ΆΦΑΝΤΟΣ Ο «ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ» ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ


Όλοι γνωρίζουν ότι χρειάζεται να διορθωθούν οικιστικά και περιβαλλοντικά εγκλήματα πολλών δεκαετιών, όπως επισημαίνουν διαρκώς οι ειδικοί, αλλά η κριτική εστιάζεται στο ότι δεν έγιναν ούτε αυτά που μπορούσαν να έχουν γίνει.

Της, Βασιλική Σιούτη

Κανένας στην κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται να έχει πλήρη εικόνα για την πορεία των έργων πολιτικής προστασίας.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ άργησαν, αλλά κατάλαβαν πως δεν ξεκίνησαν καλά, κυρίως επειδή έλαβαν τα πρώτα μηνύματα από πληροφορίες για δημοσκοπήσεις που διενεργούνται και καταγράφουν δυσαρέσκεια. Η κατανόηση ότι κάτι πάει λάθος, ωστόσο, δεν συνοδεύεται από άμεσες και ουσιαστικές διορθωτικές κινήσεις για την ώρα, καθώς το επιτελείο του πρωθυπουργού αντιλαμβάνεται το πρόβλημα κυρίως ως επικοινωνιακό και όχι ως πολιτικό.

Ο πρωθυπουργός, όλο αυτό το διάστημα, απολάμβανε την αποδοχή που έχει αποκτήσει μετά και την πρόσφατη εκλογική του νίκη, η οποία τον καθιστά τον ισχυρότερο πολιτικό ηγέτη της κεντροδεξιάς στην Ε.Ε.· παρομοίως απολάμβανε την επίτευξη του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας. Η οικονομία με τον τουρισμό και οι διεθνείς σχέσεις είναι οι βασικοί τομείς στους οποίους εστιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας πίσω σχεδόν όλα τα υπόλοιπα, ως μικρότερης σημασίας. Η υποβάθμιση όμως, πρακτικά, παρά τη θεωρητική ανάδειξη, των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και η μη αυστηρή επιτήρηση της υλοποίησης των εξαγγελιών του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας τα τελευταία δύο χρόνια είχαν ως συνέπεια σημαντικές καθυστερήσεις, τις οποίες όλοι διαπίστωσαν μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές και τις πλημμύρες.

Δύο χρόνια μετά και έπειτα από δύο μεγάλες καταστροφές που δεν αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς, διαπιστώθηκε ότι, πλην κάποιων προμηθειών σε μέσα πυρόσβεσης, σχεδόν τίποτε απ’ όσα είχαν εξαγγελθεί δεν είχε γίνει.

Το να ρίξει κανείς την ευθύνη στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, και να ξεμπερδέψει είναι η εύκολη λύση. Ο Βασίλης Κικίλιας, ωστόσο, είναι υπουργός δυόμισι μηνών και αντικειμενικά δεν είναι εκείνος που ευθύνεται για την ανυπαρξία μηχανισμού στο υπουργείο στο οποίο τοποθετήθηκε μετά τις εκλογές. Αντιθέτως, η δημιουργία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, που ανακοινώθηκε πριν από δύο χρόνια από τον πρωθυπουργό είχε παρουσιαστεί ως η κίνηση που θα τα άλλαζε όλα και ο Χρήστος Στυλιανίδης, στον οποίο είχε ανατεθεί, παρουσιάστηκε ως το πλέον κατάλληλο πρόσωπο γι’ αυτήν τη δουλειά.

Δύο χρόνια μετά και έπειτα από δύο μεγάλες καταστροφές που δεν αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς, διαπιστώθηκε ότι, πλην κάποιων προμηθειών σε μέσα πυρόσβεσης, σχεδόν τίποτε απ’ όσα είχαν εξαγγελθεί δεν είχε γίνει. Όχι μόνο δεν πραγματοποιήθηκε καμία μεταρρύθμιση στο σύστημα Πολιτικής Προστασίας αλλά το αρμόδιο υπουργείο δεν κατάφερε καν να κινήσει διαδικασίες για να συντονίζει και να ελέγχει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως είχε ειπωθεί ότι θα γινόταν ‒ αυτή ήταν μία από τις βασικές αποστολές του όταν δημιουργήθηκε.

Ο κ. Κικίλιας αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι όταν παρέλαβε το υπουργείο μόλις το 1% του περίφημου προγράμματος ΑΙΓΙΣ (το οποίο είχε ανακοινωθεί από το 2021) είχε προχωρήσει. Ούτε η αναβάθμιση του 112 ούτε η απόκτηση έξυπνων συστημάτων εναέριας παρακολούθησης και θερμικών καμερών που εντοπίζουν τον καπνό είχε προχωρήσει, όπως και πολλά ακόμα. «Το κύριο μέρος της δουλειάς του πολιτικού προϊσταμένου ενός υπουργείου είναι να μπορέσει να σχεδιάσει ‒γι’ αυτό αναβαθμίστηκε από γενική γραμματεία σε υπουργείο‒ τις πολιτικές έτσι ώστε να μπορεί να προστατέψει στο μέλλον», είπε ο υπουργός με έμφαση, αφήνοντας σαφείς αιχμές.

Ενδεχομένως ο κ. Κικίλιας να προέβη σε αυτή την αποκάλυψη για να προστατευθεί απ’ όσους θα του ρίξουν την ευθύνη, αλλά είναι αλήθεια αυτό που είπε για την προετοιμασία που δεν είχε γίνει και για την οποία μέχρι πρότινος ούτε λογοδοσία υπήρχε ούτε διαφάνεια. Η ανυπαρξία μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων στο αρμόδιο υπουργείο ήταν προφανής άλλωστε στις πλημμύρες της Θεσσαλίας, γι’ αυτό και η αντιμετώπιση της κρίσης στηρίχθηκε κυρίως στη συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Σοβαρές αδυναμίες, ωστόσο, εξακολουθούν να αποκαλύπτονται διαρκώς. Η δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ από χούλιγκαν αποκάλυψε μια πολύ προβληματική κατάσταση στην αστυνομία, για την οποία κανείς δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, και το πρόσφατο έγκλημα στο λιμάνι του Πειραιά αποκάλυψε την ανομία και τα κενά που υπάρχουν (και) στα λιμάνια.

Οι διορθωτικές κινήσεις του πρωθυπουργού

Οι δύο αλλαγές που έχει κάνει ως τώρα στη νέα του κυβέρνηση ο πρωθυπουργός, αποσύροντας τον Νότη Μηταράκη μετά τις πυρκαγιές, επειδή έκανε διακοπές, και τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη μετά το τραγικό περιστατικό στο Λιμάνι του Πειραιά, αντικαθιστώντας τους με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Χρήστο Στυλιανίδη στα αντίστοιχα υπουργεία, όχι μόνο δεν επιδοκιμάστηκαν αλλά ενέτειναν τον προβληματισμό και την ανησυχία, ακόμα και στη βάση του κόμματος. Ο Γιάννης Οικονόμου, γεωπόνος και άπειρος τόσο στη διοίκηση όσο και στα θέματα δημόσιας τάξης, θα πετύχει εκεί όπου οι προηγούμενοι δεν τα κατάφεραν, με την παραβατικότητα και το έγκλημα να έχουν ξεφύγει στη χώρα;

Μερικά μόνο από τα πρόσφατα περιστατικά, όπως αυτό με τους Κροάτες χούλιγκαν που διέσχισαν τη μισή χώρα χωρίς να τους σταματήσει κανείς, παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις, αλλά και με τους διαβόητους Τούρκους μαφιόζους που ζούσαν ανενόχλητοι στη Λούτσα, αρκούν για να καταδείξουν την ανησυχητική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η δημόσια ασφάλεια στη χώρα. Η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει καμία πρόοδο στην αντιμετώπιση ενός ζητήματος που, θεωρητικά, έχει ψηλά στην ατζέντα της και η τοποθέτηση στη θέση αυτή του Γιάννη Οικονόμου δεν πείθει ότι το Μέγαρο Μαξίμου ασχολείται σοβαρά με αυτό.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης, παρότι δεν κρίθηκε πετυχημένος και κατάλληλος για να συνεχίσει στο πόστο που του είχε αναθέσει ο πρωθυπουργός στη συγκρότηση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, αντικαθιστά τώρα τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο υπουργείο Ναυτιλίας. Έτσι, από εκεί που ήταν εξαφανισμένος και τον αναζητούσαν να απαντήσει γιατί δεν έγιναν όσα είχε εξαγγείλει για την αντιμετώπιση των κρίσεων, βρέθηκε να ορκίζεται υπουργός Ναυτιλίας.

Η εξήγηση που διέρρεε αυτές τις μέρες προς τα ΜΜΕ από κάποια κυβερνητικά στελέχη είναι ότι τοποθετείται εκεί «για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ροές στο μεταναστευτικό, που έχουν ανησυχήσει την κυβέρνηση». Οι αυξημένες ροές μεταναστών, όμως, παρατηρούνται επειδή η κυβέρνηση, μετά τις εκλογές, έχει αλλάξει πολιτική και έχει σταματήσει αυτό που αποκαλούσε «αποτροπές», γι’ αυτό έχουν σταματήσει και οι καταγγελίες για pushback.

Η αλλαγή πολιτικής στο μεταναστευτικό έχει ικανοποιήσει ορισμένους, αλλά έχει δυσαρεστήσει άλλους, καθώς είναι ένα θέμα που διχάζει βαθιά, ακόμα και την ίδια την Ε.Ε. Δυσαρεστημένοι εδώ είναι οι κάτοικοι στα νησιά και στον Έβρο αλλά και ένα τμήμα παραδοσιακών ψηφοφόρων της ΝΔ που απαιτούν αυστηρή μεταναστευτική πολιτική.

Στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ κανένας δεν κατάλαβε γιατί ο πρωθυπουργός έβαλε στην κυβέρνηση κάποιον που κρίθηκε αποτυχημένος στο προηγούμενο πόστο που του είχε ανατεθεί και η αποτυχία αυτή είναι και στην επικαιρότητα. Ορισμένοι τού αποδίδουν σημαντικές ευθύνες για την καταστροφή στον Έβρο και τη Θεσσαλία, υποστηρίζοντας ότι δεν έφτιαξε κανένα μηχανισμό και έπρεπε να κληθεί ο στρατός για να σωθεί ο κόσμος.

Τι στην ευχή μάς έχει συμβεί σε αυτή τη χώρα κι έχουμε απαξιώσει τόσο την ανθρώπινη ζωή;

Βουλευτές που δεν κρύβουν την απογοήτευση και τη δυσαρέσκειά τους υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός μπορούσε, στη θέση του Βαρβιτσιώτη που απέσυρε, να βάλει ένα ικανό στέλεχος με ισχυρό συμβολισμό, δείχνοντας ότι πήρε το μήνυμα. Βέβαια, η πρώτη επιλογή το 2021 για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας είχε προκαλέσει μεγαλύτερο σεισμό στη ΝΔ, καθώς ήταν ο πρώην υπουργός Άμυνας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος στη συνέχεια άλλαξε γνώμη και αρνήθηκε την υπουργοποίησή του.

Κανείς, ούτε η αντιπολίτευση, δεν ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση είχε δύο απλές κρίσεις να αντιμετωπίσει και ότι θα μπορούσε να τα καταφέρει χωρίς να καταστραφεί τίποτα. Όλοι γνωρίζουν ότι χρειάζεται να διορθωθούν οικιστικά και περιβαλλοντικά εγκλήματα πολλών δεκαετιών, όπως επισημαίνουν διαρκώς οι ειδικοί. Η κριτική εστιάζεται στο ότι δεν έγιναν ούτε αυτά που μπορούσαν να έχουν γίνει.

Στις 2 Αυγούστου, όταν το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου για τον σχεδιασμό της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, της πυρασφάλειας και της πορείας υλοποίησης του προγράμματος πολιτικής προστασίας ΑΙΓΙΣ (το οποίο στην πραγματικότητα είχε κολλήσει) δεν υπήρξε καμία ενημέρωση, καθόλου λογοδοσία και καμία διαφάνεια. Ακόμα πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι κανένας στην κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται να έχει πλήρη εικόνα για την πορεία των έργων πολιτικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένων των αντιπλημμυρικών έργων.
Πηγές – πληροφορίες: https://www.lifo.gr

 


Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

Αρχείο

Φόρμα επικοινωνίας

Αποστολή

Labels

12Ο ΠΕΑ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1821 1940 2022 5G 77 ΜΕ 9ο ΣΠ ΑΓΓΛΙΑ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΑΓΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΔΟΛΦΟΣ ΧΙΤΛΕΡ ΑΕΙ ΑΕΚ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΡ. ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ ΑΘΗΝΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΙ ΑΙΓΑΙΟ ΑΙΓΙΟ ΑΙΜΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΛΟΓΑ ΙΠΠΟΙ ΑΛΩΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΛΩΝΙΣΜΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΝΔΑΝΙΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΥΔΑΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ ΑΟΖ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΕΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΑΠΟΚΡΙΑ αρ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΑΡΗΣ ΓΑΛΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑ ΑΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΡΡΩΣΤΟΣ ΑΡΦΑΡΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΡΧΙΜ. ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΒΑΛΥΡΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΣΚΟΛΑΡΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΗΜ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΖΙΩΖΙΑΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ ΒΙΑΣΜΟΣ ΒΙΒΛΙΟ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΝΤΕΟ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΒΟΥΛΚΑΝΟΣ ΒΡΟΜΩΒΡΥΣΗ ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΤΖΟΥΜΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΝΥΧΤΑ ΓΑΛΛΙΑ ΓΑΜΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΓΕΝΝΗΤΟΥΡΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΗΠΕΔΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΒΑΣ ΓΛΥΚΑ ΓΟΕΒ ΓΡΙΠΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΕΔΔΗΕ ΔΕΗ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ ΔΕΣΥΛΛΑ ΔΕΥΑΚ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ. ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΆΡΘΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΡΑ ΔΡΑΜΑΛΗΣ ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΑΑΣ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΕΥΝΑ – ΙΣΤΟΡΙΑ - ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΕΚΑΒ ΕΚΔΡΟΜΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΕΛΙΣΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΟΝΕΣ ΕΜΑΚ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΜΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΟΚΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΝΩΜΗΣ – ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΥΑΝ ΕΡΤ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΕΥΧΕΣ ΕΦΟΡΙΑ ζ ΖΕΛΕΝΣΚΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑ ΉΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΈΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΠΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΑΥΜΑΤΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΡΙΣΜΑ ΘΕΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΛΙΨΗ ΘΟΥΡΙΑ ΙΑΠΩΝΙΑ ΙΑΤΡΟΣ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΗΜΙΟΒΑΣ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΙΩΗΛ ιερο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΤΕΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΤΕΩΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΙΘΩΜΗ ΙΜΒΡΟΣ ΙΠΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ ΙΡΑΝ ΙΣΘΜΟΣ ΙΣΛΑΜ ΙΣΠΑΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΚΑΝΑΔΑΣ ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ ΚΑΡΑΓΚΙΩΖΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΡΒΕΛΙ ΚΑΡΕΛΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΚΑΤΑΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΔΑΠ ΑμεΑ ΚΕΝΕΝΤΙ ΚΗΔΕΙΑ ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΙΕΒΟ ΚΙΝΑ ΚΙΝΑΛ ΚΚΕ ΚΛΟΠΕΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΚΟΡΕΑ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΚΟΡΩΝΑΪΟΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΚΟΥΤΣΑΒΙΤΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΚΡΑΣΙ ΚΡΗΤΗ ΚΤΕΛ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΥΝΗΓΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΚΥΠΡΟΣ ΚΩ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΛΑΔΑ ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΛΑΜΠΡΟΣ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΑΡΙΣΑ ΛΕΝΙΝ ΛΗΜΝΟΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ ΛΙΜΝΗ ΛΟΑΤΚΙ ΛΥΚΕΙΟ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΝΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΔΑΜ ΓΚΡΟΓΚΟΥ ΜΑΣΚΑ ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑ ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ ΜΕΡΑ25 ΜΕΡΚΕΛ ΜΕΣΣΗΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕΤΑΞΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΚΟΥΡΑ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ ΜΟΣΧΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΑΣΑΚΙΔΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΥΚΟΝΟΣ ΝΑΘΑΝΑΗΛ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΕΑ ΕΙΣΟΔΟ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΝΕΑ ΡΩΜΗ ΝΕΑ ΡΩΜΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΝΕΑ ΣΚΗΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΝΕΔΟΥΣΑ ΝΕΚΡΟΙ ΝΕΡΟ ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΝΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΛΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΥΧΤΑ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΟΜΑ ΟΔΥΝΗ ΟΘΩΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΟΙΧΑΛΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΠΚΕ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΟΣΕ ΟΣΦΠ ΟΤΕ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟ ΠΑΪΣΙΟΣ ΠΑΚΟΕ ΠΑΜΙΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΥΛΚΑΝΙΩΤΙΣΣΑ ΠΑΝΑΓΙΟΣ ΤΑΦΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΥΡΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ ΠΑΟ ΠΑΟΚ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΟΓΡΙΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΠΟΥΚΑΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΧΑ ΠΑΤΡΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΕΝΘΟΣ ΠΕΡΣΙΑ ΠΕΤΑΛΙΔΙ ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑΣ ΠΕΥΚΟ ΠΗΔΗΜΑ ΠΙΠΙΝΑ ΚΟΥΜΑΝΤΟΥ ΠΛΑΤΥ ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΠΛΟΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ πολι ΠΟΛΙΑΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΛΙΜΝΙΟ ΠΟΝΟΣ ΠΟΡΝΗ ΠΟΤΑΜΙ ΠΟΤΟ ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΙΓΚΙΠΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΠΤΥΧΙΟ ΠΤΩΧΟΣ ΠΥΛΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ. ΡΩΣΙΑ ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΑΜΟΣ ΣΔΟΕ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΕΡΒΙΑ ΣΚΑΛΑ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΣΤΑΣΙΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΣΤΟΥΠΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΑ ΑΓΙΑ ΠΑΘΗ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ ΠΛΑΤΥ ΤΑΜΠΑΡΗΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΤΑΥΓΕΤΟΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΤΕΙ ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ ΤΖΑΚΙΑ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ ΤΖΟΥΜΗΣ ΤΗΝΟΣ ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΛΑΤΕΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΡΑΝΟΥΛΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟ ΤΣΑΚΩΝΑ ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΥΓΕΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΦΑΓΗΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΦΛΑΡΙΟΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΦΟΝΙΚΟ ΦΡΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ φω ΦΩΤΑ LED ΦΩΤΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ χαρ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ ΧΑΣΙΣΙ ΧΟΡΤΑΡΕΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ Χρυσόστομος Καράμπελας ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΣ ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ ΩΝΑΣΗΣ BEETLE c COVID-19 e FACEBOOK FAKE NEWS GAY i INSTAGRA INSTAGRAM INTERNET LOCKDOWN MAGAZINE p PLATI PLATY PLATY MAGAZINE PLATY NEWS SEX SIEMENS SOCIAL MEDIA t TWITTER VIDEO