ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΠΙΤΙΣΣΑ ΜΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΔΑΓΡΕ ΤΟΝ ΒΡΟΜΟΒΡΥΣΑΙΟ ΗΡΩΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821


http://xantho.lis.upatras.gr/test2.php?art=26978

ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΠΙΤΙΣΣΑ ΜΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΔΑΓΡΕ ΤΟΝ ΒΡΟΜΟΒΡΥΣΑΙΟ ΗΡΩΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΓΡΕΣ Ο ΒΡOΜΟΒΡΥΣΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ …!!!


ΤΗΝ  ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016  ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΑ ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Η 4Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ  «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ»  ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΥΤΗ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΚΑΙ  Η ΣΥΝΤΟΠΙΤΙΣΣΑ ΜΑΣ ΓΙΟΥΛΑ ΤΖΑΒΑΡΑ  Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ‘’ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΓΡΕΣ Ο ΒΡΟΜΟΒΡΥΣΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ  Η ΑΝΩ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕΣ  ΣΤΟ ΝΙΑΡΧΑΙΙΚΟ ΛΙΟΤΡΙΒΙ ΣΤΑ ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΛΗΘΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥ .

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ  ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΙ  ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. 

ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΠΙΤΙΣΣΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΗΡΩΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΤΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΔΑΓΡΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΑΓΡΕ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΙΟ ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ..!!!


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΓΡΕ ΕΝΑΣ ΒΡΟΜΟΒΡΥΣΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ ..!!

ΤΗΣ ΓΙΟΥΛΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ.

Ο Αθανάσιος Δαγρές δεν ξέρουμε πότε γεννήθηκε την ακριβή ημερομηνία. Γεννήθηκε και έζησε στη Βρομόβρυση της Μεσσηνίας του παλαιού Δήμου Αμφείας.
Ή οικογένεια του ήταν μια από τις πολλές οικογένειες που από την περίοδο του 1800 έφευγαν από τα ορεινά μέρη και κατέβαιναν σε περιοχές του κάμπου όπου εκεί συνδέθηκαν με την κοινωνική πολιτική περιοχή στην οποία εγκαθίσταντο, έτσι και ή οικογένεια Δαγρε, εγκαταστάθηκε στη Βρομοβρυση.
 Ήταν ένας σημαντικός ήρωας για την επανάσταση του 1821. Το 1800 ήταν σύντροφος του Ζαχαρία Μπατριτσιωτη ο οποίος ήταν κλεφταμαρτωλος και σκοπό είχε να ενώσει όλους τους κλέφτες και να αποδώσουν στην Ελλάδα την πολυπόθητη  ελευθερία. όταν όμως φονεύθηκε ο Ζαχαρίας ο Αθανάσιος έφτιαξε το δικό του σώμα αγωνιστών με κατοίκους του Λιονταριού. Αργότερα όμως έγιναν οι διωγμοί ενάντια των κλεφτών και οι πατριαρχικοί αφορισμοί οι οποίοι  θα είχαν άσχημες συνέπειες που θα επηρέαζαν και τον κλεφ τη Αθανάσιος Δαγρε. Αναγκάστηκε λοιπόν να καταφύγει στα Επτάνησα και να καταταγεί στον αγγλικό στρατό όπως συνήθιζαν να κάνουν όλοι οι Έλληνες της εποχής εκείνης. Παράλληλα μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία.
Καθώς λοιπόν αποφάσισε να γυρίσει για να αγωνιστεί για την πατρίδα του ο καλός του φίλος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης τον παρότρυνε να φτιάξει το δικό του σώμα αγωνιστών μόνο με  Καλαμιους και έτσι ήταν από τους πρώτους οπλαρχηγούς που θαρραλέα έπεσε στη μάχη να πολεμήσει μαζί με τους αγωνιστές του τον τυραννικό  τουρκικό ζυγό.
Ο Αθανάσιος  Δαγρε  πέρα από πολλές μάχες που κατάφερε να φέρει εις πέρας με την ανδρεία του και το θάρρος του

Ήταν από τους λίγους οπλαρχηγούς που πρωταγωνίστησαν πολεμώντας ανδρειότατα στο Βαλτέτσι επικεφαλής των Καλαμίων και ενενήντα άλλων αγωνιστών, αποκρούοντας τις επανειλημμένες εφόδους του Κεχαγιά Βεγή. Σύμφωνα με την ομολογία του
Κολοκοτρώνη, ο Δαγρές έσωσε την μάχη αυτή.

βρήκε ηρωικό τέλος το Σεπτέμβριο του1821 στη άλωση της Τριπολιτσας καθώς πήγε να υψώσει στα τείχη της την ελληνική σημαία και ένας Τούρκος τον κάρφωσε με τσεκούρι και  εκεί άφησε την τελευταία του πνοή.
 
Ο Αθανάσιος Δαγρες είχε ένα γιο τον  Κωνσταντίνο Δαγρε ο οποίος  γεννήθηκε στην Βρομοβρύση της Αμφείας στις αρχές Ιουλίου 1821. Πατέρας του ήταν ο Αθανάσιος Δαγρές. Με τον θάνατο του πατέρα του ο Κωνσταντίνος έμεινε ορφανός σε βρεφική ηλικία σαράντα ημερών.

Έμαθε τα πρώτα γράμματα στον ιερέα του χωριού του. Παραπάνω δεν πήγε σχολείο, και όμως εξελίχθηκε σε δεινό ρήτορα.

Εκλέχτηκε Βουλευτής Καλαμών το 1851, και από τότε έβγαινε συνέχεια βουλευτής. Διετέλεσε για μεγάλο διάστημα Νομάρχης και Διευθυντής της Αστυνομίας Αθηνών.

Έγινε πληρεξούσιος στις Εθνικές Συνελεύσεις και αγωνίστηκε με πολύ αυταπάρνηση υπέρ των λαϊκών ελευθεριών.

Επί Όθωνος ήταν από τους πρώτους που υπεράσπιζαν την ιδέα της μεταπολίτευσης. Σε κλήρωση που έγινε του ανατέθηκε ο φόνος του βασιλιά. Αρνήθηκε όμως, θεωρώντας την δολοφονία άνομη και άνανδρη πράξη και όχι αντάξια των αγωνιστών που πολεμούν με θεμιτά μέσα.

Απεβίωσε στις 4 Ιανουαρίου 1898.και στο Αριοχωρι που ήρθε γνωστός ως σωγραμπος άφησε κληρονομιά το αρχοντικό του που σήμερα στεγάζει το  τοπικό  κοινοτικό κατάστημα Αριοχωριου.
Αυτή είναι ή ηρωική οικογένεια Δαγρε όπου πατέρας και υιός έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την δική μας ελευθερία την περίοδο που ή Ελλάδα μας τους χρειάστηκε στάθηκαν δίπλα της με θάρρος και τόλμη.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΓΙΟΥΛΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ.


Η ΓΙΟΥΛΑ ΤΖΑΒΑΡΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΣΤΙΣ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 1992 ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΓΟΥΡΑΚΗ ΠΗΓΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ  ΔΕ   ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟ ΣΤΑ ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΠΗΡΕ  ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΗΣ,Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ