Η ΜΕΣΣΗΝΗ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΥΛΚΑΝΙΩΤΙΣΣΑ.


Με την κάθοδο της Θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας ξεκινά το φημισμένο πανηγύρι της Μεσσήνης. Η Ιερά Μονή του Βουλκάνου βρίσκεται στην κορυφή του όρους Ιθώμη και είναι κτισμένη πλησίον της Αρχαίας Μεσσήνης. Τη νύχτα της 19ης προς την 20η Σεπτεμβρίου ξεκινά η λιτανεία της εικόνας, η οποία γίνεται επί 20 χιλιόμετρα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Αυτή τη νύχτα, πλήθος κόσμου οδοιπορούν συνοδεύοντας την εικόνα της Παναγίας.

Η κάθοδος αυτή ξεκινά στις 01:00 από τον Βουλκάνο και καταλήγει στη “Μαυροματέϊκη Παναγίτσα” νωρίς το πρωί της 20ης Σεπτεμβρίου. Η επίσημη υποδοχή της εικόνας γίνεται στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, παρά την είσοδο της Μεσσήνης, με τελική κατάληξη το Βουλκανιώτικο Μετόχι της Πανηγυρίστρας, όπου και εναποτίθεται η Ιερά Εικόνα.

Πλήθος κόσμου υποδέχθηκε σήμερα το πρωί την εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας στη Μεσσήνη. Η εικόνα έφθασε μετά από λιτανευτική πεζοπορία 20 χιλιομέτρων που πέρασε από τα χωριά Λάμπαινα Αριστοδήμειον & Βουρνάζιον, Εύα, Τρίοδο, Καρτερόλι & Πιπερίτσα, και «Μαυροματέικη Παναγίτσα» (όπου κατάληξε η λιτανευτική πεζοπορία). Θεία Λειτουργία επίσης τελέσθηκε στο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, στην είσοδο της  Μεσσήνης όπου ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας παρέλαβε την εικόνα και με πομπή στους κεντρικούς δρόμους της Μεσσήνης η εικόνα ενθρονίστηκε Ι. Ναό της Ζωοδόχου Πηγής του Μετοχίου της Πανηγυρίστρας.

Το πανηγύρι διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 20 Σεπτεμβρίου και έχει διάρκεια περίπου 8 ημέρες. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς ξεκίνησε αν και επισήμως ιδρύθηκε το 1839. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ευρέως διαδεδομένα πανηγύρια της Πελοποννήσου.

Θα ήταν σημαντικό να αναφέρουμε ότι σε κανένα άλλο μέρος δεν πραγματοποιείται τόσο μεγάλη λιτανεία εικόνας και κυρίως με τόσο μεγάλη προσέλκυση κόσμου.

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η Μεσσήνη θα αποτελέσει πόλο έλξης για χιλιάδες Μεσσήνιους, αλλά και κατοίκους των όμορων νομών, για να πραγματοποιήσουν αγορές ή να δοκιμάσουν την περίφημη γουρουνοπούλα της περιοχής ή ακόμα να απολαύσουν λουκουμάδες με σοκολάτα και χαλβά Φαρσάλων.

Από την Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, την ημέρα έναρξης δηλαδή του πανηγυριού μέχρι και τις 28 Σεπτεμβρίου θα εκτελούνται δρομολόγια με το τρένο από την Καλαμάτα στη Μεσσήνη.


Η εικόνα της Θεοτόκου που έχει διασωθεί μέχρι σήμερα και είναι θαυματουργή, ευρέθει μέσα στην κουφάλα μιας βελανιδιάς κατά τους χρόνους της εικονομαχίας. Φέρει την επιγραφή ” Η ΟΔΗΓΗΤΡΑ ΕΠΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΗ ΕΝ ΤΩ ΟΡΕΙ ΒΟΥΛΚΑΝΩ” και λέγεται ότι την έφτιαξε ο Απόστολος Λουκάς. Το 1638 το Καθολικό της Μονής ιστορήθηκε με τοιχογραφίες των Ναυπλιωτών συμπατριωτών μου ΑΔΕΛΦΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΟΣΧΟΥ ονομαστών αγιογράφων.

ΑΝΩ ΜΟΝΗ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ
Το μοναστήρι του Βουλκάνο κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στα μυθικά και ιστορικά ιερά μνημεία της Μεσσηνίας. Κτίστηκε το 726. Η επιλογή της τοποθεσίας αποδίδεται σε μοναχούς που κατέφυγαν για να γλυτώσουν από τους εικονομάχους. Το μοναστήρι έχει κτιστεί επάνω στον αρχαίο ναό του “Ιθωμάτα Διός” και κτίστηκε με υλικά του αρχαίου ναού. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην νοτιοανατολική γωνία του Ναού, υπάρχει εντοιχισμένη η βάση που ετοποθετείτο ο τρίποδας της Πυθίας. Η βάση της Αγίας Τράπεζας είναι η βάση του αγάλματος του Ιθωμάτα Διός, που υπήρχε από τα αρχαία χρόνια. Το μοναστήρι είναι επισκέψιμο, Ακολουθείς το δρόμο από Ιθώμη για το Μαυρομάτη και οι πινακίδες σε οδηγούν με ακρίβεια.


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΕΤΙΝΗ ΚΑΘΟΔΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΚΑΝΙΩΤΙΣΣΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΑ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ‘’ ΠΛΑΤΥ - ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ‘’ ΣΤΟ  FACEBOOK..:































































Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ