωσε: “Υπάρχει μια καταγγελία που την αξιολογούμε άμεσα και σε βάθος, εφαρμόζοντας όλους τους κανόνες δικαίου. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου λαμβάνει σοβαρά τα σχετικά θέματα διατηρώντας το τεκμήριο της αθωότητας. Θα προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες”.

          Ο πρώην πρύτανης του ΠΑΠΕΛ και πρ. υπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου έγραψε στο προφίλ του: “Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ήρθαν στη δημοσιότητα καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και άσκηση ψυχολογικής βίας σε φοιτήτριες από καθηγητή. Τέτοιες συμπεριφορές είναι ποινικά κολάσιμες, διοικητικά ελέγξιμες, ακαδημαϊκά και ηθικά απαράδεκτες, όχι μόνο στο Πανεπιστήμιό μου, αλλά σε κάθε ακαδημαϊκό ίδρυμα και εργασιακό χώρο.”Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ