Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ «ΟΧΙ» ΣΤΟΝ ΆΞΙΟΝ ΕΣΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΈΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ


Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940 στον ιερό ναό του Άξιον Εστί στο Northcote.

Μάλιστα την ίδια μέρα είναι και η εορτή των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων της Κρήτης, (Γεώργιος, Αγγελής, Μανουήλ και Νικόλαος) που γεννήθηκαν και έζησαν στις Μέλαμπες Ρεθύμνου.

Ήταν και οι τέσσερις παντρεμένοι και κρυπτοχριστιανοί, χριστιανοί δηλαδή που υποκρίνονταν πως είχαν ασπασθεί τον Μωαμεθανισμό.

Το 1821 όταν οι Κρητικοί επαναστάτησαν ενάντια στους Τούρκους, όπως κι άλλοι Έλληνες, οι τέσσερις Μάρτυρες πήραν μέρος στην Επανάσταση.

Όταν το 1824 είχαμε καταστολή της στην Κρήτη, τους συνέλαβαν οι Τούρκοι και τους οδήγησαν στον Μεχμέτ Πασά του Ρεθύμνου, ο οποίος προσπάθησε με υποσχέσεις να τους πείσει να επιστρέψουν στον Μωαμεθανισμό.

Εκείνοι αρνήθηκαν κι έτσι η μοίρα τους επιφύλαξε φυλάκιση, βασανιστήρια και στο τέλος θάνατο δι’ αποκεφαλισμού.

Μαρτύρησαν στη θέση Μεγάλη Πόρτα του Ρεθύμνου, στις 28 Οκτωβρίου 1824. Τα σώματα τους παρέμειναν άταφα για τρεις ημέρες και σύμφωνα με όσα λέγονται ανέδυαν φως, ορατό και για τους Χριστιανούς αλλά και για τους Τούρκους. Οι Χριστιανοί με επικεφαλής τον διερμηνέα του Πασά, Μανουήλ Παπαδάκη, ζήτησαν την άδεια από το Μεχμέτ για να τους ενταφιάσουν, έργο που ανέλαβαν οι κάτοικοι των Περιβολίων, Γεώργιος Λαγός και Αντώνης Πουρδούνης μαζί με άλλους χριστιανούς.

Ο ενταφιασμός τους έγινε πλάι στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στα Περβόλια του Ρεθύμνου. Σήμερα λείψανα τους βρίσκονται στην Ιερά Μονή Αρκαδίου, στο Ρέθυμνο, στις Μέλαμπες, στην Αθήνα κ.α

Οι εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου 1940 κορυφώθηκαν στο ‘Αξιον Εστί με τηνΔοξολογία στην οποία χοροστάτησε ο Επίσκοπος Κερασούντας Ευμένιος.

Στην εκδήλωση που οργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Εφέδρων Αυστραλίας, τονίστηκε ότι «θυμόμαστε και τιμούμε τους ήρωες που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στον επίδοξο κατακτητή και θυσιάστηκαν για να είναι η πατρίδα μας ελεύθερη».

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και στις μαθήτριες και στους εκπαιδευτικούς, που συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης. Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Πρόξενος κ. Εμ. Κακαβελάκης και πολλοί εκπρόσωποι ομογενειακών σωματείων που κατέθεσαν στεφάνια.

Εκ μέρους του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Εφέδρων Αυστραλίας, κ. Παναγιώτη Ντούριου, η γραμματέας, Χριστίνα Καρβέλα διάβασε μήνυμα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

 

                Πηγή – πληροφορίες: https://www.panhellenicpost.com


Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό, αλλά είμαστε πάντα και παραμένουμε πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ